VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lotto doet winnen: proficiat BRUSKRUID, Melseels Muziekcollectief en Jeugdhuis Paljas
melseels muziekcollectief vzw

Lotto doet winnen: proficiat BRUSKRUID, Melseels Muziekcollectief en Jeugdhuis Paljas

Samen met onze partner Lotto gingen we op zoek naar de drie strafste lokale organisatoren die zich dag in dag uit inzetten voor hun lokale scene. Meer dan 50 keyplayers uit alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel dongen mee voor de geldprijs van €1.000, maar, jammer genoeg, konden er maar drie winnaars uit de bus komen.

04.07.23

Nieuws

Het werd voor de jury een klassiek verhaal van ‘kiezen is verliezen’. Iedereen die zijn lokale scene een warm hart toedraagt, is sowieso een topper, maar voor deze wedstrijd koos een deskundige jury, na lang wikken, wegen en verhit discussiëren, de volgende drie prachtexemplaren: BRUSKRUID (Brussel), Melseels Muziekcollectief vzw (Melsele) en Jeugdhuis Paljas (Zoutleeuw). 

Deze lokale organisatoren bewijzen dat kleine ingrepen van enorme waarde kunnen zijn. Dikke merci dus, Lotto! Een warme oproep aan alle organisatoren: laat ook jouw lokale artiesten en organisatoren niet in de steek. Support your local scene

BRUSKRUID – Brussel

BRUSKRUID geeft jong Brussels muzikaal talent een podium, exposure en groeikansen. Als een one-man organisatie doet Joos alles: programmatie, techniek, communicatie, … De thuisbasis van dit alles was het Muntpunt-café, waar er in 2022 en 2023 élke donderdagavond een podiumplek voorzien werd voor lokaal talent. Door de sluiting van het café is de organisatie nu even thuisloos. Dankzij Lotto krijgt BRUSKRUID een financiële basis om een nieuwe thuis te zoeken voor hun concept, kunnen ze meer vrijwilligers aantrekken en vergoeden én kan het Brussels talent rekenen op meer exposure en kansen!

“Brussel heeft een schat aan Lokale Helden, die staan te popelen om hun talent te tonen. BRUSKRUID verbindt met een simpel en haalbaar concept de lokale held met een publiek.” klinkt het bij Joos van de organisatie.
 

Melseels Muziekcollectief vzw – Melsele

Dit Melseels collectief startte in 2021 vanuit een groep vrienden met een ferme passie voor lokaal talent. Hun doel is simpel: jonge en beginnende artiesten en bands uit Melsele - van hiphop-artiesten tot coverbands - een duw in de rug geven, om hen te helpen om hun plek te veroveren in de muziekscène. Dit doen ze door de jeugd maximaal te betrekken bij hun evenementen en hen podiumkansen te geven. Maar de cirkel is nog niet compleet! De opbrengsten van hun evenementen worden opnieuw geïnvesteerd in lokale artiesten, door hen te ondersteunen bij de aankoop van muziekinstrumenten of het huren van repetitielokalen. Het Melseels Muziekcollectief wil daarnaast ook helpen om samenwerkingen op te starten tussen pro-spelers uit de regio en de jonge, beginnende bands. 

Jeugdhuis Paljas – Zoutleeuw

Jeughuis Paljas wil er zijn voor àlle jeugd uit Zoutleeuw. Met hun muziekwerking leggen ze de focus op lokale en experimenterende jeugd, en jeugd die minder makkelijk de weg zou vinden naar een jeugdhuis. Zo betrekken ze ook jongeren vanuit het nabijgelegen asielcentrum, door hen te laten meewerken tijdens events. Sinds vorig jaar zit het jeugdhuis op een nieuwe plek die jammer genoeg nog niet geschikt was om lokaal talent te ontvangen. Dankzij deze Lotto-steun kunnen ze investeren in een eigen muziekinstallatie om lokaal talent te blijven ondersteunen.

Maaike van JH Paljas: “Initiatieven als Lokale Helden zijn wondermooi. Verwondering en vriendschap zijn terug te vinden in de eigen buurt en dat lijken we soms te vergeten. Bij jeugdhuis Paljas zijn we enorm fier om de buurt weer samen te krijgen en streekproducten in de kijker te zetten. Dat schept een band”.