VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Crash Course AI: maak je werk gemakkelijker!

Crash Course AI: maak je werk gemakkelijker!

In deze Crash Course duiken we samen met host Erwin Blom (Fast Moving Targets) in de wondere wereld van AI en leer je tools gebruiken om je werk efficiënter te maken. 5 webinars, 5 middagen, van 26 september t.e.m. 24 oktober. Schrijf nu in!

18.05.24

Nieuws

De AI-wereld zit in een stroomversnelling. Dat zorgt voor belangrijke vraagstukken rond auteursrechten en werkgelegenheid, maar tegelijkertijd is AI here to stay. AI-tools gebruiken om je werk efficiënter te laten verlopen? Processen automatiseren zodat je meer ruimte hebt voor creativiteit en dingen die er echt toe doen? Het klinkt allemaal zakelijk, afstandelijk en ingewikkeld, maar niets is minder waar!

Wat ga je leren?

In deze ‘Crash Course AI’ leer je de huidige stand van zaken van AI, wat er allemaal al kan en waar we nog even op moeten wachten. Maar vooral: hoe nieuwe tools en technieken je in je dagelijkse job kunnen helpen. Er wordt dus niet gefocust op het inzetten van AI om muziek te genereren of het mixing en masteringproces (de artistieke kant). 

Van betere inzichten in je data en publiek, over creatieve hulp bij brainstorms tot ondersteuning bij het schrijven van beleidsplannen of subsidieaanvragen, er zijn talloze mogelijkheden om AI een ondersteunende rol te laten spelen. In deze Crash Course leert Erwin Blom je alles wat je moet weten om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wie is Erwin Blom?

Erwin Blom werd vroeg in de jaren 90 al gegrepen door de mogelijkheden van het internet. Hij stond mee aan de wieg van 3voor12 en schreef een handboek over communities. Met Fast Moving Targets, een bedrijf dat zich richt op media, technologie en innovatie, onderzoekt hij trends en innovaties en vertaalt ze naar praktische toepassingen voor zowel individuen als bedrijven. Daarbij biedt hij strategisch advies en consultancy aan klanten zoals Paradiso en de Volkskrant. Hij is nu ook volledig gebeten door AI en staat te springen om deze Crash Course op maat van onze muzieksector te brengen. Hij is trouwens zelf ook muzikant geweest bij Eton Crop en is trouwe supporter van indierockband Pip Blom, waar zijn 2 kinderen bij spelen. Aan ervaring in de muzieksector geen gebrek dus! 

Praktisch

De cursus zal 5 weken beslaan en bestaan uit on demand webinars, telkens op donderdagmiddag tussen 12u en 13u30. Daarnaast krijgen deelnemers ook opdrachten om mee aan de slag te gaan en wordt een online community opgestart waar ruimte is voor informele kennisdeling en Erwin Blom ook zelf zal deelnemen. 

Kostprijs: 100 euro incl. btw

Ben je tewerkgesteld binnen PC 304? Dan kan je voor deze opleiding beroep doen op het sectoraal opleidingskrediet via Sociaal Fonds Podiumkunsten. Ben je lid bij Sabam? Dan kan je 50% recupereren met de opleidingsbeurs van Sabam For Culture

Inschrijven kan via deze link

Programma

26/9: Introductie in AI 

 • Overzicht van AI: wat het is, geschiedenis, en huidige stand van zaken
 • Basisprincipes van AI en hoe deze technologieën werken
 • Voorbeelden van AI-toepassingen in verschillende sectoren, met nadruk op de muziek- en kunstindustrie

3/10: AI en creativiteit

 • Het gebruik van AI in creatieve processen, waaronder brainstorms en het ontwikkelen van nieuwe ideeën
 • Voorbeelden van hoe AI contentcreatie ondersteunt: tekst, beeld, video en geluid
 • Aan de slag: AI-tools inzetten voor het genereren van creatieve content

10/10: AI in marketing en publieksservice

 • Het benutten van AI voor marketingstrategieën en publieksservice
 • Een overzicht van relevante strategieën en tools
 • Aan de slag met de marketingtools
 • Maak je eigen chatbot voor optimale publieksservice

17/10: AI, data-analyse en beleidsontwikkeling

 • Overzicht van de huidige mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebruik van AI voor data-analyse en inzichten in publieksgedrag
 • Een inkijk in de mogelijkheden van AI bij de ontwikkeling van beleidsplannen en subsidie-aanvragen met behulp van AI
 • Aan de slag: zet AI voor beleidsplan en / of subsidie-aanvraag

24/10: Maatwerk: maak je eigen ‘agents’

 • In de eerste 4 sessies heb je een overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI gekregen en ben je met een aantal tools en technieken aan de slag gegaan
 • In deze laatste sessie leer je over ‘AI-agents’ die je bij je dagelijks werk kunnen helpen en hoe je die maakt
 • Je maakt je eerste eigen ‘agents’ om je werk te vergemakkelijken en leuker te maken