VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

SXSW 2022: wat heb je nodig om het land binnen te mogen?
© getty images

SXSW 2022: wat heb je nodig om het land binnen te mogen?

Van 11 tot 20 maart vindt in Austin, Texas opnieuw het SXSW festival plaats. Wie naar de States wil trekken als muziekprofessional, bereidt zich best goed voor. Het Amerikaanse Tamizdat publiceerde zopas een handige FAQ.

28.01.22

Nieuws

SXSW is al sinds 1987 één van de belangrijkste showcase festivals van over de Oceaan voor film, muziek en nieuwe media. Na twee jaar online is het de bedoeling dat SXSW in maart eindelijk weer in levende lijve plaatsvindt. Dit jaar vertegenwoordigen MEYY en Jan Verstraeten ons land.

Het mag niet verbazen dat internationale professionals en muzikanten veel vragen hebben over het reizen naar de VS. Tamizdat, een Amerikaans kantoor gespecialiseerd in internationale mobiliteit stelde daarom een handige FAQ op. 

We vatten de belangrijkste info kort samen. 

 • V: Moet ik volledig gevaccineerd zijn om naar de V.S. te reizen?
 • A: Op dit moment ja, op enkele uitzonderingen na. Die vind je hier.
   
 • V: Moet ik een COVID-test doen voordat ik naar de V.S. reis?
 • A: Op dit moment ja, op enkele uitzonderingen na. Die vind je hier.
   
 • V: Ik ben een internationale artiest. Heb ik een visum nodig om op te treden op het SXSW Music Festival? Als ik alleen optreed tijdens de officiële showcases van SXSW, moet ik dan een B-1 visum aanvragen?
 • A: Dat hangt ervan af... Als je niet in aanmerking komt voor het Visa Waiver Program ("ESTA") heb je een Amerikaans visum nodig om het land binnen te komen. Een B-1 visum is het makkelijkste visum om te krijgen en is voldoende om op te treden tijdens officiële SXSW-showcases.
  Als je in aanmerking komt voor het Visa Waiver Program ("ESTA"), dan is een B-1 visum niet nodig. In het verleden werd een B-1 visum aanbevolen omdat het de Amerikaanse ambtenaren bij de paspoortcontrole laat zien dat je reden voor de reis al door een ambtenaar van een Amerikaanse ambassade of consulaat is bekeken en goedgekeurd, wat het risico van een misverstand bij aankomst kan minimaliseren. Gezien de huidige en aanhoudende capaciteitsproblemen op veel Amerikaanse ambassades en consulaten over de hele wereld, is het misschien niet mogelijk om op tijd een B-1 visum te krijgen voor SXSW. In dat geval zouden artiesten zich redelijk zeker moeten voelen om met ESTA naar SXSW te reizen, mits je de officiële SXSW-uitnodiging bij je hebt en ALLEEN officiële SXSW-showcases speelt.
  Als je van plan bent om naast je officiële SXSW-showcases ook op andere evenementen in de VS op te treden, heb je waarschijnlijk een O- of P-werkvisum nodig. Het verkrijgen van een O- of P-visum is een ingewikkeld en duur proces. Voor meer informatie over O- en P-visa kan je surfen naar Artists From Abroad.
  ​​​​​​​
 • V: Ik ben een internationale artiest. Mag ik onbetaalde onofficiële optredens doen met ESTA?
 • A: Nee. Volgens de Amerikaanse wet hebben muzikanten bijna altijd een op werk gebaseerd visum nodig om onbetaalde optredens te doen die geen officiële showcase optredens zijn. (Er zijn heel weinig uitzonderingen op deze regel).
   
 • V: Ik ben een internationale artiest.  Zal de Amerikaanse overheid het weten als ik met ESTA andere optredens doe dan officiële SXSW showcases?
 • A: Dat zou kunnen. Ze hebben toegang tot openbare informatie en ook tot veel regeringsdocumenten, dus het is niet verstandig om aan te nemen dat paspoortcontrolebeambten het niet zullen merken als je optredens hebt gepland die niet aan de ESTA-vereisten voldoen.


Heb je vragen hier over of wil je alles even dubbelchecken? Dan kan je terecht bij de collega’s van Cultuurloket via het contactformulier https://www.cultuurloket.be/contact.

Het volledige artikel van Tamizdat vind je hier.

Lotto april

Reclame