VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Franse senator Bargeton lanceert controversieel voorstel rond tax op streaming

Franse senator Bargeton lanceert controversieel voorstel rond tax op streaming

De Franse senator Julien Bargeton heeft voorgesteld om een nieuwe belasting van 1,75% in te voeren op DSP’s (digital service providers zoals b.v. Spotify) om de muzieksector te helpen financieren en ondersteunen en een duurzame bron van inkomsten te bieden aan het door de overheid gesteunde Centre National de la Musique-Nationaal Muziekcentrum (CNM). In de sector wordt met gemengde gevoelens gereageerd. 

02.05.23

Nieuws

Bargeton werd zes maanden geleden door de Franse premier Élisabeth Borne aangesteld om een onderzoek uit te voeren naar de financiering van de muzieksector. Die verloopt in Frankrijk via steunpunt CNM dat werkt voor de muzieksector: van aspirant-artiesten tot podia, labels en uitgevers. CNM werd in de maanden vóór de covid-pandemie gelanceerd en is door de regering hoofdzakelijk gebruikt als kanaal om de sector tijdens de gezondheidscrisis te steunen. In een wereld na covid beschikt CNM echter niet meer over deze uitzonderlijke budgetten en is het vinden van een duurzame financieringsoplossing cruciaal voor het voortbestaan van de organisatie.

De senator hoorde meer dan 250 professionals en benadrukte in zijn verslag drie belangrijke prioriteiten: de export van Franse creaties, innovatie en digitale technologie en de economische structurering van de sector. Om die ambitie waar te maken stelt hij dus een belasting van 1,75% op streaminginkomsten voor. Deze zou moeten dienst doen als tegenhanger van de reeds bestaande tax op ticketinkomsten waarmee CNM deels gefinancierd wordt. 

De reacties binnen de muzieksector zijn verdeeld 

Volgens platenlabelsorganisatie SNEP, die o.a. de drie majors vertegenwoordigt, is de sector door het verslag in een impasse geraakt, voedt het de verdeeldheid binnen de muziekindustrie en dient er naar alternatieve oplossingen gekeken te worden. ADAMI, die namens uitvoerende kunstenaars de naburige rechten int, en auteursvereniging SACEM waarschuwden dat de streamingbelasting zal leiden tot ‘een vermindering van de inkomstenbasis voor artiesten, scheppers en muziekuitgevers uit streaming’.  

In een gezamenlijke verklaring toonden organisaties die indielabels (UPFI, SPPF en FELIN), live promotors en podia (PRODISS, PROFEDIM, Les Forces Musicales, CAMULC) en het SMA (Syndicat des Musiques Actuelles) vertegenwoordigen zich verheugd dat de parlementaire missie opriep tot de uitvoering van ‘een proactief overheidsbeleid ten gunste van muziek’. Zij zijn ook verheugd over de ‘streamingbelasting’, waardoor de CNM volgens hen vanaf de volgende begrotingswet kan profiteren van ‘een volledige, duurzame en evenwichtige financieringsregeling’.

De beroepsorganisatie van uitgevers CSDEM positioneert zich in het midden en is eerder voorstander van een TSN-belasting, een tax op alle digitale diensten die vooral de grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook zou treffen. In ieder geval is het debat over de bijdragen van streamingdiensten aan het muziekecosysteem geopend, iets wat andere landen stof tot nadenken zou kunnen geven.

Promo adverteren

Reclame