VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

One Voice For European Music: uitdagingen en kansen voor de muziekindustrie in heel Europa

One Voice For European Music: uitdagingen en kansen voor de muziekindustrie in heel Europa

Gisteren werd tijdens de Europadag in Ancienne Belgique een reeks aanbevelingen voorgesteld om de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de muziekindustrie in heel Europa aan te pakken. De nota werd onderschreven door 23 Belgische organisaties en een heleboel internationale koepelverenigingen.

10.05.24

Nieuws

One Voice For European Music werd in 2021 gelanceerd door het Franse CNM (Centre national de la musique) uit de wens om muziek centraal te stellen in Europese vraagstukken en muziekprofessionals te begeleiden bij hun problemen op Europese schaal. Het proces heeft als doel de steun van de Europese Unie (EU) voor de muzieksector te versterken, voortbouwend op het momentum van het voorzitterschap van de Raad van de EU.

Binnen het kader van het EU-voorzitterschap schreef een werkgroep binnen het MuziekOverleg in overleg met een aantal Waalse organisaties een Belgische nota met aanbevelingen voor Europese beleidsmakers. Het MuziekOverleg is een overleg- en reflectienetwerk gecoördineerd door VI.BE waar spelers uit verschillende hoeken van het muzikale spectrum proberen een beter muzieklandschap faciliteren.

De nieuwe reeks aanbevelingen focust op 4 topics

  • EU-financiering voor muziek
  • Een Europees Waarnemingscentrum voor muziek
  • Muziekexport, circulatie van repertoire, mobiliteit van muziekwerkers
  • Institutionele dialoog en co-constructie van beleid

De nota werd onderschreven door volgende Belgische organisaties: BIMA, BMPA, BRMA, Clubcircuit, ComAV, Cult en CultCircuit, FFN, FMiV, Mmaf, Muziekgilde, Muziekmozaiëk, Vlamo, Vlapo, OkO, Playright, Sabam, VI.BE, Forum de la Création Musicale ,Fédération Belge de Musique Electroacoustique,FACIR, FLIF, Court-Circuit, Wallonie-Bruxelles Musiques.

Tijdens een paneldiscussie in de AB in aanwezigheid van o.a. Pia Ahrenkilde Hansen (directeur-generaal Onderwijs, Jeugdzaken, Sport en Cultuur van de Europese Commissie), Benjamin Feyen (secretaris-generaal van de Cultural Creators Friendship Group (CCFG) in het Europees Parlement), Jess Partridge ( European Music Managers Alliance), Naiara Lasa (artistiek directeur van Sala Apolo), Susanne Hollmann ( DG EAC van de Europese Commissie), Hadja Lahbib (Belgisch minister van Buitenlandse Zaken) en Lisette Ma Neza (officiële stadsdichter van Brussel). 

De volledige nota vind je hier.

Meer info: https://onevoiceforeuropeanmusic.eu/