VI.BE

Eerste ronde subsidies toegekend voor projecten binnen de amateurkunsten

Eerste ronde subsidies toegekend voor projecten binnen de amateurkunsten

De minister van Cultuur kent 440.000 euro toe aan 87 projecten die inzetten op talentontwikkeling voor niet-professionele artiesten.

17.12.21

Nieuws

Deze zomer werd een nieuwe subsidie in het leven geroepen om projecten te ondersteunen die de artistieke talenten van amateurkunstenaars (muzikanten, producers en dj’s) een boost geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de versterking van ‘omkaderende’ competenties van artiesten zoals bijvoorbeeld promotie, het krijgen van speel- en podiumkansen, enzovoort. De aanvraag moest ten laatste op 15 september 2021 ingediend zijn.

Vandaag werden de eerste projecten bekendgemaakt die een subsidie toegekend krijgen. 147 projecten werden ontvankelijk verklaard en beoordeeld volgens het reglement en een advies van de minister. In totaal wordt 440.179 euro uitbetaald aan 87 projecten. Opvallend: maar liefst 57 van de 87 projecten vallen onder de discipline muziek. Het gaat concreet over ondersteuning voor muzieklessen, live coaching, songwriting, preproducties of hulp bij opnames. De volledige lijst vind je hier.

Van begin af aan was het duidelijk dat het over een experimenteel reglement ging. Nu volgt een periode van evaluatie. Vanuit de sector werd bijvoorbeeld al gevraagd om extra rondes in te lassen. Volgens het huidige reglement kan je maar een keer per jaar indienen. De deadline voor volgende indienronde valt in principe op 15 september 2022.

Op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vind je meer info over de nieuwe subsidie. Als je eraan denkt om volgend jaar een dossier in te dienen, kan je ook altijd bij advies@vi.be terecht. 

Ad - vacature advies

Reclame