VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

SXSW 2025: open call voor artiesten
flo milli – SXSW 2024 – (c) stephen olker

SXSW 2025: open call voor artiesten

Van 7 tot en met 15 maart vindt in Austin, Texas het belangrijkste Amerikaanse showcase festival plaats: SXSW. De open call voor artiesten loopt vanaf nu tot 31 oktober. Grijp je kans!

05.07.24

Nieuws

South by Southwest (SXSW) is een jaarlijkse conferentie met festival, die plaatsvindt in Austin, Texas. Het staat bekend om zijn gecombineerde focus op film, interactieve media, muziek, en technologie. Het evenement werd voor het eerst gehouden in 1987 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke festivals in zijn soort ter wereld.

Het muziekgedeelte loopt van 10 t.e.m 15 maart. Meer dan 2.000 bands uit alle mogelijke genres en landen spelen er dan op tientallen podia verdeeld over de ganse stad voor een publiek van 30.000 muziekprofessionals, 3.000 perslui en duizenden reguliere bezoekers. De showcases worden samengesteld door South By Southwest in samenwerking met platenlabels, boekingsbureaus, management- en PR-kantoren, internationale exportkantoren, muziekfestivals, mediakanalen, lifestyle merken en meer.

Onder meer Amy Winehouse, The Strokes, Tamino, Lizzo en The XX speelden al op het evenement aan het begin van hun carrière. Ada Oda en Dyce uit ons land waren te gast op de editie van vorig jaar. 

Naast de optredens organiseert SXSW ook panels, gesprekken en workshops met prominente figuren uit de muziekindustrie en biedt het festival tal van netwerkmogelijkheden. 

Hoe registeren? 

Aanmelden kan tot 31 oktober via deze link. Opgelet: het festival vraagt 35 USD inschrijvingsgeld tot 31 augustus en 75 USD tot 31 oktober. Deelname aan het festival vraagt ook de nodige voorbereiding indien je er het maximum wil uithalen.

Binnen 48 uur na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail van SXSW. Ontving je binnen 48 uur geen bericht? Stuur dan even een remindermail om er zeker van te zijn dat je showcase-aanvraag goed is ingediend. Je ontvangt op of voor 20 december 2024 bericht over de status van je uitnodiging.

SXSW dekt geen reis- of verblijfkosten van artiesten. Sommige showcases bieden mogelijk geen backline. Showcaseoptredens duren gemiddeld 40 minuten. 

Als ze worden uitgenodigd, ontvangen de artiesten een officieel SXSW artiestenregistratiepakket, bestaande uit SXSW Artist Badges voor elk bandlid en één manager. De SXSW Artist Badge biedt primaire toegang tot officiële SXSW showcases, muziekindustrie-gerelateerde conferentieprogramma's, artiest-specifieke activaties, netwerkmogelijkheden, mentorsessies en meer.

Artiesten die niet in de VS wonen zijn zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van een visum voor toegang tot de Verenigde Staten. 

Alle SXSW showcasing artiesten moeten akkoord gaan met het SXSW Exclusiviteitsbeleid, dat de volgende punten bevat:

  • Officiële artiesten mogen geen onofficiële/niet-SXSW shows geven tussen 19.00 en 02.00 uur 's nachts (het exclusiviteitsvenster) tijdens de festivaldata. 
  • In-store optredens in platenwinkels en radio- en televisieoptredens van minder dan tien (10) minuten vallen niet onder deze beperking.
  • Artiesten die de VS binnenkomen met een niet-werkvisum (zoals een B-visum of via ESTA/Visa Waiver Program) zijn wettelijk beperkt tot showcases op officiële SXSW-evenementen zolang ze in het land zijn, of het optreden nu betaald is of niet.