VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De Week van de Belgische muziek is begonnen!

Volgende week is het zover! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, bundelen VI.BE en de VRT in 2022 opnieuw de krachten met heel wat spelers uit de brede muzieksector én diverse andere media voor de Week van de Belgische muziek. Van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari worden over heel België initiatieven op poten gezet die muziek van bij ons in de kijker zetten. Onze Belgische muziekscene, die het al 2 jaar enorm hard te verduren heeft, krijgt zo de welverdiende liefde die ze al zo lang moet missen.

25.01.22

Nieuws

Ontdek alle acties op weekvandebelgischemuziek.be

In 2021 werd de Week van de Belgische muziek in het leven geroepen om de muzieksector een stevig hart onder de riem te steken. Die kreeg het namelijk hard te verduren sinds het begin van de coronacrisis. Bijna 2 jaar later is de situatie jammer genoeg niet anders: veel artiesten en organisatoren zien hun shows opnieuw geannuleerd of verplaatst worden.

Ook de eerder aangekondigde dubbele editie van de MIA’s – die eerst symbolisch in het midden van de Week van de Belgische muziek gepland stond – wordt noodgedwongen opgeschoven naar een latere datum (zaterdag 30 april).

Luc Nowé, onze coach bij VI.BE, benadrukt het belang van de Week van de Belgische muziek: 

“Onze muziekscene is er één om trots op te zijn. Zeker in deze donkere covid-dagen verdienen onze artiesten en sector het dan ook om een ganse week extra aandacht te krijgen.”

luc nowé

Muziek van bij ons centraal in heel het land

Hoewel de toekomst soms onzeker lijkt voor veel mensen voor en achter de schermen van de muzieksector, steken veel enthousiastelingen met een hart voor muziek opnieuw vol goesting de handen uit de mouwen tijdens de eerste week van februari. Nieuw dit jaar is dat de Week van de Belgische muziek over heel het land plaatsvindt: in Wallonië trekt RTBF het project. Belgische muziek zal zo overal zijn: op radio en tv, in lokale muziekwinkels, concertzalen en clubs tot in scholen, cultuur- en gemeenschapscentra, jeugdhuizen en bibliotheken. Zelfs op je wekelijkse markt of in de winkelstraten.

Tientallen concertzalen en clubs zetten die week tal van on- én offline acties op poten. Onder meer AB, Bozar, Botanique, het voltallige Clubcircuit (o.a. Trix, Het Depot, Wilde Westen, N9, …), De Roma, De Studio, de VK, Handelsbeurs, enz...  organiseren elk een eigen initiatief. Zo staan er heel wat concerten van Belgische artiesten geprogrammeerd, versieren ze hun gevel of zetten ze hun Belgische residents in the picture.

Het Depot, Trix, OLT Rivierenhof en VI.BE organiseren net als vorig jaar de (Don’t) Mind The Future talks, die focussen op relevante thema’s binnen de muzieksector. De talks zijn van maandag tot en met donderdag op de middag live te volgen op de Facebookpagina’s van de organisatoren.

Maar ook lokaal beweegt er heel wat. Zo deed cult! (netwerkorganisatie en belangenbehartiger voor cultuurhuizen) een oproep om extra aandacht te schenken aan lokaal talent, waar meer dan 25 cultuur- en gemeenschapscentra gehoor aan gaven, waaronder CC De Spil, CC Nova, CC De Warande, CC De Meent, CC Palethe en vele andere. Van Deerlijk tot Lommel: over heel het land waait een muzikale wind, met onder meer muzikale tours, lokale hitlijsten, liveconcerten en kortingen. Ook in conservatoria, academies en bibliotheken staat de Week centraal. 

Dankzij een samenwerking tussen heel wat muzieklabels (BEA music), platenwinkels en streamingplatformen wordt er over heel het land extra ingezet op de verkoop van Belgische muziek in o.a. Fnac, Mediamarkt, Music Mania, Bilbo Records …. . Belgische platen, cd’s of cassettes krijgen het herkenbare label van de Week van de Belgische muziek opgeplakt.

Tussen de talrijke acties valt ook één ding op: het gaat muzikaal alle kanten uit. Zo staat er ondanks de verplaatsing van de MIA’s wel een andere awardshow gepland: op 2 februari zijn er de Flanders Folk Awards.

Op 5 en 6 februari strijdt heel wat Nederlandstalig talent tijdens de halve finales van de Nekka-wedstrijd voor een plekje op het podium van de Lotto Arena tijdens de Nekka-nacht. Op maandag 31 januari hoor je in de Brusselse metrostations enkel de beste Belgische wereldmuziek dankzij Belgian World Music Network

Naast deze bijna 100 grote en kleine initiatieven, roepen VI.BE en VRT iedereen op om zelf hun liefde te tonen voor muziek van hier. Dat kan bijvoorbeeld door massaal tickets te kopen, Belgische muziek te streamen, deel te nemen aan één van de initiatieven in de Week of online je liefde te betuigen met de #weekvandebelgischemuziek.

Zien én horen

En er is meer! Tijdens de Week van de Belgische muziek focussen zo goed als alle lokale en nationale Vlaamse en Brusselse radiostations de hele week lang op muziek van eigen kweek. Op tv wordt er in heel wat programma’s extra ingezet op Belgische muziek. Niet alleen de VRT-merken (één, Canvas, Ketnet, Studio Brussel, Radio 1, Radio 2, MNM, Klara, VRT NU), maar ook onder andere Willy, NRJ, Nostalgie, Qmusic (Q-DOWNTOWN), Joe (Lage Landen) en BRUZZ steken Belgische muziek een hele week een hart onder de riem. 

Een volledig overzicht van alle acties is te vinden via weekvandebelgischemuziek.be

Zet je aanwezig op het Facebook-event en deel je liefde voor de Belgische muziek met het label en de hashtag #weekvandebelgischemuziek.

Bekijk de aftermovie van de Week van de Belgische muziek 2021

Dit is de maandag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek.be

Dit is de dinsdag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek.be

Dit is de woensdag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek.be

Dit is de donderdag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek.be

Dit is de vrijdag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via vi.be

Dit is de zaterdag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek

Dit is de zondag van de Week van de Belgische muziek

Ontdek het via weekvandebelgischemuziek.be

Stage oproep 2023

Reclame