VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuw CMU-rapport: inkomsten van artiesten uit streaming

Nieuw CMU-rapport: inkomsten van artiesten uit streaming

Terwijl het debat over wat artiesten aan streaming verdienen stevig verder woedt, brengt Complete Music Update in dit rapport de belangrijkste contractuele afspraken en geldstromen in kaart.

02.09.21

Nieuws

Tijdens de coronapandemie kwamen de verdiensten van artiesten uit muziekstreaming weer volop in de aandacht te staan. De #brokenrecord campagne leidde uiteindelijk tot een reeks hoorzittingen in het Britse parlement, waar de hele streaming-waardeketen in detail onder de loep werd genomen. Alles mondde uit in het lijvige rapport Economics of Music Streaming, waarin aanbevelingen worden geformuleerd over een meer faire streamingmarkt.

Om te kunnen inschatten of geldstromen fair zijn of fairder moeten worden in de toekomst, is het van het grootste belang om te begrijpen hoe royaltyverdelingen over streaming precies in elkaar zitten en welke afspraken daarrond worden gemaakt. Dat is het hoofddoel van dit nieuwe rapport van Complete Music Update. Vanuit het standpunt van de uitvoerende artiest wordt bekeken welke partijen betrokken zijn bij inningen en verdelingen van royalty's, welke soorten deals artiesten sluiten met hun platenfirma's en welke gevolgen die hebben voor inkomsten uit streaming (vooral wanneer oude deals zonder aanpassing worden toegepast in het streamingtijdperk), wat de geldende wetgeving is in verschillende Europese landen (o.a. rond billijke vergoeding op streams) etc. Het rapport zoom niet alleen in op de praktijken in de muziekindustrie, maar neemt ook de audiovisuele sector onder de loep. Complete Music Update interviewde heel wat managers, advocaten en accountants uit heel Europa en vulde de resultaten daarvan aan met inzichten van belangenbehartigers van artiesten en beheersvennootschappen.

Je kan het rapport Performer Payments from Streaming hier gratis downloaden.