VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Praktijksafari rond een duurzame liveindustrie: focus op Finland

Praktijksafari rond een duurzame liveindustrie: focus op Finland

Live DMA, het netwerk van de Europese liveindustrie, organiseert op donderdag 15 juni een digitale safari rond duurzaamheid met de focus op enkele inspirerende voorbeelden uit Finland. (We kunnen geen leeuwen beloven)

17.05.23

Nieuws

Live DMA werd opgericht in 2012 en is een Europese organisatie die de livemuzieksector verenigt en bestaat uit 20 leden uit 16 landen. Die leden zijn regionale en nationale muziekverenigingen die meer dan 3000 muziekclubs en festivals van over heel Europa vertegenwoordigen. Geregeld organiseren ze samen met Transitienetwerk Pulse hun zogenaamde ‘safari’s’, waarbij ze met een kleine groep mensen al dan niet digitaal op bezoek gaan bij interessante organisaties. Deelnemers gaan een verdiepende gedachtenwisseling aan met de initiatiefnemers, in het teken van duurzaamheid.

Op donderdag 15 juni van 13:00 tot 14:15 CET ligt de focus op Finland met volgende sprekers op het programma:

KEMUT-netwerk en Elma.live

Projectmanager Anu Ahola introduceert het KEMUT-netwerk en zijn projecten. In 2020 bundelden enkele van Finlands belangrijkste actoren op het gebied van livemuziek hun krachten om te werken aan een duurzamere muziekindustrie en richtten zij het netwerk KEMUT. Het netwerk heeft de koolstofvoetafdruk van de Finse livemuziekindustrie onderzocht en Elma.live opgericht, een digitaal platform ten dienste van exploitanten van de livemuziekindustrie door informatie, instrumenten en ondersteuning te bieden voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling.

Provinssi Festival 

Productiemanager Peppi Arrimo van het Provinssi Festival spreekt over duurzame waarden, missie, initiatieven en acties van het festival. Provinssi is een van de oudste en grootste muziekfestivals in Finland en vindt voor de 43e keer plaats in een prachtig door de natuur omgeven parkgebied in Seinäjoki. Het festival heeft de afgelopen jaren zijn CO2-uitstoot berekend en is onlangs begonnen met het opstellen van een nieuw duurzaamheidsplan met behulp van het Elma.live-platform. 

G Livelab Tampere en Better Live 

CEO Annamaija Saarela vertelt over de duurzaamheidsprojecten van G Livelab Tampere. De locatie is een van de 11 partners van Better Live, een nieuw 4-jarig project waarbij meer dan 100 organisatoren uit Europa betrokken zijn. Zoals alle culturele sectoren heeft de muzieksector behoefte aan een systeemverandering die de juiste basis legt voor een duurzamer, rechtvaardiger en inclusiever systeem voor livemuziek. Tegelijkertijd is de internationale dimensie van artistieke creatie een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van onze sector. 

Inschrijven kan via deze link.