VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Open Call voor projecten binnen Live MX
© john van de mergel

Open Call voor projecten binnen Live MX

LIVEMX heeft haar eerste open oproep voor projecten voor een meer diverse en duurzame livemuzieksector gepubliceerd. De deadline is 6 januari 2024.

16.11.23

Nieuws

LIVEMX is een projectprogramma met steun van Culture Moves Europe, dat culturele mobiliteit in alle 40 Creative Europe-landen ondersteunt. Het wil projecten versterken aan de hand van eenvoudige financiële steunmaatregelen, zodat ze hun werking kunnen opschalen of reproduceren in functie van ambitieus muziekbeleid in Europa. Ook helpt LIVEMX bij design, participatieplannen en ontwikkelmogelijkheden van betrokken projecten. 

Door projecten te ondersteunen die de concrete noden en vragen van het Europese muziekecosysteem beantwoorden wil LIVEMX een meer diverse en duurzame Europese muzieksector bouwen. Daarbij focust het projectprogramma zich op drie thema’s:

 1. Muziekexport
 2. Livemuziek in concertzalen en clubs
 3. Digitale circulatie en engagement

Het budget van 4 miljoen euro wordt verspreid over 90 projecten. Er zijn 3 subsidiecategorieën van 20.000, 40.000 en 60.000 euro (met mogelijke financiering tot 100% van alle kosten) en er worden open calls gelanceerd in november 2023, mei 2024 en november 2024. 

Doelstellingen

Deze oproep is de allereerste open call van LIVEMX en moet daarom ingaan op minstens een van haar thema’s. Per thema worden concrete verwachtingen gesteld.

 1. Op het gebied van muziekexport wordt verwacht dat projecten mogelijke oplossingen aanleveren voor concrete uitdagingen, bijvoorbeeld door nieuwe benaderingen, vaardighedenontwikkeling, kennisontwikkeling- en deling, trainingen... Zo moeten ze de exportcapaciteit van Europese artiesten en professionals vergroten, bijvoorbeeld door co-creatie, innovatieve promotiemanieren of netwerkontwikkeling.
 2. Van projecten met betrekking tot livemuziek wordt verwacht dat zij ten goede komen van concertzalen, clubs of organisaties met een livecomponent, zoals promotoren en boekers. Projecten worden geacht om strategieën, methodes en acties te ontwikkelen die draaien om de circulatie van artiesten, ecologische verduurzaming of nieuwe publieksstrategiën.
 3. Projecten die inzetten op digitale circulatie en engagement, dienen in te spelen om concrete uitdagingen voor livemuziekomgevingen die gebruik maken van digitale technologieën en aanverwanten, zoals augmented reality of immersieve audio. Hun projecten kunnen bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe implementaties, training van muziekprofessionals of studieformats omvatten.

Voorwaarden

Om als organisatie een project te mogen indienen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Kort samengevat ben je:

 • een private of publieke organisatie met rechtspersoonlijkheid;
 • gevestigd in één van de 27 lidstaten van de Europese unie of niet-EU-landen die op de datum van de aankondiging van de oproep (6 november 2023!), lid zijn van het Creative Europe Programme;
 • bestaand sinds minstens één jaar voor de deadline van de oproep (6 januari 2024!); 
 • en kan je bewijzen dat je organisatie ervaren is in het onderdeel van de muzieksector waarop je aanvraag betrekking heeft (livemuziek, muziekexport of digitalisering in de muziekindustrie). 

Ingediende projecten moeten ook:

 • overeenstemmen met de Europese beleidsinteresses- en prioriteiten; 
 • en toegevoegde waarde hebben voor Europa, wat je ook moet uitleggen in je aanvraag. Voorbeelden zijn de actieve deling van je resultaten of overzetbaarheid van je actie naar andere Europese landen, of opschaling naar andere Creative Europe-deelnemende landen. 

Tot slot moet je ook opletten dat je geen winst mag slaan uit je project én dat je geen dubbele financiering mag krijgen. Je mag met andere woorden slechts één subsidie uit het EU-budget ontvangen. 

Info & contact

De tijdlijn, aanvraagprocedure, alle doelen en alle voorwaarden zijn bondig samengevat in dit overzicht

Via deze pagina op de website van LIVEMX kan je je vragen stellen.

Op 21 (digital), 22 (export) en 23 (live music venues) november vinden er infosessies plaats over het project. Inschrijven kan via deze link

In deze handige video wordt alles nog eens op een rijtje gezet. Verdere info vind je op https://livemx.eu/.