VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Van beginner tot pro: 15 september is dé deadline om subsidies aan te vragen

Van beginner tot pro: 15 september is dé deadline om subsidies aan te vragen

Op 15 september valt elk jaar een belangrijke deadline: dit is de laatste dag om een subsidiedossier in te dienen voor zowel professionele als niet-professionele artiesten en muziekorganisaties.

19.07.23

Nieuws

Wil je subsidies aanvragen voor jouw project? Noteer dan 15 september als belangrijke dealine in je agenda!

Zowel voor de subsidielijn talentontwikkeling binnen de amateurkunsten als voor projecten en beurzen binnen het professionele kunstendecreet is het de uiterste dag om jouw dossier in te dienen via KIOSK.

Ben je nog niet zeker welke subsidielijn het meest van toepassing is voor jouw traject? Hieronder lijsten we nog even de belangrijkste criteria op.

Projectsubsidies talentontwikkeling amateurkunsten

Ben je beginnend of opkomend muzikant, dj, producer of speel je in een band en ben je nog opzoek naar ondersteuning voor een project dat start vanaf januari 2024? Dan kan je een aanvraag indienen voor projectsubisidies talentontwikkeling binnen de amateurkunsten.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • je bent bezig met muziek in je vrije tijd
 • je traject zet in op talentontwikkeling en artistieke groei
 • je werkt samen met professionele coaches 

Geen idee hoe je aan dit dossier moet beginnen? Geen zorgen, we got you! We maakten een uitgebreid stappenplan dat je op weg kan helpen.

Projectsubsidies talentontwikkeling amateurkunsten: stappenplan

Kunstendecreet

Professionele artiesten en muziekorganisaties die op zoek zijn naar ondersteuning voor een bepaald project of artiesten die zichzelf willen ontwikkelen kunnen een projectsubsidie of beurs binnen het Kunstendecreet aanvragen. Omdat hier toch redelijk wat bij komt kijken, maakten we voor deze subsidielijnen eveneens een stappenplan.

Beurzen

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • je bent professioneel actief in de kunstensector
 • je ontvangt de beurs als individuele artiest (en dus niet als collectief of band)
 • op basis van je artistiek CV vraag je een beurs voor opkomend talent (max. 1 jaar subsidie voor een vast bedrag van € 7.500) of bewezen talent (max. 3 jaar, voor een vast bedrag van € 12.000 / jaar)
 • in functie van de ontwikkeling van je artistieke traject, duidelijk omschreven in het inhoudelijk plan

Projectsubsidies

De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • je bent professioneel actief in de kunstensector
 • je ontvangt de projectsubsidie als individuele artiest of als organisatie
 • voor projecten van maximum 3 jaar, die starten vanaf januari 2024
 • in functie van productie, ontwikkeling, presentatie, participatie of reflectie
 • op basis van het projectplan en een gedetailleerde begroting

Projectsubsidies en beurzen binnen het Kunstendecreet: stappenplan

Persoonlijk advies

Zit je na het volgen van ons stappenplan toch nog met wat vragen en heb je nood aan een babbel, contacteer ons dan gerust via advies@vi.be. Om onze neutrale positie te bewaken, mogen we geen dossiers inkijken of nalezen, maar we kunnen je wel altijd extra uitleg geven en specifieke vragen beantwoorden of meedenken.

Specifiek voor aanvragers van beurzen en projectsubsidies binnen het Kunstendecreet organiseert Kunstenpunt ook online infosessies op 22 augustus (NL) en 24 augustus (ENG). Tijdens de schrijftafels in verschillende Vlaamse steden tussen 4 juli en 31 augustus kan je terecht bij experten die jouw vragen beantwoorden. Deze zijn intussen volzet, maar je kan nog steeds registreren voor de wachtlijst.

Zit je met vragen over het opstellen van je begroting of het samenstellen van je ideale financieringsmix? Dan kan je ook nog bij de collega’s van Cultuurloket terecht.

Promo adverteren

Reclame