VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Herbekijk: KU Leuven x AB Talks – is music streaming fair?

Herbekijk: KU Leuven x AB Talks – is music streaming fair?

KU Leuven en AB bestuderen maatschappelijke uitdagingen en zoeken naar oplossingen door de lens van de cultuur van muziek en nachtleven. Up next: een onderzoek naar hoe (on)eerlijk music streaming is.

01.10.21

Nieuws

Op maandag 25 oktober vindt de eerste van een nieuwe reeks Talks plaats: ‘Is music streaming fair?’ De afgelopen twee decennia waren niet de meest evenwichtige voor de muziekindustrie. Inkomsten uit opgenomen muziek kelderden door het ineenstorten van de fysieke markt. Sinds 2014 zorgen inkomsten uit streaming opnieuw voor aanzienlijke winsten, maar over de verdeling van die inkomsten wordt zwaar gedebatteerd. Artiesten, zelfs de meest succesvolle popsterren, zien namelijk maar een kruimeltje van de koek hun richting uitkomen.

Het huidige pro-rata streamingmodel van bijvoorbeeld Spotify speelt overigens disproportioneel in het nadeel van artiesten in bepaalde genres. Overschakelen naar een user-centric model zou de inkomsten voor klassieke muziek enorm doen stijgen, terwijl rap en hiphop stevig zouden inboeten. Dat blijkt uit een analyse van het Centre National de la Musique (CNM) en Deloitte. Ook daar valt dus wat over te zeggen, willen we de creatieve diversiteit van de muzieksector redden. Nu artiesten het afgelopen anderhalf jaar ook hun live-omzet zagen verdampen, weerklinkt de kritiek op het huidige systeem steeds luider. Wie goed luistert, hoort een duidelijke boodschap: ‘streaming must be fixed.’ Maar hoe doe je dat? Heeft het huidige systeem een reset nodig, of is het creëren van alternatieve streamingdiensten de enige oplossing?

Hoe moeten royalty’s verdeeld worden, opdat niet enkel platenmaatschappijen immense bedragen verdienen? En wordt het niet dringend tijd om (nieuwe) regels in een wet te verankeren? Pro-rata, user-centric, royalty’s, say what? Klinkt als Chinees in jouw oren? Geen zorgen, je wordt wegwijs gemaakt in het muziek- en streaminglandschap voor we het woord geven aan een panel vol interessante sprekers uit de sector.

Programma

Aan het begin van deze Talk leggen we uit welke licenties streaming services moeten afsluiten met welke partijen, hoe de royalty’s worden verdeeld en hoe die uiteindelijk bij de rechthebbenden terechtkomen. Zo ben je helemaal mee met de status quo. Daarna volgt een geanimeerde paneldiscussie met interessante stemmen uit verschillende hoeken van de sector.

Panel 

  • Moderator: Jan Pauly (VI.BE)  

  • Jozefien Vanherpe (KU Leuven, CITIP, Consumer Competition Market, PhD researcher)  

  • Michel Van Buyten (Music Manager bij Tomorrowland, Artist Manager bij Classic Agency)

  • Sander W (Sander Wolfs, producer / artist)                                                                     

  • Chris Cooke (co-founder CMU, editor, journalist en media entrepreneur)

Gemist? Herbekijk het hier!

Promo adverteren

Reclame