VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Reminder: Muziek- en gamingindustrie inspireren elkaar tijdens gloednieuw Unwrap-festival

Reminder: Muziek- en gamingindustrie inspireren elkaar tijdens gloednieuw Unwrap-festival

Op 14 en 15 oktober is Kortrijk de place to be voor een blik op de toekomst van de entertainmentindustrie.

05.10.21

Nieuws

Ontdek o.a. talks van Ward Cannaerts (AB) en Maarten Walraven (Music X en GÂRDEN), duik samen met Jan Pauly (VI.BE) en Dirk van Welden (Space Pirate Trainer DX, Shredders) in de wondere wereld van Licensing Music for Games, op vrijdag gaan Jan Pauly, Tim Diercksens en Stefan Collins dieper in op de waarde en betekenis van NFT’s en ook Compact Disk Dummies zijn van de partij! Het hele programma van Unwrap festival vind je hier

We schreven het al eerder: de flirt tussen de muziek- en de gamingindustrie is in sneltempo geëvolueerd naar een stabiele relatie. Dat is meteen de insteek van de gloednieuwe Unwrap-conferentie op 14 en 15 oktober in Kortrijk. De future of entertainment wordt er voorspeld door topexperts, vernieuwers en inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland. 

SXSW aan de Leie

De Kortrijkse regio profileert zich als hotspot in België en daarbuiten voor alles wat met gaming te maken heeft. Met de opleiding Digital Arts & Entertainment (DAE) aan Howest heeft de regio goud in handen. Daarnaast is Kortrijk door Unesco erkend als Creative City of Design, een titel die de stad met trots draagt en die weerspiegeld wordt in projecten zoals Wonder en Paradise. Kortrijk is ook de thuisstad van Wilde Westen, festival- en concertorganisator pur sang die steeds met frisse, innovatieve concepten voor de dag komt, denk maar aan Sonic City. Het ondernemerschap in Kortrijk wordt belichaamd door co-creatiehub Hangar K op Kortrijk Weide, waar ook de Howest spin-off DAE Studios gevestigd is. DAE Studios begeleidt jong talent richting hun eigen gamestudio. 

Ready Player One?

Al deze partners slaan nu de handen in elkaar voor een tweedaagse innovatieve conferentie op het snijvlak tussen gaming, muziek en film. Op donderdag 14 oktober programmeert Unwrap (met de input van VI.BE) meer dan 20 expert talks rond de toekomst van digital entertainment. Blikvangers zijn ongetwijfeld de keynotes door gameontwikkelaar Epic (Fortnite!) en Clair Bellens van Industrial Light & Magic, het bedrijf van George Lucas dat visual effects maakte voor o.a. Ready Player One, Star Wars-films en -reeksen, Black Widow en Dune. ILM is ook verantwoordelijk voor dé digitale comeback van de eeuw: de Voyage-concerten van ABBA!

En er zijn nog wel meer muziekgerelateerde talks tijdens Unwrap. Ex VI.BE-collega en oprichter van I-Illusions Dirk Van Welden (Space Pirate Trainer DX, Shredders) vertelt over de modellen die hij hanteert in samenwerkingen met muzikanten. Muziek is een integraal onderdeel van de games die I-Illusions produceert, maar licenties zijn een complex issue. Hoe gaan ze daarmee om, in het voordeel van alle stakeholders?

Maarten Walraven-Freeling (co-editor van de geweldige blog MUSIC X) verkent de mogelijkheden van Web3 en toepassingen van gedecentraliseerde (blockchain)technologie om nieuwe relaties tussen artiesten & fans en tussen fans onderling te creëren. En daar uiteraard ook nieuwe inkomstenmodellen aan te koppelen, zoals dat o.a. bij NFTs het geval is.

In The Pocket, de Belgische digital product studio, komt hun visie op de metaverse uit de doeken doen, waar gaming en entertainment (denk aan de concerten van Travis Scott in Fortnite of Lil Nas X, Ariana Grande en Twenty One Pilots in Roblox) naadloos in elkaar overvloeien. En in diverse panelgesprekken inspireren de gaming- en muziekindustrie elkaar en verkennen ze samen de toekomst van online entertainment. 

Toekomst verzekerd

Ook jong talent krijgt volop kansen tijdens Unwrap. Er is het Game Pitch Cafe waar jonge developers hun game aan de industrie kunnen voorstellen. En de Unwrap Career Fair is een Europese beurs die zich richt op 2 soorten creatievelingen: studenten op zoek naar een stageplek maar ook werknemers reeds actief in de sector op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Het Unwrap festival wordt op vrijdagavond 15 oktober afgesloten met een optreden van lokale helden Compact Disk Dummies + afterparty in de Kortrijkse concerthal Départ. De gebroeders Coorevits zijn zelf niet vies van wat muzikaal geëxperimenteer en zijn daarom de gedroomde afsluiter om de eerste editie van het Unwrap festival met een knal af te ronden. 

Alle info, de steeds aangroeiende lijst sprekers en tickets vind je via unwrap.be. Warm aanbevolen door VI.BE!