VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

OPROEP: stad Antwerpen steunt podiumkansen voor opkomend Antwerps muziektalent

OPROEP: stad Antwerpen steunt podiumkansen voor opkomend Antwerps muziektalent

De stad Antwerpen maakt 100.000 euro vrij voor organisaties die in 2024 en 2025 podiumkansen bieden aan lokaal talent. Daarmee wil de Koekenstad zich nog meer profileren als muziekstad. De deadline om je project in te dienen is 10 januari 2024.

30.11.23

Nieuws

Het Antwerpse stadsbestuur is op zoek naar ervaren organisatoren om kleinschalige concerten te organiseren voor lokaal talent. Die vinden als reeks plaats in 2024 en/of 2025 in geheel Antwerpen. Daarvoor kan je als organisator maximaal €10.000 per jaar ontvangen; zowel in 2024 als 2025 zal de stad voor maximaal €50.000 ondersteunen. Daarbij houdt het rekening met belangrijke aandachtspunten die naar voren kwamen uit de nodenbevraging die VI.BE in 2020 afnam onder meer dan 600 artiesten uit de Antwerpse sector. Zo moet je als organisator aandacht hebben voor eerlijke vergoedingen; wordt een optimale spreiding over het hele Antwerpse grondgebied nagestreefd; en houdt het selectiecomité rekening met zo veel mogelijk (sub)genres om haar muzikale humuslaag optimaal te voeden. 

Uitrol van een Antwerps Muziekplan

Deze nieuwe subsidielijn kadert in de uitrol van een Muziekplan, dat werd opgenomen in het bestuursakkoord van 2019 en waarmee de Koekenstad zich wil profileren als bruisende muziekstad. Om dat te realiseren, voerde VI.BE in 2020 op vraag van het stadsbestuur een nodenbevraging uit onder meer dan 600 artiesten.

De lockdowns ten spijt werden de resultaten in 2022 voorgesteld op een brainstorm- en inspiratiemiddag met de lokale muzieksector in muziekclub Trix. Uit de input van zowel deze stakeholdersdag als de voorafgaande nodenbevraging ontstond een rapport met vier concrete actielijnen, die dit jaar door stad Antwerpen werden omgezet in zeven pilootprojecten, waarvan deze investering in lokaal organisatie- en muziektalent er eentje is. 

Voorwaarden

Ben je een organisator of programmer je muziek, en voel je je aangesproken door deze oproep? Dan moet je zeker rekening houden met een aantal voorwaarden. We sommen de belangrijkste hieronder voor je op: 

 • Je hebt rechtspersoonlijkheid en aantoonbare ervaring en een netwerk in muziekprogrammatie;
 • Je vraagt ondersteuning voor:
  • Een reeks concerten voor Antwerps muziektalent…
  • In een publieke setting (dus géén privéfeestje o.i.d.) op Antwerps grondgebied…
  • In een welgekozen en professioneel uitgeruste zaal, club of café
 • Je zorgt voor een sterk financieel plan met aandacht voor eerlijke vergoedingen van muzikanten/artiesten/dj’s/…;
 • Je hebt een duidelijk plan van aanpak dat o.m. rekening houdt met 
  • auteursrechten;
  • bezoekersaantallen en overlast;
  • communicatie;
  • spreiding;

Geïnteresseerde organisatoren kunnen hun aanvraag indienen tot 10 januari 2024 om 23:59 via de verenigingendatabank. De volledige uitleg van het pilootproject, inclusief alle toelatings- en selectiecriteria, kan je hier lezen. Tot slot vind je hier het persbericht van de stad Antwerpen. 

Zoek je meer informatie? 

 • Heb je nog geen account in de verenigingendatabank? Neem dan ten laatste op 20 december 2023 contact op met de subsidiecel cultuur via cultuursubsidies@antwerpen.be.
 • Zoek je nog informatie over eerlijke vergoedingen, de nieuwe AKV...? Eén adres: advies@vi.be!
 • Informatie voor jonge organisatoren van muziekevenementen vind je op ikorganiseer.be
Promo adverteren

Reclame