VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Herbekijk (Don’t) Mind The Future: 5 gesprekken over de toekomst van de muzieksector

Vijf dagen, vijf gesprekken, vijf thema’s. VI.BE, Het Depot, OLT Rivierenhof en Trix buigen zich over de toekomst van de muzieksector. Ze stelden een programma samen om jou te inspireren, en ons samen tot nieuwe inzichten te brengen.

22.01.21

Nieuws

08/02 – 12u30 - 13u30 – Hoe digitaal is de muziekindustrie in 2025?

Het voorbije jaar was er eentje van in allerijl projecten te digitaliseren. Maar uit die chaos ontstonden ook heel wat vooruitstrevende initiatieven. Laten we deze weldra achter in het coronatijdperk? Of zijn ze het begin van een evolutie in nieuwe modellen voor onze muzieksector?

Het voorbije jaar was er één van in allerijl projecten digitaliseren. Uit die chaos ontstonden ook heel wat vooruitstrevende initiatieven. Laten we deze weldra achter in het coronatijdperk? Of zijn ze het begin van een evolutie in nieuwe modellen voor onze muzieksector?

Moderator Noonah Eze (DJ Black Mamba) werpt een blik op de toekomst met Fredo De Smet (Media & Culture Fast Forward), Ineke Daans (Head of [PIAS] Branded Communications), Birger De Geyter (co-founder META, commercieel directeur & e-sports expert) en Hervé Verloes (directeur XR Production Poolpio, immersive content studio). 

Aly Gillani (label representative bij Bandcamp) licht in een keynote toe hoe Bandcamp naar de toekomst kijkt en welke (nieuwe) digitale inkomstenmodellen zij identificeren.

Volg mee via Facebook

09/02  – 12u30 - 13u30 – Economische impact van de coronacrisis: hoe sterk starten we de relance?

Hoe groot is de economische schade in de Belgische muzieksector na 2020? Hoeveel bloed zijn we echt verloren? Hoeveel inkomsten zijn er mislopen? Moderator Mike Naert (Het Depot) maakt de balans op met Herman Schueremans (Live Nation), Christian Pierre (oprichter Musickness), Coralie Berael (venue manager Vorst Nationaal) en Toon Martens (managing director Sony Music). 

Kurt Melens (algemeen directeur Handelsbeurs) schetst de impact op de volledige waardeketen. Ook getuigenissen verzameld door solidariteitsfonds LIVE2020 worden voorgelegd. 

Volg mee via Facebook

10/02 – 12u30 - 13u30 – Wat is de impact van Belgische muziekcultuur op de maatschappij?

Cultuur kan niet fysiek beleefd worden. Wat is het gevolg daarvan? En wat is de impact van de Belgische muziekcultuur op het mentaal welzijn van onze maatschappij in het algemeen? Rrita Jashari (programmator VK), Frederik Sioen (coördinator Kunstenoverleg Gent), Flor Houter (hulpverlener JAC Vlaams-Brabant) en Lady Blaxx (muzikant) schuiven aan en hebben het over gemeenschapsvorming en het belang van een gezonde cultuursector voor de samenleving. Dit gesprek wordt geleid door moderator Annelies Moons (Radio 1).

De inleiding van dit gesprek gebeurt door Tom Kestens (Artist & Strategy consultant, adviseur van minister Vandenbroucke). Als drijvende kracht achter de Artiestencoalitie en de Crisiscel Cultuur blikt hij met ‘Het jaar nul - pleidooi voor een doorstart’ terug op een crisisjaar dat onze oude problemen op scherp zette. Daarin legt hij de focus op het kwetsbare ecosysteem rond kunstenaars, de gebrekkige sociale bescherming en de nood aan fair practice.

Volg mee via Facebook

11/02  – 12u30 - 13u30 – Naar een inclusieve livesector

Inclusiviteit is het nieuwe normaal, maar we schieten als livesector zwaar tekort. Hoe kunnen we weg van de afvinkcultuur? Hoe pakken we het in plaats daarvan duurzamer aan? Inleiding gebeurt door Bart Rogé (directeur Demos). Hierna trachten Mehdi Maréchal (coördinator Darna), Elisabeth Severino Fernandes (oprichter Mama’s Open Mic), Rachida Lamrabet (sCan & Do Sociaal Fonds Podiumkunsten) en Dieter Sermeus (algemeen directeur Trix) de basis te leggen voor een ‘road map’ die een eerste houvast kan geven op weg naar een inclusieve livesector. Het gesprek wordt gemodereerd door Jaouad Alloul

Voorbeschouwing gebeurt door Koolcast, een Vlaamse talkshow die een frisse kijk levert op de leefwereld van jongeren. Samen met DJ Masai (bankier, DJ en ondernemer) nemen hosts Alex, Jay en Wassim inclusiviteit in de livesector onder de loep. Wat betekent dit voor hen? Wat kan beter?

Een organisatie die niet inzet op een doorgedreven inclusiviteit in z’n werking is binnen enkele jaren irrelevant”, poneert Jana Tricot (programmator OLT Rivierenhof). “Dat beseffen we als cultuurhuis in de diverse stad die Antwerpen is maar al te goed. Maar wat houdt onze sector tegen? Hoog tijd om dat gesprek aan te gaan.”

12/02  – 12u30 - 13u30 – Muzikale terzake

Om de week af te sluiten, blikken we terug op alle voorgaande gesprekken. We halen de sterkste, meest opvallende quotes en ideeën nog eens boven, en zoeken naar een gepaste conclusie voor deze inspirerende week. 

Frank Vandenbroucke (minister Sociale Zaken en Volksgezondheid), Jan Jambon (minister-president van Vlaanderen, met o.a. bevoegdheid voor cultuur) en Hilde Crevits (viceminister-president van de Vlaamse Regering) geven hun standpunt over de topics van de afgelopen week. Op basis daarvan gaat moderator Jan Pauly (VI.BE) het afsluitende gesprek aan met Leen Laconte (directeur oKo), Esther Lybeert (muzikant), Jana Tricot (OLT Rivierenhof), Jan Van Esbroeck (CEO Sportpaleis Groep) en Mike Naert (Het Depot, Live Sector Overleg, Crisiscel Cultuur).