VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Waarom jij je kans moet wagen bij VI.BE First Aid

Wie VI.BE platform al eens bezoekt zag het waarschijnlijk al: VI.BE First Aid is er weer! Jouw kans om een expert langs te laten komen in je repetitiekot of studio voor coaching op maat. Twijfel je nog waarom dit écht iets voor jou is? We got you!

18.10.24

Nieuws

Tijdens de eerste editie van First Aid dit voorjaar kregen startende live-acts en dj’s een stevige dosis muzikale EHBO: een-op-een coaching op maat om hun skills en kennis een flinke boost te geven. Onder andere Sten De Doncker, Roos Denayer, Charline D'hoore, Kristof Claes, Vincent Van Santfoort, Kim Mathijs en Tola OG gaven zo’n 40 artiesten hun tips & tricks rond mixen, het opbouwen van je set, maar ook rond songwriting, live performen en homerecording mee. 

Dit najaar kan jij dus ook zo’n coach op bezoek krijgen in jouw repetitiekot of studio. Waar ze je bij komen helpen? Dat kies je helemaal zelf! Er zijn 2 kansen, eentje voor live acts en eentje voor dj’s, en in beide vind je wat ideeën. Maar ook jouw eigen idee is welkom, laat je gaan!

Om je alvast een idee te geven van wat zo’n First Aid coach je allemaal kan bijleren, enkele zaken die we dit voorjaar leerden. 

1. Durf experimenteren met het onbekende

Nieuwe technieken en software leren kennen is tijdrovend, maar kan je set/mixtape echt naar een hoger niveau tillen. Van Soulseek tot Ableton over nieuwe technieken voor transitions tot het draaien op een gloednieuw mengpaneel: je verrijkt je technische kennis. Of zoals een van de winnaars omschreef: “Ik leerde hoe ik een grote BPM-switch kan maken zonder de energie van mijn set te verliezen.” Een bezoek van een First Aid coach kan de perfecte basis zijn om zelf meer te experimenteren.

2. Voel de connectie!

Naast technische vaardigheden wordt er ook aandacht besteed aan het opbouwen van een sterke live performance. Daarbij kwam een zaak steeds weer naar boven: de connectie met het publiek. Een liveshow staat of valt met het contact met het publiek, en daar pas je je set ook best aan aan. Ook de kleine details, zoals het gebruik van effecten en het kiezen van de juiste overgangsmomenten, kunnen daarbij een wereld van verschil maken. Een totaalplaatje, zo ontdekte ook een van de winnaars tijdens de coaching: “Het ging niet enkel over techniek. Ook hoe je als dj de interactie met het publiek aangaat, transitions maakt en je Rekordbox instellingen optimaliseert, kwam aan bod.” Alles om jouw publiek helemaal in te pakken!

3. Injecteer je songs met creativiteit 

Eerder hulp nodig bij het creatieve proces? Check! Onze coaches hebben zelf ook al veel ervaring met schrijven, producen, en zoveel meer. Werken aan je dynamiek, het toevoegen van boeiende melodieën en het vinden van nieuwe manieren om een set of song op te bouwen, zonder daarbij je eigen stijl te verliezen: First Aid helpt je! Deelnemers leerden hoe ze hun demo’s naar een hoger niveau kunnen tillen, van de eerste opnames tot de afwerking. 

4. Inside Tips uit de Muziekwereld

Het voordeel van zo’n coach met jaren ervaring, is dat ze alles al eens meemaakten. Welke stappen hielpen hun carrière vooruit? Welke valkuilen kan je beter voorkomen? En wat is nu weer de meerwaarde van een A&R manager, boeker of andere term die je al vaker hoorde, maar nooit echt begreep? Als ervaringsdeskundigen geven onze coaches je een antwoord op al je vragen. Of in de woorden van een deelnemer: “Wat me misschien nog het meest bijblijft, zijn de persoonlijke ervaringen van de coaches over hoe de muziekwereld in elkaar zit.”

Waar wacht je nog op? Schrijf je nuuuu in!

De boodschap zou ondertussen duidelijk moeten zijn, maar bij deze nog eenmaal: Ben je een solo act, band of producer? En kan je hulp gebruiken bij het live performen of het schrijven van songs? Of ben je een beginnende dj en kan je nog wat hulp gebruiken bij de opbouw van je set of bij de track selectie? Don't doubt en meld je dan nu aan voor de tweede editie van First Aid. Wees snel, want inschrijven kan nog tot en met 27 oktober!


DS Podcastfestival

Reclame