VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Culture Moves Europe: open call voor artiesten en cultuurprofessionals

Culture Moves Europe: open call voor artiesten en cultuurprofessionals

Ben je kunstenaar of werkzaam in cultuur en wil je financiële steun om een project in een ander land uit te voeren? Culture Moves Europe biedt mobiliteitsbeurzen aan individuele kunstenaars en cultuurprofessionals.

22.07.24

Nieuws

Culture Moves Europe is het permanente mobiliteitsprogramma dat wordt gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie en wordt uitgevoerd door het Goethe-Institut. De derde open call rond mobiliteitsfinanciering staat nu online. 

Voor wie? 

De actie ondersteunt kunstenaars en culturele professionals bij het uitvoeren van een project met een partner van hun keuze in een ander Creative Europe-land. De oproep staat open voor individuen die projecten willen uitvoeren met een duur van 7 tot 60 dagen én voor groepen van maximaal 5 personen die projecten willen uitvoeren met een duur van 7 tot 21 dagen.  

De partner kan bijvoorbeeld een collega-kunstenaar, een organisatie of een podium in het land van bestemming zijn. Aanvragers moeten een bewijs van samenwerking overleggen tijdens de aanvraagprocedure.

Welke projecten worden ondersteund? 

Het project moet twee van de volgende doelen nastreven:

  • verkennen: het uitvoeren van creatief en artistiek onderzoek, het onderzoeken van, inspireren tot en werken aan een specifiek thema of een nieuw concept
  • creëren: deelnemen aan een creatief proces met als doel een nieuw artistiek/cultureel werkstuk te produceren.
  • leren: om de competenties en vaardigheden van de deelnemers te vergroten door niet-formeel leren of door samenwerking met een specialist
  • verbinden: om een professioneel netwerk te ontwikkelen, om de professionele ontwikkeling van de deelnemers te versterken, om in contact te komen met een nieuw publiek.

Belangrijk: de mobiliteitssubsidie van Culture Moves Europe kan niet worden gebruikt om eerder gemaakt werk te presenteren. Projecten die bijvoorbeeld alleen een tentoonstelling of uitvoering van een eerder gemaakt werk voorstellen, komen niet in aanmerking.

Wat biedt de beurs?

De beurs bestaat uit een reiskostenvergoeding, een dagvergoeding van 75 euro per persoon en individuele aanvullingen. De berekeningen van de toelage worden specifiek voor elke ontvanger gemaakt, op basis van hun project en persoonlijke situatie.

Wat zijn de selectiecriteria?

De aanvraag wordt beoordeeld op basis van de volgende criteria:

  • Wat is het doel van de aanvrager(s) en waarom is de mobiliteit relevant?
  • Is het project goed gepland (met de internationale partner, duur, etc.)?
  • Wat zijn de positieve langetermijneffecten van het project?
  • Wordt er rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten (bijv. transportmiddelen, gebruikte materialen, enz.)?

De oproep voor individuele mobiliteit heeft een maandelijkse deadline op de laatste dag van elke maand. Dit betekent dat de aanvragen elke maand worden geëvalueerd en de beurzen worden toegekend.

Deadline: 30 november 2024

Meer info via deze link

Promo adverteren

Reclame