VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Meer dan 800 lokale artiesten wachten op jouw applaus

Op zaterdag 30 april vindt Lokale Helden opnieuw plaats. Al voor de vijfde maal staat in zo’n 120 Vlaamse en Brusselse gemeenten en steden lokaal muzikaal talent centraal. Dé uitgelezen kans om op muzikale ontdekkingstocht te gaan bij jou in de buurt, en jouw lokale helden het applaus te geven waar ze al 2 jaar zo naar verlangen.

11.04.22

Nieuws

Met deze editie van Lokale Helden daagde VI.BE organisatoren met een hart voor muziek opnieuw uit om hun lokaal talent in de kijker te zetten. Deze – inmiddels vijfde – editie was eerst namelijk gepland voor 2021, maar om de gekende reden kon die toen niet plaatsvinden. Twee jaar later zijn de enthousiaste organisatoren niet bij de pakken blijven zitten. Jeugd- en cultuurdiensten, clubs, kroegen, jeugdhuizen en andere initiatiefnemers gaan op zaterdag 30 april de uitdaging aan.

Samen sterker 

“Alleen is ook maar alleen,” dachten heel wat Lokale Helden organisatoren. Deze editie levert heel wat unieke samenwerkingen op, en da’s een van dé factoren die Lokale Helden zo uniek maakt. Dat hebben ze ook begrepen in bijvoorbeeld Kortrijk, waar Muziekcentrum Track, Wilde Westen, JC Tranzit en Stad Kortrijk samen met hun ‘Spoetnik sessies’ bewijzen waarom zij zo’n muziekstad zijn. Ook in Wetteren doen ze het samen: CC Nova zorgt er met Café Posthotel, Lemon Bar, Stuudio en Pig Parade Records voor een muzikale kroegentocht door de gemeente. In Ronse trekken ze het nog breder. CC De Ververij doet er naar goede gewoonte samen met de jeugd- en sportdienst, de Kunstacademie Vlaamse Ardennen en vzw Lejo mee: een dag vol graffiti, workshops, breakdance en uiteraard muziek! In Gent maken meer dan 15 cafés hun podia vrij voor talent uit negenduust. Dankzij Cultuur Gent kunnen artiesten daarbovenop deelnemen aan een groot netwerkmoment met 1-op-1 ontmoetingen met experten uit de Gentse muzieksector. 

De MIA-winnaars van morgen

Niet alleen de organisatoren keken lang uit naar Lokale Helden, ook voor de meer dan 800 artiesten duurde het wachten lang. Voor velen van hen zorgt Lokale Helden namelijk voor die belangrijke allereerste podiumervaring, die mee het verdere verloop van hun (vaak jonge) muzikale carrière bepaalt. Want alles start lokaal. Het belang van het project is daarom niet te onderschatten, duidt onze Luc Nowé.

“Twee jaar lang was het muisstil op de grote en kleine podia in ons land. Beginnende artiesten konden een lange tijd niet optreden, en zelfs niet repeteren. Lokale Helden is voor veel van die artiesten dé eerste speelkans, waar ze zo lang hebben op moeten wachten. Publiek is daarbij onmisbaar. Vandaar een oproep: geef onze lokale helden op 30 april het welverdiende applaus waar ze al meer dan 2 jaar zo naar hebben verlangd.”

Luc Nowé

De laatste zaterdag van april wordt zo een absolute muzikale hoogdag voor Belgische muziek: terwijl sommige artiesten over heel Vlaanderen en Brussel hun eerste speelkans beleven tijdens Lokale Helden staan in Paleis 12 de MIA’s gepland, georganiseerd door VI.BE samen met VRT. Een drukke avond voor ons dus. Wie er die avond in de prijzen valt is nog even afwachten, maar jij kan de MIA-winnaars van morgen gewoon checken bij jou in de buurt. Enkele opvallers uit de meer dan 800 opgetrommelde Lokale Helden. Meltheads – De Nieuwe Lichting én Sound Track winnaar – speelt de pannen van ’t dak in OC De Witte Merel (Lint), terwijl mede Sound Track winnaar Porcelain id het publiek van Klappei (Antwerpen) inpalmt. In Peer kan je dan weer de populaire indie van lokale heldinnen BLUAI gaan checken. Jahwar ziet ’t groter en mag als rasechte Brusselaar z’n album voorstellen in de Botanique. In Moen staat een avond met PINGPONGCLUB, Wolker én IDIOTS op het programma. Niels Orens laat het publiek van AFF (Genk) dan weer dansen. ILA scheurt erop los in Tarmac (Meerhout). In Den Amer in Diest kan je dan weer Frankie Traandruppel, het soloproject van Lee Swinnen, gaan checken. 

Bij jou om de hoek

De kans dat er tijdens Lokale Helden iets achter jouw hoek gebeurt, is enorm groot. Elke editie wordt het duidelijker: organisatoren worden creatiever in het zoeken van locaties. Je vindt Lokale Helden dit jaar in cafés, clubs, bioscopen, torens, cultuurcentra, parken, stations, scholen, turnzalen, huiskamers en zo veel meer. Een van de uitschieters als gloednieuwe Lokale Helden locatie is het MAS in Antwerpen: het publiek kan daar op zaterdag 30 april binnenstromen voor een gemaskerd bal, uiteraard met lokale dj’s. Ook het Oude Goederenstation in Izegem wordt omgetoverd tot concertzaal voor het muzikaal talent van de lokale academie. In Roeselare maken ze het gezellig in heel wat huiskamers. De Sint-Severinuskapel (Riemst) wordt dan weer het decor voor de meest idyllische Lokale Helden avond. 

Dat is slechts een kleine greep uit wat er op zaterdag 30 april te gebeuren staat. Lokale Helden is dé opportuniteit om op muzikale ontdekkingstocht te gaan. Voor zowel organisatoren als artiesten wordt het een absolute muzikale hoogdag, en de rol van een (eerste) publiek valt daarbij niet te onderschatten. Support your local scene en maak er samen het allergrootste muziekfeest van Vlaanderen en Brussel van. Ontdek alle evenementen via www.lokalehelden.be