VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De wereldwijde dance-muziekindustrie groeit met 34% in 2022

De wereldwijde dance-muziekindustrie groeit met 34% in 2022

Tijdens de International Music Summit in Ibiza werd het jaarlijkse IMS Music Business Report over de stand van zaken in de dance-muziekindustrie voorgesteld. Wat zijn de belangrijkste bevindingen?

08.06.23

Nieuws

Nieuwe technologie heeft steeds een cruciale rol gespeeld in de productie en uitvoering van elektronische muziek. Dit heeft ertoe bijgedragen dat dancemuziek de golven van verandering in de muziekindustrie heeft overleefd. Maar het is ook altijd een genre geweest dat gebouwd is rond optredens, vooral dj-sets. Dus toen de pandemie uitbrak, voelde de dansmuziek de impact bijzonder scherp, met festivals, clubs en bars die allemaal hard werden getroffen. 2020 en 2021 waren braakliggende jaren voor de inkomsten uit dancemuziek, jaren waarin dj’s moeite hadden om op te treden en de industrie veel meer naar andere inkomstenbronnen keek. Bij de wereldwijde heropening in 2022 werd de dance muziekindustrie plots zelfs groter dan voor de pandemie, wat wijst op het groeiende culturele bereik en de impact die dansmuziek heeft in de wereldwijde muziekindustrie van vandaag.

In alle segmenten van de dance muziekindustrie werd in 2022 een stijging vastgesteld

  • de inkomsten uit opgenomen muziek stegen met 11% tot $ 1,5 miljard
  • publishing steeg met 22% tot $ 0,4 miljard
  • de verkoop van muziekhardware, -software, geluiden en diensten was goed voor een groei van 4% tot $ 2,8 miljard
  • de inkomsten uit livemuziek stegen met 78% naar $4,5 miljard

Het resultaat was dat de totale omzet van de wereldwijde dance muziekindustrie in 2022 met 34% steeg tot $10,2 miljard. 

Hardware en software

Muziekhardware, -software, -geluiden en -diensten vertegenwoordigen een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van dancemuziek. Producenten van dancemuziek hebben altijd op deze tools vertrouwd, maar nu worden ze de steunpilaar van de bredere economie van muziekmakers. Het delen en leren van vaardigheden groeide het snelst en was in 2022 goed voor 108 miljoen dollar. Bovendien zal de vraag nog toenemen door snel evoluerende productietechnieken en nieuwe software. Dit zal op lange termijn een groeigebied zijn voor dancemuziek, met producers die voortdurend op zoek zijn naar bijscholing in de snel veranderende wereld van muziekproductietechnologie en -technieken.

Live

Wat de livesector betreft, bereikten clubs op Ibiza ticketing inkomsten van €124 miljoen in 2022, een stijging van 55% ten opzichte van de €80 miljoen geregistreerd in 2019. Dit werd ondersteund door stijgingen in het aantal evenementen per locatie, gemiddelde ticketprijzen en het totale aantal verkochte tickets van 2 miljoen in 2019 naar 2,5 miljoen in 2022.

Wereldwijd zagen de top 100 dj’s hun boekingen voor 2022 ongeveer verdrievoudigen ten opzichte van de pandemie in 2021, hoewel mannelijke dj’s hun boekingen meer dan de helft sneller zagen groeien dan hun vrouwelijke tegenhangers. Vrouwelijke dj’s vertegenwoordigden 15% van alle top 100 dj-boekingen in 2022. 

Conclusie

Uiteindelijk heeft de dance muziekindustrie de gevolgen van de pandemie van zich afgeschud en is er groter, beter, sterker en relevanter dan ooit uit tevoorschijn gekomen.  De toekomst ziet er rooskleurig uit, met de opkomst van de makerscultuur, die steeds meer mensen bij dancemuziek betrekt, zowel als fans als als makers, waarbij de maker-fan in het middelpunt van de dansmuziek van morgen zal staan. Ook het stijgend aantal liveconcerten binnen de sector, de voortdurende ontwikkelingen op het vlak van tools voor makers, AI en een zich verder ontwikkelende publishingindustrie bieden perspectieven voor de toekomst.

Het volledige rapport kan je hier downloaden en een video van de presentatie kan je hier bekijken.

Stage oproep 2023

Reclame