VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Van worldwide tot hiphop: de hele scene knalt mee

Van worldwide tot hiphop: de hele scene knalt mee

“De Week van de Belgische muziek is een schitterende ode aan onze rijke en diverse muziekscene.” We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden dan onze eigen coach Luc Nowé. Ook op vlak van genres gaan we weer alle kanten uit. We nemen je in dit artikel mee door de waaier aan genres waarvan je deze week kan genieten.

19.01.24

Nieuws

Het mag dan wel Week van de Belgische muziek zijn, op maandag gaan we al meteen de wereld rond, want de Belgian Worldwide Music Night komt naar AB, inclusief vier straffe showcases van Jawa, AKAR Collectif, Anmoor en Kosmo Sound & Imane Guemssy. Het is meteen ook de eerste keer dat de kraakverse Belgian Worldwide Music Awards worden uitgereikt. 

Belgian Worldwide Music Night: Vier showcases en eerste uitreiking van de Belgian Worldwide Music Awards!

22 januari 2024 van 18:30 tot 00:00

Een avond die je meesleept door alle muzikale invloeden die ons kleine landje rijk is, en je zo perfect voorbereidt op de rest van de week. Want Belgische muziek, dat is vooral ook een prachtige muzikale melting pot. Geloof je ons nog niet? Een greep uit de rest van de Week zal je snel anders doen denken!

Zo zijn er de meerstemmige gezangen van Collegium Vocale op woensdag in Flagey, maar kan je een dag later ook naar de zoetgevooisde stemmen van het Lage Landenliedjes koor gaan luisteren in Knokke-Heist, of later in de week in Ekeren. Vroeg je je altijd al af hoe het is voor een onervaren Stefaan Degand om zijn muzikale droom te zien uitkomen en een klassiek orkest te dirigeren, dan krijg je zaterdag in Bozar het antwoord op je vraag. Maar je kan donderdag evengoed de moshpit induiken bij Numb Nuts in Brugge dankzij Brugotta, een dagje bekomen en op zaterdag hetzelfde doen bij Hideous in Mimuze in Kalmthout. En wat gezegd van Hel(l)mut Lotti, die met zijn classic rock covers de grenzen tussen klassiek en rock helemaal doet vervagen in CC De Plomblom?

Feeling Jazzy?

Feeling jazzy? Ook dan kom je tijdens de Week zeker aan je trekken. Vitja Pauwels gaat bijvoorbeeld all in. Hij brengt zijn ‘Early Life Forms’ live op woensdag naar AB en op zaterdag naar CC Palethe (samen met Double Brown!), én komt ook nog eens tekst en uitleg geven bij het album bij KAAP. Geraak je niet in Brussel, Pelt of Brugge, geen paniek! Zondag halen Wilde Westen en Muziekcentrum Track Kuna Maze naar Kortrijk voor een Jazz Cats clubshow. Mon Café ontvangt op zondag dan weer Gert-Jan Dreessen Trio voor een fijne jazzavond.

En wat dan met de Nederlandstalige hiphop horen we je al vragen? Moedertaal zorgt ervoor dat ook die fans niet in de kou blijven staan. Ze bouwen woensdag JH De Branding in Jette om tot dé Brusselse hotspot met workshops, een showcase én een open jam samen met Gaminconnu. Niet te missen? Exact!

I’m into folk

Op zaterdag valt er veel goed folk te spotten in AB, want al voor de vierde keer worden de Flanders Folk Awards uitgereikt! Na de Belgian Worldwide Music Night en de MIA’s de derde awardshow tijdens de week. We prijzen onszelf gelukkig.

En als awardshows draaien om het in de bloemetjes zetten van diegenen zonder wie een scene niet hetzelfde zou zijn, brengen ze ons naadloos in Antwerpen datzelfde weekend. Daar wordt De Studio namelijk twee dagen lang omgetoverd tot een heuse Rampage Pop-up shop om de 15de verjaardag van het grootste indoor drum & bass en dubstep festival van Europa te vieren, en wie beter dan de bossman himself Murdock om dit feest wat extra glans te geven met de releaseshow van zijn nieuwe album op zaterdagavond?

Spotify

Zin om je nieuwe favoriete artiest te ontdekken, binnen verschillende genres? Zwier gewoon Spotify open op je smartphone, en je zal vinden wat je zoekt! ‘Made In Belgium’, ‘Indie Goesting’ en ‘Rap Belge’, worden tijdens de Week extra in de spotlights gezet met takeovers door Belgische artiesten en nog veel meer!

Media

Wanneer we zeggen dat ook de media meedoen, mag je dat zéer breed zien. Van Studio Brussel tot Klara en van Willy tot BRUZZ, Belgische muziek gaat nog meer dan normaal alomtegenwoordig zijn. En dan hebben we hier nog maar enkele acties uitgelicht. Benieuwd of jouw extreem niche favoriete genre ook aan bod komt tijdens de Week? Check zeker weekvandebelgischemuziek.be voor alle acties!

Acties over heel het land: dit is de vierde Week van de Belgische muziek

Promo adverteren

Reclame