VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuwe steunronde LIVE2020: vraag support aan voor je binnenlandse tour

Door o.a. de oorlog in Oekraïne en de tegenvallende ticketverkoop brengen tours onverwachte kosten met zich mee. LIVE2020 maakt daarom 200.000 euro vrij om binnenlandse tours te ondersteunen.

15.09.22

Nieuws

LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de livemuzieksector, biedt sinds bijna 2 jaar broodnodige steun aan sectorgenoten – individuen en organisaties – die een duwtje in de rug kunnen gebruiken en blijft dat vooral ook doen. Het fonds maakt vandaag een schijf van 200.000 euro vrij om binnenlands touren te ondersteunen.

De coronacrisis zorgde voor groot inkomensverlies bij Belgische muzikanten. Inkomsten uit concerten vielen nagenoeg weg maar ook andere inkomsten uit auteursrechten, naburige rechten, fysieke verkoop, … kenden een terugval. Ondertussen draait het livecircuit weer op volle toeren. Clubs, organisatoren en artiesten worden echter met nieuwe uitdagingen en problemen geconfronteerd. Covid zindert na, overvolle concertagenda’s zorgen voor keuzestress bij de fan. Er is de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis. Het heeft allemaal invloed op ticketverkoop. Het publiek vindt de weg naar de zalen nog niet volledig terug. Organisatoren en artiesten worden bovendien geconfronteerd met stijgende energiekosten en een stevige indexering van de lonen en andere kosten. De sector kende een ferme uitstroom tijdens de covidcrisis. Nog steeds staan er heel wat vacatures open.

Touren en investeren in nieuwe projecten wordt steeds moeilijker voor artiesten. Met deze nieuwe oproep wil LIVE2020 tegemoet komen aan deze prangende financieringsbehoefte, binnenlandse tours financieel ondersteunen, mensen aan het werk zetten en bands in de best mogelijke omstandigheden laten spelen. 

 De aanvrager moet reeds zijn/haar/hun sporen verdiend hebben op Belgische podia, media-aandacht gekregen hebben en omringd zijn door management en/of boekingskantoor. Steun kan aangevraagd worden voor een concertreeks die minimum 5 reeds bevestigde concerten omvat tussen 1 september 2022 en eind juni 2023. LIVE2020 betaalt 75% van een reeks aantoonbare kosten terug met een maximum van 3.000 euro, waaronder personeelskosten (sound/light techniekers, backliner, tourmanager) en huur transportmiddelen + brandstof. Aanvragen kunnen tot en met 17 oktober ingediend worden. De beoordeling van de ingediende dossiers gebeurt door een onafhankelijke jury, bijgestaan door de Koning Boudewijnstichting, die het LIVE2020 fonds beheert. Een gedetailleerd overzicht van de criteria en het aanvraagformulier zijn te consulteren via deze link.

De livemuzieksector is de klap die corona uitdeelde nog niet helemaal te boven. LIVE2020 blijft als solidariteitsfonds steun bieden aan de sector en laat wie hulp nodig heeft niet los. Tot op heden werd meer dan 700.000 euro vrijgemaakt individuen hulp te bieden en relanceprojecten te ondersteunen. LIVE2020 steunen kan door een gift over te maken, een solidariteitsactie te steunen of er zelf één op te zetten. Blijf vooral naar concerten gaan en van het moois dat deze sector brengt genieten. Samen zijn en blijven we #UnitedForLiveMusic.

Vraag nu toursupport aan via live2020.be