VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De Sector Lifetime Achievement Award gaat naar Hedwig De Meyer (Stageco)
hedwig de meyer © jelle jansegers photography

De Sector Lifetime Achievement Award gaat naar Hedwig De Meyer (Stageco)

Daar is hij dan, de eerste MIA winnaar! Hedwig De Meyer, oprichter van het internationaal gereputeerd podiumbedrijf Stageco, ontvangt de Sector Lifetime Achievement Award. Onder impuls van Hedwig De Meyer groeide Stageco de afgelopen decennia uit tot een gerenommeerd en veelgevraagd podiumbedrijf met verschillende buitenlandse filialen.

24.01.23

Nieuws

Met de Sector Lifetime Achievement Award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Onder impuls van Hedwig De Meyer groeide Stageco de afgelopen decennia uit tot een gerenommeerd en veelgevraagd podiumbedrijf met verschillende buitenlandse filialen.

Stageco: van kleine festivalorganisatie naar groots podiumbedrijf

De kiem van Stageco wordt midden de jaren ’70 gelegd door ingenieursstudent Hedwig De Meyer tijdens een klein, lokaal festivalletje in Werchter. Het podium staat op bierbakken en de artiesten zijn nog onbekend. Muziekjournalist Herman Schueremans, die een eigen festivalletje heeft in het naburige Herent, komt langs. Een jaar later slaan Hedwig en Herman de handen in elkaar om komende festivals te organiseren.

Fast forward naar 1978: hun festival barst uit zijn voegen en er wordt beslist om het onder de naam Rock Werchter in openlucht te organiseren. “Daarvoor hadden we een podium met een dak nodig. Om de artiesten en de instrumenten te beschermen en om al het licht en geluid in op te hangen.” Bij gebrek aan aanbod op de verhuurmarkt, begint Hedwig zelf te tekenen. “Ik zocht een alternatief voor de plompe podia die waren gemaakt met bouwstellingen”. Zijn Steel Tower System is zo gebruiksvriendelijk en veilig dat het de concurrentie enkele jaren het nakijken geeft. De installatie- en afbraaktijd wordt tot een minimum beperkt.

Pink Floyd, AD/DC en Metallica

In 1986 wordt Stageco officieel een podiumbedrijf. Het podium van Rock Werchter dat zij maakten, gaat na afloop van het festival op reis als een van de drie podia van de Invisible Touch Tour van Genesis. Stageco mag nadien de A Momentary Lapse Of Reason Tour (1987-1990) van Pink Floyd verzorgen. Vijf jaar na de start staat het bedrijf uit Werchter in de Europese top drie van podiumbouwers. ​

Enkele jaren nadien krijgt Stageco telefoon van Jack Berry, de productiemanager van AC/DC en Metallica. “Podiumbouw was nog een braakliggend terrein. Groepen zochten nieuwe dingen maar de leveranciers waren er nog niet. Berry had het gevoel dat wij verder stonden dan de Engelsen en vroeg ons daarom mee op de Razors Edge Tour van AC/DC. Dat was echt een nieuwe stap.” Stageco denkt en werkt mee en wordt zo een wereldbedrijf. “Zo’n podium kan iedereen bouwen. Maar alleen wij kunnen het zo ontwerpen dat je het in twee tot drie dagen kunt opbouwen, in één dag kunt afbreken en per schip, trein of vrachtwagen naar waar ook ter wereld kunt brengen.”

© U2 chicago - eoin mcloughlin

© U2 chicago - eoin mcloughlin

Pionier en trendsetter

Stageco groeit en bloeit. Het opent gaandeweg acht buitenlandse filialen en telt vandaag zo’n tweehonderd vaste medewerkers en enkele honderden losse krachten op piekmomenten. De pionier en trendsetter in concertpodia – goed voor meer dan 150 grote tournees ondertussen – is ook specialist in tijdelijke structuren voor evenementen (zoals de Olympische Spelen en modeshows).

Vorig jaar gaf geestelijke vader Hedwig De Meyer na 45 jaar de fakkel door aan Hans Willems, zijn vroegere hoofd R&D die zelf naam maakte met WICREATIONS (°2005), specialist in alles wat beweegt op een podium. Hedwig blijft voorzitter en Chief Visionary Officer. Als geen ander kan hij de haalbaarheid van een project inschatten. Dat deed hij bijvoorbeeld toen hij de eerste werktekeningen zag van The Claw van U2. Een foto van de testopbouw van dat meesterwerk hangt in de woonkamer van Bono. Op de achtergrond staat de kerktoren van Werchter.

Ter bekroning van dit indrukwekkend Stageco-traject ontvangt Hedwig De Meyer morgen de Sector Lifetime Achievement Award op de MIA’s.

De MIA’s: op donderdag 26 januari om 20u40 live op Eén
Stem na de liveshow af op Pickx+ en kom alles te weten over de Sectorawards.