VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dit zijn de winnaars van de VI.BE scriptieprijs 2021
© jeroen bossée

Dit zijn de winnaars van de VI.BE scriptieprijs 2021

Voor de 16de keer beloont de prestigieuze scriptieprijs 2 onderzoeken in het domein van de muziek (in de breedste zin van het woord). Seppe Degelin sleept de prijs in de wacht voor zijn bachelorscriptie over de impact van muziek op sportprestaties, Raf De Mey wint met zijn masterscriptie over de herbestemming van monumenten tot concertzalen in Vlaanderen.

23.03.22

Nieuws

De winnaars kregen hun prijs naar goede gewoonte overhandigd op woensdag 23 maart, tijdens de Muzikale Terzake in de AB. Het evenement maakt na 2 jaar afwezigheid een terugkeer. De brede muzieksector kwam er samen om enkele hot topics te bespreken, en voor de uitreiking van de scriptieprijs uiteraard. Van de 45 bachelor- en masterstudenten die dit jaar hun kans waagden, konden 2 de jury overtuigen. Die vakjury bestond uit Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool, Universiteit Utrecht), Hanne Valckenaers (Musickness), Marc Steens (Clubcircuit), Barbara Delft (De Federatie) en Ayco Duyster (Radio 1, Studio Brussel). Zij lazen elk onderzoek en velden daarna hun weloverwogen oordeel.

raf de mey © jeroen bossée

raf de mey © jeroen bossée

Winnaar VI.BE scriptieprijs beste masterscriptie 2021: Raf De Mey

Hoe wordt een evenwicht gevonden tussen de beleving van het gebouw enerzijds en de beleving van het concert dat erin plaatsvindt anderzijds? Wat maakt van een monument of leegstaand pand een geschikte concertzaal? Hoe bepaal je welk type concerten er in dat herbestemde monument kunnen plaatsvinden? Onder meer die vragen beantwoordt Raf De Mey, student Erfgoedstudies aan Universiteit Antwerpen en tevens bassist bij Intergalactic Lovers, in zijn winnende masterscriptie. Voor zijn onderzoek vertrok hij vanuit een erg persoonlijk standpunt. Als muzikant speelde hij zelf al in heel wat tot concertzaal omgebouwde erfgoedlocaties: plekken die vaak een beleving op zich zijn en hem zo fascineerden dat hij er een onderzoek aan wijdde.

“In tijden waarin leegstand, stadsontwikkeling, gentrificatie en (een tekort aan) culturele infrastructuur hot topics zijn, is deze masterscriptie erg welkom. Herbestemming van erfgoed wordt gekoppeld aan geluidstechnische aspecten, waardoor het werk niet blijft steken in beleving of waardering van erfgoedlocaties. Dat maakt deze masterscriptie ook nieuw en uniek. De resultaten zijn onmiddellijk inzetbaar in de sector en vormen een belangrijk handvat voor (lokaal) beleid rond culturele infrastructuur.”, aldus de vakjury. Een erg zorgvuldige gedetailleerd uitgewerkte masterscriptie die bovendien erg vlot leesbaar is.

seppe degelin © jeroen bossée

seppe degelin © jeroen bossée

Winnaar VI.BE scriptieprijs beste bachelorscriptie 2021: Seppe Degelin

De winnende bachelorscriptie komt van de hand van Seppe Degelin, student Muziekmanagement aan PXL-Music. Zijn werk over de impact van muziek op sportprestaties onderzoekt de effecten die muziek teweeg kan brengen op het menselijk lichaam. Wat is er al over geweten? Hoe kan muziek ons beïnvloeden om betere sportprestaties te leveren? En hoe kunnen mensen muziek optimaal gebruiken om persoonlijk zo effectief mogelijk te trainen? De student ging op zoek naar antwoorden, en testte het resultaat – in de vorm van muziek – uit op het PXL Roeiteam.

De scriptie brengt zijn twee persoonlijke passies – sport en muziek – samen en wist zo de jury te overtuigen: “Hoewel het vertrekpunt dus heel subjectief is, slaagt Seppe erin om objectief en meetbaar het effect van muziek op sportprestaties aan te tonen. Grote pluspunten van deze scriptie zijn het real life experiment met een sportteam, en de concrete aanbevelingen en tips die uit het onderzoek voortkomen.”, aldus de vakjury. In een tijd waarin de muziekindustrie steeds meer inkomsten haalt uit het licentiëren van muziek voor o.a. de hyperpopulaire sportapp Peloton, is dit onderzoek top-of-mind.

Lees hier de winnende scripties

Muziek in erfgoed. Herbestemming van monumenten tot concertzalen in Vlaanderen.

De impact van muziek op sportprestaties

Promo adverteren

Reclame