VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Mil ’22, Waves Vienna ’22, Eurosonic ’23 en MENT ’22: open calls en kortingen

Mil ’22, Waves Vienna ’22, Eurosonic ’23 en MENT ’22: open calls en kortingen

Mik je als artiest op een internationale carrière en ben je klaar om je te presenteren aan buitenlandse professionals? Dan zijn deze showcasefestivals in Portugal, Oostenrijk en Nederland meer dan de moeite waard. Een kort overzicht.

02.05.22

Nieuws

Waves Vienna, Wenen (Oostenrijk)

Waves Vienna gaat door van 8 tot en met 10 september en vindt in 2022 voor de 12e keer plaats. Het festival combineert een showcaseluik op een twaalftal binnen- en buitenpodia met een conferentie en probeert bruggen te bouwen tussen Oost en West. De fysieke pre-covidedities trokken jaarlijks gemiddeld tot 14.000 festivalgangers aan, waaronder 900 internationale afgevaardigden per editie (waaronder veel professionals uit Duitstalige markten en Oost-Europa). Deze editie wil het evenement extra inzetten op het thema diversiteit, Guest of Honor is dit jaar Canada. 

The Haunted Youth en Aili staan reeds op het programma maar inschrijven kan nog tot 31 mei via deze link.
Meer info over het festival vind je hier

Mil, Lissabon (Portugal)

Van 28 tot en met 30 september vindt op verschillende plaatsen in Lissabon het Mil festival plaats. Het professionele luik van het festival omvat presentaties en debatten over hete hangijzers binnen de muziekindustrie. Hier kunnen agenten, artiesten, promotors, journalisten en opniemakers volop netwerken. Het artistieke luik staat ook open voor het grote publiek en combineert Portugese artiesten met hun internationale tegenhangers. Zowel pop, rock, indie als elektronica komen aan bod. In 2020 sierden o.a. DTM Funk, Susobrino en Glauque nog de affiche.

Inschrijven kan tot 15 juni via deze link.
Meer info over het festival vind je hier

Eurosonic, Groningen (Nederland)

We kijken nu al reikhalzend uit naar de volgende fysieke editie van Eurosonic in Groningen, het showcasefestival dat 2 jaar op rij online moest doorgaan.

ESNS is de belangrijkste beurs voor opkomend Europees muziektalent, met een bewezen staat van dienst in het helpen doorbreken van nieuwe acts in de internationale muziekscene, met inmiddels bekende namen als Altin Gün, Arlo Parks, Celeste, Dua Lipa, Fontaines D.C., girl in red, Meskerem Mees, Sigrid en Wet Leg. Dit jaar kleurden maar lieft 17 Belgen de affiche: Aili, ascendant vierge, Chibi Ichigo, Charles, Commander Spoon, Dorian Dumont plays Aphex Twin, ECHT!, K.Zia, Mooneye, Naima Joris, Neptunian Maximalism, Pothamus, Psychonaut, Susobrino, Sylvie Kreusch en The Haunted Youth.  

Het conferentiegedeelte van het evenement trekt meer dan 4.000 professionals uit de entertainmentindustrie uit alle geledingen van de sector, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 400 Europese festivals. Elk jaar organiseert ESNS meer dan 350 showcases in de hele stad Groningen. Daarnaast biedt ESNS een uitgebreid en gericht conferentieprogramma met ongeveer 150 panels en keynotes, naast tal van mogelijkheden om te netwerken. Focusland op ESNS 2023 is Spanje. 

Spelen op ESNS betekent niet alleen spelen op het festival in januari. Acts die op het festival hebben gespeeld, maken ook deel uit van het ESNS Exchange programma. ESNS Exchange, het Europese programma voor de uitwisseling van talent, werd in 2003 geïntroduceerd om de ‘uitwisseling’ van Europese artiesten binnen Europa op grotere schaal dan ooit mogelijk te maken. ESNS Exchange, een initiatief van de ESNS, vergemakkelijkt de boekingen van Europese acts op festivals buiten hun thuisland en genereert uitgebreide media-aandacht voor deze artiesten in samenwerking met Euroradio, exportkantoren en lokale media. Op deze manier wil ESNS Exchange een impuls geven aan de internationale carrières van Europese artiesten.

Europese acts die in ESNS 2023 (18-21 januari 2023) willen spelen, kunnen van 1 mei tot 1 september 2022 een online aanvraag voor een showcase op het festival indienen via deze link. Meer info over het showcasefestival vind je hier

VI.BE zal samen met WBM de geselecteerde kandidaten ondersteunen met een Belgium Booms-campagne. 

Ment, Ljubljana (Slovenië)

Van 8 t/m 10 juni vindt in Ljubljana Ment plaats met o.a. Heisa, Echoes Of Zoo, Sky H1 & Mika Oki en Tukan. De overzichtelijke schaal van het festival is ideaal om duurzame contacten te leggen, in het bijzonder voor wie interesse heeft in de Centraal- en Oost-Europese muziekscene. VI.BE kan aan een gelimiteerd aantal Belgische pro’s een reductie van 30% op het inschrijvingsgeld aanbieden. Interesse? Mail dan naar Roel@vi.be.