VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dit zijn de winnaars van de VI.BE scriptieprijs 2022
© gieljan van goethem

Dit zijn de winnaars van de VI.BE scriptieprijs 2022

Voor de 17de keer beloont de prestigieuze prijs twee onderzoeken in het domein van muziek. Ezio Zappalà won de prijs voor beste bachelorscriptie met een werk over mentale en fysieke gezondheid bij muzikanten. De scriptie van Ilias De Schryver over het juridische kader van sampling, sleepte de prijs voor de beste masterscriptie in de wacht.

22.05.23

Nieuws

Ook deze editie deden heel wat bachelor- en masterstudenten een worp naar de VI.BE scriptieprijs. Elk van hen schreef een proef rond een muzikaal onderwerp, maar 2 van hen staken er bovenuit voor de vakjury. Die jury werd aangestuurd door Ken Veerman, en bestond uit Hanne Valckenaers (Musickness), Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool, Universiteit Utrecht), Ufuk Demir (Full Colorz Agency, Champion Sound) en Marc Steens (Clubcircuit). “Beide scripties hebben een erg relevante impact op de Belgische muzieksector van vandaag.” aldus een overtuigde jury.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Winnaar masterscriptie: Ilias De Schryver met ‘Sampling in de muziekindustrie. Een analyse van het juridische kader en de praktijk’

Ilias De Schryver schreef de winnende masterscriptie ‘Sampling in de muziekindustrie. Een analyse van het juridische kader en de praktijk’, als deel van zijn master economisch recht aan de VUB. Sampling is een veel voorkomende praktijk in de muzieksector, maar komt met een hoop juridische onduidelijkheden. Ilias deed een uitgebreide verkenning van de wetgeving en ging spreken met spelers uit het muziekveld om niet alleen de theorie, maar ook de praktijk mee te verwerken in zijn scriptie. 

“We zijn gecharmeerd door Ilias’ vlotte schrijfstijl, waaruit een grote passie voor muziek spreekt. Hij maakt het taaie onderwerp ook erg goed te begrijpen voor buitenstaanders. Het is een erg volledig werk, hij deed zelfs een aanzet van een gestandaardiseerd samplingcontract. Dat maakt deze scriptie perfect toepasbaar voor mensen uit de muziekindustrie zelf,” getuigt een tevreden vakjury.

Check hier de volledige scriptie.

Gebruik een template niet zomaar zonder de inhoud en voorwaarden te begrijpen. Met vragen hierover kan je altijd terecht bij advies@vi.be.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Winnaar bachelorscriptie: Ezio Zappalà met Musician's Physical and Mental Health

Welke gezondheidsrisico’s komen kijken bij het muzikantenbestaan? Ezio Zappalà is klarinettist en bachelor in Muziek aan de LUCA School of Arts, campus Lemmens. In zijn winnende scriptie ‘Musician’s Physical and Mental Health’ onderzoekt hij drie mentale en fysieke gezondheidsissues bij muzikanten: stress, podiumvrees en fysieke pijn gerelateerd aan spelen en repeteren. Ezio verdiepte zich in deze drie issues en deed een uitgebreide bevraging bij klassieke muzikanten die blaasinstrumenten spelen. 

De jury oordeelde: “Er moét algemeen meer aandacht komen in muzikantenopleidingen voor mentale en fysieke gezondheid. Deze scriptie is een uitstekend startpunt.” In een videointerview geeft Ezio meer uitleg over deze scriptie en wordt de nood aan sensibilisering rond dit topic nog eens bevestigd.

Check hier de volledige scriptie.

VI.BE scriptieprijs 2023

Wie dit academiejaar een scriptie schreef over een muziekgerelateerd onderwerp, kan nu z’n kans wagen voor de VI.BE scriptieprijs 2023. Inzenden kan via onderstaande link.

Deadline alert: stuur je muzikale scriptie in voor 15 december!

Promo adverteren

Reclame