VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Culture Moves Europe: nieuwe mobiliteitsregeling van 21 miljoen euro voor kunstenaars en cultuurwerkers

Culture Moves Europe: nieuwe mobiliteitsregeling van 21 miljoen euro voor kunstenaars en cultuurwerkers

De Europese Commissie heeft in juli 2021 een overeenkomst ondertekend met het Goethe-Institut voor de uitvoering van een nieuwe mobiliteitsregeling van 21 miljoen euro voor kunstenaars en culturele beroepsbeoefenaren: Culture Moves Europe.

22.09.22

Nieuws

De regeling wordt een permanente actie in het kader van het programma Creative Europe en volgt op het succesvolle proefproject I-Portunus dat tussen 2018 en 2022 plaatsvond. De regeling bouwt voort op de aanbevelingen uit deze proeffase.

Er zullen subsidies worden verleend aan:

  • kunstenaars...
  • culturele actoren...
  • gastorganisaties...

...uit alle sectoren die onder het onderdeel cultuur vallen en uit de landen die deelnemen aan het Creative Europe programma. Opkomende kunstenaars zullen speciale aandacht krijgen.

Het hierboven geschetste budget zal over een periode van drie jaar worden uitgerold en zal ongeveer 7.000 kunstenaars, scheppers en culturele professionals in staat stellen samen te werken, hun werk onder een breder publiek te verspreiden en zich professioneel in het buitenland te ontwikkelen. De mobiliteitsregeling is vooral gericht op opkomende kunstenaars.

Voor meer informatie over de beschikbare soorten beurzen en de aanvraagprocedure, kan je hier klikken.

Openingsevenement

Mariya Gabriel, Europees commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, zal op 10 oktober in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de culturele en creatieve sector het startsein geven voor Culture Moves Europe om de nieuwe mobiliteitsregeling te vieren en de belangrijkste doelstellingen ervan te belichten.

Het openingsevenement omvat een discussie over het thema ondersteuning van de mobiliteit van opkomende kunstenaars met vertegenwoordigers van de EU-instellingen en de culturele sector en Johannes Ebert, secretaris-generaal van het Goethe-Institut. Meer informatie over het programma volgt.

Voor vragen kan je  contact opnemen met het Goethe-Institut: culturemoveseurope@goethe.de.