VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dit was het internationale bezoekersprogramma op het showcasefestival van Dranouter
© Festival Dranouter

Dit was het internationale bezoekersprogramma op het showcasefestival van Dranouter

3 dagen, 5 internationale delegates, 40 Belgische delegates en 21 showcaseconcerten. Dit was Dranouter Festival!

10.08.23

Nieuws

Afgelopen weekend, van 4 tot 6 augustus, vond Festival Dranouter plaats. Het event zette zoals altijd de lokale folkscene in de bloemetjes op haar podia, naast (inter)nationale headliners. Ook de Britse folkscene was sterk vertegenwoordigd in hun programmatie. Een tiental Britse bands sierden de line up. 

Nieuw dit jaar was het showcaseluik binnenin het festival. Dit om aankomend Vlaams en Brits talent te promoten bij binnen- en buitenlandse programmatoren en onderlinge uitwisseling te bevorderen. 

De organisatie nodigde i.s.m. VI.BE, onder de noemer Belgium Booms, een ruime selectie (inter)nationale muziekprofessionals uit, waaronder vijf muziekprofessionals uit het VK. Het was een fijne, diverse groep bestaande uit een boeker, twee festivals, een journalist en een zaalprogrammator.  

Iedere dag werd een informeel netwerkmoment gehouden. Daarnaast werden alle aanwezige muziekprofessionals op sleeptouw genomen om alle Belgische en Briste concerten bij te wonen. Naragonia Quartet, Snaarmaarwaar, Vincent Coomans, Broes, Laïs, Loogaroo Quartet, Omar Dahl, Isaac Roux, BLUAI en Ão gaven het beste van zichzelf en konden menig hart veroveren met hun sets. 

Festival Dranouter als springplank

Tijdens het event werd ook naarstig toegewerkt naar het prestigieuze showcase festival English Folk Expo (EFEx). Dit najaar presenteert Festival Dranouter er namelijk drie Vlaamse opkomende folkbands, Broes, Marvara en het duo Tom Theuns & Aurélie Dorzée. Het festival helpt de drie lokale bands met het uitbouwen van hun internationale carrière. Zo investeert Festival Dranouter in hun showcasemoment met onder andere reis- en verblijfkosten, gage en extra netwerkondersteuning. VI.BE staat hen bij met professionele coaching ter voorbereiding van de showcase. 

Gedurende het Dranouter Festival konden de drie bands spreken met Tom Besford van EFEx, een van de genodigden. Tijdens een infosessie/workshop kwamen ze meer te weten over het showcasefestival en hoe ze zich het best hiervoor konden voorbereiden. Ten slotte mochten deze bands hun muziek brengen tijdens een exclusieve showcase in De Kerk, een intieme try-out voor enkel een genodigd, professioneel publiek. 

------- 

Belgium Booms is een samenwerking tussen VI.BE en Wallonie-Bruxelles Musiques, met de steun van Sabam for Culture en PlayRight+. Het steunt en promoot Vlaamse, Waalse en Brusselse artiesten in het buitenland, en helpt hen en hun entourage om een duurzame internationale carrière te ontwikkelen. Meer info via belgiumbooms.be.

BAR is de tijdelijke subsidielijn van VLAIO om de negatieve gevolgen van de Brexit te compenseren. VI.BE diende 2 dossiers in waarmee we willen inzetten op kennisverspreiding enerzijds en op bezoekersprogramma’s en prospecties anderzijds. Dit om de bestaande band met de UK te versterken, maar ook om in te zetten op andere markten.

Zo zijn er dit jaar bezoekersprogramma’s op Fifty Lab, Horst en Jazz Brugge waarbij we sectorspelers uit de UK maar ook uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, ... connecteren met lokale industriespelers. En trekken we op prospectie naar The Great Escape in Brighton en EFEx in Manchester met een aantal mensen uit de Belgische muzieksector.