VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

LIVE2020 maakt 20.000 euro vrij om psychologische hulp te faciliteren

LIVE2020 maakt 20.000 euro vrij om psychologische hulp te faciliteren

Naast financiële schade, liet de pandemie ook een mentale impact achter. LIVE2020 — het solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector — focust in een nieuwe steunronde op psychologische hulp.

19.05.22

Nieuws

De COVID-crisis had en heeft een grote impact op de muzieksector. Jobverlies en onzekere professionele perspectieven hebben veel van de veerkracht van muzikanten en cultuurwerkers gevraagd. De terugkeer naar de werkvloer geeft voor velen energie, maar levert ook vragen en nieuwe uitdagingen op. Ook los van deze crisis is mentale gezondheid een essentieel topic binnen een industrie die zelden stil staat. Na verschillende steunrondes die financiële steun boden aan wie het financieel moeilijk had tijdens de crisis, focust LIVE2020 nu ook op de mentale impact die de pandemie achterliet. Het solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector werkt daarvoor samen met het Sociaal Fonds Podiumkunsten.

Een onzeker statuut en onregelmatige inkomsten zorgen voor stress en doen mensen die actief zijn in de muziekindustrie twijfelen of het artistieke en financiële wel te rijmen vallen. Het tourleven is vaak slopend. De druk van social media en de mogelijkheid om altijd in contact te staan met de fans is voor veel muzikanten zowel een vloek als een zegen. Ook voor de entourage van artiesten blinkt de muziekindustrie niet altijd uit op het vlak van welzijn. De 24/7 competitieve bedrijfscultuur is er vaak één van constant beschikbaar zijn en de lijn tussen privé en zakelijk is diffuus.

Om die reden trekt LIVE2020 € 20.000 uit voor wie behoefte heeft aan psychologische hulp. Die hulp was al beschikbaar voor zij die onder PC 304 vallen dankzij de WeSupport campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Dankzij LIVE2020 kunnen nu ook anderen (zelfstandigen, zij die met een SBK werken, werken onder PC 329.01, …) 8 sessies bij een psycholoog of psychotherapeut laten terug betalen op voorwaarde dat ze de afgelopen drie jaar minstens een jaar in de Belgische muzieksector gewerkt hebben. Via de website van het Sociaal Fonds Podiumkunsten kan je deze sessies aanvragen en meer info vinden.


Wie niet meteen beroep wil doen op psychologische hulp maar wel nood heeft aan een luisterend oor, verwijzen we graag door naar de WeListen campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. WeListen biedt een gratis klankbord voor wie zich niet goed voelt in de werksituatie, last heeft van stress, betrokken is bij een conflict of situatie van grensoverschrijdend gedrag, …. Wie met twijfels zit over het werk of de balans van de huidige loopbaan wil opmaken, kan ook terecht bij Inter.Mezzo, loopbaanbegeleiding in de podiumkunsten- en muzieksector.