VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuwe oproep van Culture Moves Europe voor individuele mobiliteit

Nieuwe oproep van Culture Moves Europe voor individuele mobiliteit

De nieuwe Culture Moves Europe – Residencies subsidieoproep is net gepubliceerd op de site van de EU. De deadline is 31 mei 2024.

25.10.23

Nieuws

Culture Moves Europe ondersteunt culturele mobiliteit in alle 40 Creative Europe landen. Met een budget van 21 miljoen euro van 2022 tot 2025 is Culture Moves Europe de grootste Europese mobiliteitsregeling voor de culturele sector tot nu toe. Het wordt gefinancierd door het programma Creative Europe van de Europese Unie en uitgevoerd door het Goethe-Institut.

Deze oproep van Culture Moves Europe voor individuele mobiliteit richt zich op kunstenaars en cultuurprofessionals die werkzaam zijn in de volgende sectoren: muziek, literatuur, architectuur, cultureel erfgoed, design en modeontwerp, beeldende kunst en podiumkunsten.

De individuele mobiliteitsactie ondersteunt kunstenaars en culturele professionals bij het uitvoeren van een project met een partner van hun keuze in een ander Creative Europe-land. De oproep staat open voor individuen en groepen van maximaal 5 personen die projecten willen uitvoeren met een duur van 7 tot 60 dagen voor individuen en 7 tot 21 dagen voor groepen. De subsidie draagt bij in de reis- en verblijfkosten en biedt extra aanvullingen op basis van de individuele situatie van de beurzen.

Doelstellingen

Kunstenaars en culturele professionals kunnen een aanvraag indienen met een voorstel om, samen met een partner van hun keuze, een project uit te voeren in een Creative Europe-land dat niet hun land van verblijf is.

Het project moet 2 van de volgende doelen nastreven:

  • Verkennen: het uitvoeren van creatief en artistiek onderzoek, het onderzoeken van, inspireren tot en werken aan een specifiek thema of een nieuw concept;
  • Creëren: deelnemen aan een creatief proces met als doel een nieuw artistiek/cultureel werkstuk te produceren;
  • Leren: om de competenties en vaardigheden van de deelnemers te vergroten door niet-formeel leren of door samenwerking met een specialist;
  • Verbinden: om een professioneel netwerk te ontwikkelen, om de professionele ontwikkeling van de deelnemers te versterken, om in contact te komen met een nieuw publiek.

Budget

De beurs bestaat uit een reiskostenvergoeding, een dagvergoeding en individuele aanvullingen. De berekeningen van de toelage worden specifiek voor elke ontvanger gemaakt, op basis van hun project en persoonlijke situatie.

Info & contact

De aanvraagprocedure is teruggebracht tot 5 essentiële vragen, waarop een gemotiveerd antwoord wordt verwacht. Lees aandachtig de oproep voor alle benodigde informatie.

Daar het Goethe-Institut de instelling is die Culture Moves Europe uitvoert, worden aanvragen verwerkt via het Goethe Application Portal.

Lees het hele Culture Moves Europe programma op de site van de EU.