VI.BE

Evenementen opnieuw toegelaten in Antwerpen

Gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen maakte zopas tijdens een persconferentie bekend dat evenementen op het grondgebied van de provincie opnieuw toegelaten zijn. De sector reageert opgelucht, maar intussen blijkt dat maar liefst 91 gemeenten alle culturele activiteiten hebben verboden.

12.08.20

Nieuws

Na luid protest uit de brede cultuursector mogen evenementen in de provincie dus opnieuw doorgaan. Weliswaar binnen de afgesproken federale grenzen (100 aanwezigen binnen, 200 buiten), en de burgemeesters hebben nog altijd het laatste woord. Maar de beslissing is sowieso een lichtpuntje voor de zwaar getroffen cultuur- en evenementensector. 

De zopas opgerichte Crisiscel Cultuur vraagt nu aan alle lokale besturen in Vlaanderen die evenementen hebben verboden om het Antwerpse voorbeeld te volgen. Uit onderzoek van cult! (de koepel van Vlaamse cultuurcentra) en Kunstenpunt blijkt immers dat maar liefst 91 gemeenten alle publieke evenementen hebben verboden. Dit totaalverbod is zeer verregaand en onnodig, aangezien de cultuursector perfect coronaproof kan organiseren dankzij de goedgekeurde protocollen en de COVID Event Risk Matrix.

Met die tools in de hand vraagt de Crisicel Cultuur ook met aandrang om de publiekslimieten van 100 binnen en 200 buiten te herbekijken. De Veiligheidsraad voerde die nieuwe limieten in zonder overleg met de sector, terwijl er geen enkele uitbraak tijdens culturele evenementen is bekend. De protocols die werden uitgewerkt (en goedgekeurd door virologen én politiek) beschrijven perfect hoe bubbels op veilige afstand kunnen worden gehouden. Ook bezoekersstromen kunnen perfect veilig georganiseerd worden, en door mondmaskerplicht wordt de veiligheid nog extra verhoogd. 

De crisiscel Cultuur eist dan ook onmiddellijk overleg met de betrokken politici om de maximum aantallen voor evenementen los te laten en zalen en locaties op een logische, veilige en proportionele manier te kunnen vullen. Het is een eerste stap om de sector alvast weer wat meer zuurstof te geven en nieuwe werkgelegenheid te creëren voor de duizenden en duizenden mensen die al dan niet rechtstreeks werkzaam zijn in de cultuursector.

VI.BE zkt stagiairs 2022

Reclame