VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

O-ve-ral concerten tijdens de Week van de Belgische muziek!

O-ve-ral concerten tijdens de Week van de Belgische muziek!

Ben jij zo iemand die muziek nog het liefst live ervaart, inclusief meeklappen, -schreeuwen en -dansen? Blokkeer dan maar je hele agenda deze week, want van concertzaal tot café en muziekwinkel, de strafste Belgische artiesten spelen overal! Een overzicht.

19.01.24

Nieuws

Concertzalen

Wie aan Belgische muziek denkt, denkt automatisch aan al die fantastische concertzalen in het hele land. En natuurlijk kunnen zij niet ontbreken tijdens de Week van de Belgische muziek.

Zo kan je in onze hoofdstad helemaal losgaan in de AB op de 4 showcases tijdens de Belgian Worldwide Music Night, komt Admiral Freebee zijn legendarische debuutplaat integraal spelen (heb je nog geen tickets voor deze zal je wel Ticketswap moeten checken), brengt Vitja Pauwels zijn Early Life Forms op woensdag naar de AB Club, zijn er op zaterdag de Flanders Folk Awards mét straffe showcases en eindigen ze de week met stille films met livemuziek tijdens Cinemaximiliaan

En dan te bedenken dat dat niet eens alles is wat er in Brussel te beleven valt, want ook Botanique gaat ervoor! Drie dagen, drie shows met telkens twee artiesten die over de taalgrens heen gaan, en dat aan ontdekkingsprijzen, dat is wat je er van dinsdag tot donderdag kan verwachten. En met de noise van CERE, de ambient gitaarklanken van Lazarro en de hiphop van KreepThaGod zien we geen enkele reden om niet naar de botanische tuin te trekken! Voor wie het allemaal net dat ietsje rustiger en meerstemmiger mag, raden we een tripje naar Flagey aan, waar op woensdag Collegium Vocale Gent aan de slag gaat met de familie Bach.

In Antwerpen heeft De Roma dinsdag ex-Sound Track laureaat Rosa Butsi op bezoek, die haar nieuwe plaat komt voorstellen in Amor. Op donderdag trekt Trix dan weer vol de kaart van de melancholie, met een avondje Noa Lee en Floris Francis Arthur.

In Brugge kan je dan weer langsgaan bij Cactus Muziekcentrum, waar ze met de coldwave van SKEMER en de sludge van Pruillip een double bill programmeren waar elke liefhebber van duistere gitaren nu al van droomt. Zaterdag is het dan weer in Leffinge te doen, waar de eerste artist in residence bij Muziekclub De Zwerver ooit, LePopski, hun ep lanceert.

Mag het ietsje ingetogener, dan kan je die avond ook afzakken naar Muziekcentrum Dranouter, waar belpoplegende Frank Vander Linden solo harten komt veroveren. Wilde Westen nodigt op zondag dan weer Kuna Maze uit voor een Jazz Cats clubshow.

In Gent pakt Ha Concerts uit met niet één maar twéé albumreleases op een avond, met Oerhert en Eve Beuvens op vrijdag op het programma. Bij VIERNULVIER is het die avond in de balzaal van De Vooruit te doen met rapsensatie K1D. Op zaterdag is er op enkele minuutjes rijden van Gent dan weer de prachtige dubbel Dijf Sanders / SCHNTZL, met dank aan Muziekclub N9. En opent Ha Concerts nog eens de deuren, ditmaal voor Rosa Butsi en Noa Lee. Op zondag sluit De Centrale de week af in stijl met de Turkse Fusion van Zeynep Bakşi Karatağ.

In Mechelen heeft Kunstencentrum Nona op zaterdag jazzkwartet GingerBlackGinger op bezoek

CC’s en GC’s

Ook in de gezellige zetels van de vele culturele centra kan je livemuziek gaan beleven! Zo krijgen we een Cocoon crash maandag in Sint-Niklaas, wanneer belpoplegende K’s Choice komt spelen in CC Sint-Niklaas. Komt Wim Mertens enkele van zijn grootste werken spelen in de Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge. En ga je nog wat dichter naar de zee, dan kan je in CC Scharpoord gaan luisteren naar de Lage Landenliedjes

GC Kontakt gooit, zoals elke maand, de bar open voor een gezellig caféconcert, en deze keer is het de beurt aan de indiepop van Is Mark Mark?. CC Meulestede krijgt dan weer de sympathieke jongens van PINGPONGCLUB over de vloer voor een try-out van hun nieuwe ep. Diezelfde avond komt Jasper Steverlinck naar CC De Spil in Roeselare, waar hij nieuw werk combineert met enkele van zijn grootste hits.

Grande dame van de Belgische muziek Isolde Lasoen komt op vrijdag naar CC Ter Dilft in Bornem met haar theatertour. CC Palethe ontvangt die avond dan weer Be Chic, de Limburgse Chic coverband. Voor de eerste sneeuw zijn ze net te laat, maar dat belet GC De Wildeman niet om op vrijdag kleinkunsticoon Jan De Wilde uit te nodigen

CC De Adelberg in Lommel duikt op zaterdag in de lokale muziekgeschiedenis, inclusief een lokale gelegenheidsband en Sofie Engelen. Fixkes brengen hun eerste theatershow naar CC De Werft in Geel, terwijl GC De Lijsterbes in Kraainem de double bill Oerhert en Eve Beuvens ontvangt, zoals eerder in de week ook al bij Ha Concerts het geval is. In CC Palethe gaan ze op zaterdag onverstoord verder met een dubbelaffiche met Vitja Pauwels en Double Brown

Op zondag is het aan CC De Plomblom om Hel(l)mut Lotti te ontvangen en de week af te sluiten in stijl.

Muziekwinkels en bibliotheken

Nieuwe instrumenten en meteen ook een concertje meepikken? Het klinkt als een droom, tijdens de Week is het werkelijkheid dankzij Algam Benelux! Zo kan je Helena Mayorga Paredes van Mayorga op maandag spotten in muziekwinkel Leo Caerts in Leuven. Tim & Guillaume van Hideous brengen op zaterdag dan weer een bezoekje aan Mimuze in Kalmthout en brengen hun gitaren mee.

Liever een boek en een concertje combineren? Dan is de balie van de bib van Wetteren de place to be, want daar komt Edmund November dinsdag een miniconcert spelen dankzij CC Nova.

Cafés

Ondanks dit alles toch liever gezellig op café gaan en meteen ook een topconcert meepikken? Dat kan dinsdag met de experimentele jazz van ASA in ENTR in Gent. In Rock Café Gonzo zijn het woensdag dan weer de stevige gitaren van Beyond The Labyrinth die voor sfeer en gezelligheid zorgen. Wie al eens in Café De Ploeg in Diepenbeek komt, weet hoe fijn de maandelijkse spontane jazzsessies er zijn. Speciaal voor de Week vervoegt Alexandre Tripodi het huistrio op donderdag! In Brasserie Le Philou’Sophe in Schaarbeek nodigt MUZIK1030 de rock & rollers van The Partridge Ambulance uit. Sekushi lanceert een nieuw album, en drummer Thomas vond het een geweldig idee die nieuwe nummers te komen voorstellen in zijn hometown Mol. Allen naar BarMuze

CC Palethe nodigt op donderdag het akoestische jazzkwintet Don Marsh V uit voor een Jazz Pelt avond. CC Brugge en Brugotta nodigen dan weer de punkers van Numb Nuts uit in KORF. 

Op zaterdag brengt TOLK nationale en internationale hits in het Nederlands in Café Malvine in Heffen. Mon Café ontvangt op zondag dan weer Gert-Jan Dreessen Trio voor een fijne jazzavond.

Zoveel livemuziek, en toch nog niet gevonden wat je zocht? Check zeker weekvandebelgischemuziek.be voor een overzicht van alle acties!

Acties over heel het land: dit is de vierde Week van de Belgische muziek

Promo adverteren

Reclame