VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Speel op ESNS 2025
© lucinde wahlen

Speel op ESNS 2025

Van 15 tot 18 januari vindt de volgende editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag), één van de belangrijkste Europese showcasefestivals, plaats. Wil jij je muzikaal project tonen aan Europa? Schrijf je dan in voor 1 september!

02.05.24

Nieuws

ESNS is één van de belangrijkste beurzen voor opkomend Europees muziektalent, met een bewezen staat van dienst in het helpen doorbreken van nieuwe acts in de internationale muziekscene, met inmiddels bekende namen als Altin Gün, Arlo Parks, Dua Lipa, Fontaines D.C., girl in red, The Haunted Youth, Sigrid, Wet Leg en Picture Parlour. In 2024 stonden er maar liefst 19 Belgen op de affiche: ML, Las Lloronas, Reinel Bakole, Meltheads, BLUAI, Mickael Karkousse, Promis3, Porcelain id, Ão, Kleine Crack & Slagter, Hippotraktor, Don Kapot, Loverman, Ada Oda, Dystinct, Kuna Maze, Pommelien Thijs en Amber Broos.

Elk jaar organiseert ESNS meer dan 350 showcases in de hele stad Groningen. Daarnaast biedt ESNS een uitgebreid en gericht conferentieprogramma met ongeveer 150 panels en keynotes, naast tal van mogelijkheden om te netwerken. Het evenement trekt meer dan 4.000 professionals uit de entertainmentindustrie uit alle geledingen van de sector, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 400 Europese festivals. 

Speel op ESNS ’24

Spelen op ESNS betekent niet alleen spelen op het festival in januari. Acts die op het festival hebben gespeeld, maken ook deel uit van ESNS Exchange, het Europese programma voor de uitwisseling van talent. Dat programma werd in 2003 geïntroduceerd om de ‘uitwisseling’ van Europese artiesten binnen Europa op grotere schaal mogelijk te maken. ESNS Exchange, een initiatief van de ESNS, vergemakkelijkt de boekingen van Europese acts op festivals buiten hun thuisland en genereert uitgebreide media-aandacht voor deze artiesten in samenwerking met Euroradio, exportkantoren en lokale media. Op deze manier wil ESNS Exchange een impuls geven aan de internationale carrières van Europese artiesten. 

In 2025 voegt ESNS Exchange  Arsenal Fest (rs), Live at Leeds (uk), Mladí ladí jazz (cz), Træna festival (no), Electric Castle (ro), Poplar Festival (it), SEI Festival (it), Galway International Arts (ie) en Velvet Festival (hr) toe aan de lijst van partnerfestivals. Daarnaast hebben Music Export Office Poland, Music Export Latvia en Iceland Music zich onlangs aangesloten bij ESNS Exchange, waarmee het totaal aantal leden van het platform op 158 komt.

Elk jaar kiest het festival ook een focusland: in 2025 wordt dit Italië. Europese acts die op ESNS 2025 (15 - 18  januari) willen spelen, kunnen van 1 mei tot 1 september 2024 een online aanvraag indienen via deze link. Iedereen ontvangt een positief of negatief antwoord voor 10 november 2024. Meer info over het showcasefestival vind je hier.

VI.BE zal samen met WBM en met de steun van Sabam en PlayRight+ de geselecteerde kandidaten ondersteunen met een Belgium Booms-campagne.