VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De MIA’s 2020/2021: ontdek alle genomineerden
angele © manuel obadia-wills

De MIA’s 2020/2021: ontdek alle genomineerden

Opvallend veel nieuwkomers én Nederlandstalige artiesten: de dubbeleditie van de MIA’s op zaterdag 30 april belooft opnieuw spannend te worden. Ontdek hier alle genomineerden!

25.12.21

Nieuws

Update: De VRT heeft beslist om de Music Industry Awards te verplaatsen naar zaterdag 30 april 2022. Deze beslissing werd genomen omwille van de huidige COVID 19-omstandigheden. Tickets voor het event blijven geldig voor de nieuwe datum.

Samen met de VRT maken we graag alle genomineerden van de Music Industry Awards 2020-2021 bekend. De Vlaamse muziekprofessionals bij radio, televisie en geschreven pers hebben per categorie vier genomineerden geselecteerd. Het is nu aan jullie en de muzieksector om hun favorieten te kiezen.

Voor deze speciale dubbeleditie van de MIA’s zijn er maar liefst 39 groepen en artiesten genomineerd. Angèle is de grote favoriet met 6 nominaties op haar naam. Stemmen is mogelijk via mias.be. Wie live bij deze feestelijke awardshow wil zijn, op donderdag 3 februari in Paleis 12 (Brussel), kan tickets kopen via mias.be of paleis12.com.

Wie zijn de grote kanshebbers voor de MIA’s?

Angèle is de grote kanshebber deze MIA-editie, met maar liefst 6 nominaties: voor ‘Pop’, ‘Solo vrouw’, ‘Auteur/componist’, ‘Videoclip’, ‘Hit van het jaar 2020’ en ‘Hit van het jaar 2021’. Jawel, twee nominaties voor ‘Hit van het jaar’, want in deze dubbeleditie van de MIA’s worden artiesten en songs uit zowel 2020 als 2021 gevierd.

Met elk 5 nominaties maken ook Balthazar (‘Alternative’, ‘Groep’, ‘Live act’, ‘Artwork’ en ‘Album’), Regi (‘Hit van het jaar 2020’, ‘Live Act’, ‘Producer’, ‘Album’ en ‘Dance’) en Zwangere Guy (‘Live act’, ‘Auteur/Componist’, ‘Solo man’, ‘Nederlandstalig’ en ‘Hiphop/r&b’) grote kans op een MIA.

Het wordt ook voor Meskerem Mees (‘Alternative’, ‘Auteur/componist’, ‘Doorbraak’ en ‘Solo vrouw’), Bart Peeters (‘Album’, ‘Nederlandstalig’, ‘Solo man’ en ‘Live act’), Sylvie Kreusch (‘Artwork’, ‘Album’, ‘Alternative’ en ‘Solo vrouw’) en Metejoor (‘Hit van het jaar 2021’, ‘Solo man’, ‘Doorbraak’ en ‘Nederlandstalig’) een spannende avond, zij hebben elk 4 nominaties.

De comeback van Stromae gaat niet onopgemerkt voorbij: hij maakt kans op 3 MIA’s (‘Solo man’, ‘Videoclip’ en ‘Pop’). Net als jong talent Camille (‘Doorbraak’, ‘Solo vrouw’ en ‘Hit van het jaar 2021’).

Veel jong talent en nieuwkomers

Opvallend veel nieuwkomers bij de genomineerden, waaronder verschillende vrouwelijke artiesten. Zo zijn onder andere Sylvie Kreusch, Meskerem Mees, Metejoor – alledrie met maar liefst 4 nominaties – Lous and the Yakuza, Camille, Yong Yello, Naima Joris en Pommelien Thijs voor het eerst genomineerd voor een MIA. Camille en Pommelien Thijs maken daarenboven ook meteen kans op ‘Hit van het jaar 2021’.

Daarnaast valt het op dat er veel Nederlandstalige artiesten bij de genomineerden zijn, zowel jong talent als gevestigde waarden.

Nieuw is de categorie ‘Hiphop/r&b’ die het vroegere ‘Urban’ vervangt. Daarin strijden Zwangere Guy, Lous and the Yakuza, Tourist LeMC en Yong Yello om de MIA.

Stefaan Fernande werd postuum genomineerd in de categorie ‘Auteur/componist’.

Twee categorieën voor ‘Hit van het jaar’

Omdat de MIA’s vorig jaar werden uitgesteld, wordt het in 2022 een dubbeleditie waarin zowel artiesten en hits uit 2020 als 2021 gevierd worden. Daarom is er voor beide jaren een categorie ‘Hit van het jaar’. In de categorie ‘Hit van het jaar 2020’ neemt ‘Kom Wat Dichterbij’ van Regi feat. Jake Reese & OT het op tegen ‘Love To Go’ van Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones, ‘Nooit Alleen’ van Niels Destadsbader en ‘Oui Ou Non’ van Angèle.

Die laatste is ook kanshebber voor ‘Hit van het jaar 2021’ met haar duet ‘Fever’ met Dua Lipa, net als ‘1 op een miljoen’ van Metejoor feat. Babet, ‘Nu wij niet meer praten’ van Jaap Reesema & Pommelien Thijs, en ‘Vuurwerk’ van Camille.

Wie de Lifetime Achievement Award en de Sector Lifetime Achievement award mee naar huis mag nemen, wordt later bekend gemaakt.

Hoe kan je stemmen?

Het publiek kan van woensdag 1 december tot en met zondag 12 december via mias.be stemmen voor hun favoriet in de categorieën ‘Album’, ‘Alternative’, ‘Dance’, ‘Doorbraak’, ‘Groep’, ‘Hiphop/r&b’, ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo Vrouw’, ‘Solo Man’, ‘Vlaams populair’, ‘Hit van het jaar 2020’ en ‘Hit van het jaar 2021’.

De muzieksector beslist wie de MIA’s in de categorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’, ‘Muzikant’, ‘Producer’ en ‘Videoclip’ mee naar huis neemt.

De MIA’s worden uitgereikt op zaterdag 30 april 2022 in Paleis 12 en live op Eén. De MIA’s zijn een initiatief van VRT en VI.BE.