VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Dit was Belgian Jazz Meeting 2022!
casper van de velde door bernard rie

Dit was Belgian Jazz Meeting 2022!

Op 11 en 12 februari mochten twaalf Belgische jazz-acts het beste van zichzelf geven tijdens de vijfde editie van de Belgian Jazz Meeting, en dat was ook deze keer een succes. Een 150-tal Belgische en internationale genodigden vulden met gespitste oren het zalencomplex Le Delta in Namen om elkaar te ontmoeten en de zorgvuldig geselecteerde artiesten gepassioneerd hun ding te zien doen. Dit alles werd ten tonele gebracht met achter de schermen een team van Vlaamse en Waalse partners: JazzLab, KAAP, Le Delta, Museact (Gaume Jazz Festival, Igloo/Sowarex, Jazz Station, Jazz04, La Maison du Jazz, Les Lundis d’Hortense), VI.BE & Wallonie-Bruxelles Musiques.

28.02.22

Nieuws

Belgische jazz is hot. Dat werd tijdens de Belgian Jazz Meeting (BJM) nog maar eens bevestigd! BJM is een tweejaarlijks georganiseerd showcase- en netwerkevent met als doel beloftevolle bands uit het binnenland te promoten bij een internationaal publiek.

Deze Waalse editie kwam niet alleen na de eerste versoepelingen van 2022, maar had tevens de eerste lentezon in haar kielzog. Het all-around enthousiasme bij organisatie, bands en gasten sprak boekdelen over of we weer zin hadden in live-evenementen. Ook VI.BE had er ‘goesting’ in, en gedurende het weekend leidden we samen met onze partners het evenement in goede banen. Nostalgisch en met tevredenheid brengen we bij jullie nu verslag uit!

Twaalf maal geslaagd

Als hét professionele toonmoment bij uitstek voor Belgische acts lagen de verwachtingen hoog, maar het duurde niet lang of ze werden glansrijk ingelost. Dag één zag meteen vijf topacts verschijnen op de podia: het trio Pentadox en het passend genaamde Manuel Hermia Freetet beten de spits af, om na het avondeten te worden afgelost door het vijfkoppige Toine Thys Overseas, quartet N∆BOU en de trip-hop jazz van Next.Ape. De enorme breedheid van onze Belgische jazz scene viel meteen op en was dan ook het gespreksonderwerp van de avond.

Op dag twee mocht het strijkers-blazers ensemble Pauline Leblond Double Quartet als eerste de Grande Salle betreden. Na het middagmaal kwamen achtereenvolgens whiz kids Schntzl, het Antwerpse drietal Cinema Paradiso en de transatlantische collaboratie Thomas Champagne feat. Adam O’Farrill aan bod. Na de oren wat rust te hebben gegeven vervolledigden respectievelijk een uit Luik afkomstig Igor Gehenot Cursiv, solo-pianist Alex Koo en het Turks-Belgische psychedelische collectief Compro Oro Simurg de line-up die dag. Het opgelegde sluitingsuur was nog in voege. We wisten – met tegenzin – op de valreep de zaal te verlaten. Laat net dat een teken zijn: we hebben allemaal meer dan ooit zin in Belgische jazz en events als deze!

Stuk voor stuk wisten de unieke acts doorheen het hele weekend het professionele Belgische en internationale publiek te overtuigen en menig hart te veroveren. Wat de toekomst brengt is nog spannend, maar alvast zeker is dat BJM 2022 een absoluut succes was. Dankzij de gasten, de locatie, de organisatie en natuurlijk het straf muzikaal talent dat deze lichting rijk was! 

Meer informatie

Voor foto’s, livevideo’s en andere updates verwijzen we je graag door naar de Facebookpagina van Belgian Jazz!

Stage oproep 2023

Reclame