VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Laat je stem horen op de algemene vergaderingen van Sabam en PlayRight

Wil je ook inspraak hebben in wat er met jouw auteursrechten en naburige rechten gebeurt? Dan kan je dat doen door mee te stemmen op de algemene vergaderingen van PlayRight en Sabam.

09.03.22

Nieuws

Op 16 mei 2022 is de jaarlijkse algemene vergadering van Sabam en op 20 juni 2022 die van PlayRight. Niet iedereen die bij deze beheersvennootschappen is aangesloten, heeft automatisch stemrecht op de algemene vergadering. Om mee te kunnen beslissen over de werking van deze beheersvennootschappen zal je vennoot moeten worden. 

Bij Sabam, de beheersvennootschap die jouw auteursrechten zal beheren, word je meestal lid met een gedeeltelijk aandeel van €31,00. Daarmee mag je de algemene vergaderingen wel bijwonen, maar heb je geen stemrecht. Als je mee wil stemmen in de algemene vergadering of je kandidaat wil stellen voor één van de beslissingsorganen van Sabam (het college of het bestuur), dan moet je het volledige maatschappelijk aandeel volstorten van €124,00. 

PlayRight gaat aan de slag met jouw naburige rechten als uitvoerend muzikant. Lid worden is volledig gratis, maar als je mee wilt kunnen stemmen op de algemene vergadering, dan moet je vennoot worden van PlayRight. Dit doe je ten laatste tegen 19 maart 2022 via deze link. Om vennoot te worden van PlayRight moet je een aanvraag indienen om vennoot te worden via je online dossier en een maatschappelijk aandeel betalen van €49,57. 

Wil je nog meer te weten komen over wat PlayRight en Sabam juist voor jou als artiest kunnen doen? Check dan onze adviesartikels of neem contact met ons op via advies@vi.be en we helpen je persoonlijk verder.