VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Coronablog

De lockdown heeft heel wat gevolgen voor de muzieksector, zo ook voor VI.BE. Gelukkig onstaan er ondertussen een hoop hartverwarmende initiatieven om de coronastilte te vullen.

08.06.20

Nieuws

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, doet VI.BE het nodige. We werken voorlopig van thuis uit, maar al onze services én medewerkers blijven bereikbaar.

Een vraag over jouw situatie?

  • Via advies@vi.be krijg je nog steeds persoonlijk advies op je muziekgerelateerde vragen, of maak je een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.
  • Met al je zakelijke of juridische vragen over de huidige situatie kan je van maandag tot vrijdag (tussen 10 tot 18u) terecht bij de Coronalijn van Cultuurloket: 02 534 18 24 of in de up to date FAQ die Cultuurloket maakte.
  • En zit je als organisator met de handen in het haar? Op ikorganiseer.be lees je alles over corona en de gevolgen voor je evenement.

Ondertussen zijn onze activiteiten die in de komende weken zouden plaatsvinden allemaal uitgesteld: Stoemp!, feedback sessions op Listen! Festival, Crash Course Muziekbusiness, Inspiratiedag Music is the Answer, ...

Team VI.BE voelt mee met iedereen in de brede muziek- en cultuursector die gevat wordt door de coronamaatregelen. Daarom een warme oproep: Blijf thuis, was je handen, feel the VI.BE but don’t spread the virus!

Muzieksector in actie

Het European Culture of Solidarity Fund kondigde een tweede ronde aan. Deze ronde opent op 22 juni en sluit op 14 juli. Het Fonds ondersteunt culturele initiatieven die te midden van de pandemie de Europese soliariteit en het idee van Europa als gedeelde publieke ruimte versterken. Wat ze zoeken, wat ze aanbieden en hoe het in zijn werk gaat, vind je hier.

De muzieksector laat van zich horen. Zo wil kunstenaarsplatform State of the Arts graag de economische effecten voor de meest kwetsbare doelgroep van freelance kunstenaars in kaart brengen. Ze plannen een artikel rond de verdoken impact van corona, en beraden zich over een gezamenlijk initiatief richting de bevoegde overheden, in samenspraak met relevante organisaties als oKo, Kunstenpunt, Cultuurloket, vakbonden... Het meldpunt vind je hier.

De MMF doet onderzoek naar de impact van het coronavirus op artiesten en hun vertegenwoordigers. Meedoen aan het onderzoek kan hier.

Follow your Art lanceerde een call: ze willen 50 freelance artiesten uit drie landen (waaronder België) financieel steunen. Surf naar hun website om een aanvraag te doen.

Leesvoer

Hartverwarmend muziekland

De komende weken zal het stil zijn in de zalen, muziekcafés en clubs. Gelukkig ontstaan er een hoop creatieve initiatieven om de coronastilte te vullen. We updaten deze pagina dagelijks met nieuwe initiatieven. Organiseer je zelf iets hartverwarmend? Laat het ons weten!

Bitterzoet concertfilm

Vrijdag 3 juli brengt Eefje de Visser een bijzondere concertfilm uit, het weekend dat ze normaal gesproken op Rock Werchter zou spelen met haar band. De film biedt naast een (alternatieve) liveshow een bijzonder kijkje in haar wereld, gefilmd in De Robot Studios, een Gentse loft waarin Eefje werkt, slaapt en leeft. Met de opbrengsten wil Eefje de Visser haar crew en muzikanten door de coronacrisis helpen. Koop je ticket via www.eefjedevisser.com.

‘Belgian Music Matters’ vinyl

Sinds de start van de coronacrisis steunt Willy artiesten van eigen bodem onder het motto ‘Belgian Music Matters’. En Willy gaat nog een stapje verder en lanceerde een eigen LP (slechts 500 exemplaren, een mix van zwarte/gele & rode vinyls). Daarop staat een unieke selectie tracks van de vele live sessies van Belgische bands bij Willy. Denk aan zowel opkomende groepen als Tin Fingers, Fulco en Black Leather Jacket, als meer gevestigde waarden als K’s Choice en Stef Kamil Carlens. De plaat, een samenwerking met dunk!records, kan besteld worden via de site van Willy. De opbrengsten van de release schenkt Willy aan GALM vzw, de belangenvereniging voor Belgische artiesten.

Social Distancing compilatiereeks

De Brusselse club C12 lanceerde haar eigen muzieklabel met een compilatiereeks ‘Social Distancing’. Op de tiendelige compilatie zullen enkel Belgische artiesten of artiesten die sterk gelinkt zijn aan de Brusselse scene te horen zijn. Op deze manier wil de club ook nu de groeiende Brusselse én Belgische scene versterken. De compliaties kan je hier kopen.

Transistor Compilation

VOLTAGE releaste de ‘Transistor Compilation’ featuring artiesten die bijdragen aan de Belgische scene. 75% van de opbrengst gaat naar deze artiesten. De compliatie wordt niet alleen gezien als een schreeuw om hulp, maar ook als een bevestiging dat de scene het waard is om voor te vechten. Je kan de CD hier kopen.

Het Kot is van ons!

Muziekmozaïek springt in de bres voor folk- en jazzmuzikanten, neemt het kot over en zorgt voor betaalde opdrachten. Muzikanten en liefhebbers brengen ze online samen. Tijdens een Tune Learning Session leren muzikanten nieuwe traditionele of gecomponeerde tunes aan. Wil je graag een online TLS-sessie geven? Stel je dan ten laatste op woensdag 6 mei kandidaat en wie weet is Muziekmozaïek binnenkort jouw gastheer! Daarnaast schrijft Muziekmozaïek een opdracht uit en bestelt 10 tot 20 nieuwe composities bij evenveel componisten. Wil jij hier graag aan meeschrijven? Je kandidatuur indienen kan tot en met vrijdag 15 mei.

Play with BJO

Midden april plaatste Brussels Jazz Orchestra een online oproep: ‘Play with BJO’. Het orkest nodigde iedereen uit om creatief aan de slag te gaan met de song Someday We’ll All Be Free. Muzikanten of zanger(es)s(en) die er altijd van gedroomd hadden om samen met het orkest te spelen of zingen, grepen hun kans. Door de song ’Someday We’ll All Be Free’ te downloaden (zonder solo en vocals), kreeg iedereen de kans creatief aan de slag te gaan met het orkest, vanuit hun ‘kot’. Bekijk hieronder de compilatievideo met inzendingen van over de hele wereld. Wil je zelf aan de slag gaan met de song? Je kan het nummer, de lead sheet en de lyrics nog steeds downloaden via hun website.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

#GrowSolidarity

Wil jij hulp bieden aan iedereen die geraakt is door de coronacrisis? Doe dan mee aan #GrowSolidarity en start je solidariteitsactie via het platform van Growfunding. Samen met Growfunding ondersteunt À Fonds initiatieven die geld nodig hebben om anderen te helpen die getroffen zijn door het coronavirus.

#PleaseDontStopTheMusic

Op zoek naar een manier om je community te entertainen en geld in te zamelen? The show must go on(line). En daar is het initiatief #PleaseDontStopTheMusic van Ulule (crowdfundingpartner van Hello bank!) uiterst geschikt voor. Je kiest een datum voor een online concert en laat je fans het concert ontgrendelen. Per bijdrage van €5, komt 1 minuut van je concert vrij. Hier vind je alvast een voorbeeld of waag je meteen aan het avontuur.

Bandcamp

Bandcamp roept op om artiesten rechtstreeks te steunen via hun platform. Meer nog: net zoals op vrijdag 20 maart laten ze op 1 mei hun eigen inkomsten op de verkoop vallen en gaat alles integraal naar de artiest! “On Friday, May 1st, we’re going to waive our revenue share again.” Bij de vorige actie werd er op één dag $4,3 miljoen dollar uitgegeven aan muziek en merchandise.

Artists Unlimited

In samenwerking met Trix, Vooruit, Handelsbeurs en Ancienne Belgique organiseert het collectief Artists Unlimited op zondag 26 april het eerste Belgische Livestream Festival. Onder andere Absynthe Minded, Sioen en Noémie Wolfs staan op de affiche. Meer info en tickets.

#ikluisterbelgisch live

Onder die naam organiseert Studio Brussel vrijdag 24 april een online concert met o.a. Selah Sue, Netksyblackwave. en Brihang. Er passeren meer dan 15 artiesten op 2 uur tijd. Afspraak om 20:30 op de Facebook-pagina van Studio Brussel.

#ClapAndAct

Met #ClapAndAct voeren universitaire ziekenhuizen via www.clapandact.be samen actie om fondsen in te zamelen. Die bijkomende middelen hebben ze bij deze coronacrisis hard nodig hebben. Hoe je als artiest kan meedoen? Als steun kan je een clipje posten waarbij je gewoon ritmisch meeklapt zoals in dit filmpje.
Dus maak je eigen versie met de backing track als startpunt, eindig je clipje met de boodschap “Verander je applaus ook in een gift, via ClapAndAct.be.” en deel je filmpje via sociale media, met de hashtag #ClapAndAct

Worldwide Concert for Our Culture

Het jaarlijkse ’Spring Gala’ van Jazz at Lincoln Center zal dit jaar online doorgaan, onder de noemer ‘Worldwide Concert for Our Culture’. Headliner Jazz at Lincoln Center Orchestra onder leiding van Wynton Marsalis vraagt internationaal gerenommeerde artiesten uit Japan, Brazilië, Rusland, Pakistan, Zuid-Afrika, Duitsland, België, Spanje, Italië en de VS om hen voor dit virtuele concert te vervoegen.
Ook Brussels Jazz Orchestra prijkt op de affiche. Deze samenwerking vloeit voort uit het gezamenlijke concert van Jazz at Lincoln Center Orchestra en Brussels Jazz Orchestra in februari van dit jaar in BOZAR. Woensdag 15 april (in onze tijdzone: de nacht van woensdag op donderdag, om 1u30), zal er een concert te zien zijn via Facebook Live, YouTube en de website van JLC.

Live Untapped Solidarity Pub Sessions

De Live Untapped Sessions zijn een samenwerking tussen muziekmagazine Luminous Dash en de Gentse muziekcafés HUIS, Café de Loge, Vol Pension, Muziekcentrum Kinky Star, BarBroos, Missy Sippy, AAP, Bar Mirwaar, De Kleine Kunst, Minor Swing, De Afsnis, Jan Van Gent, De Roes, Fatima, Woody’s, Monterey, Herberg Macharius, De Koer, Westies, De Roos, Trefpunt, Cafe Charlatan, The Crossover Music Pub en Django. Veertien dagen lang zullen alle partners elke avond om 20u tegelijk een intiem huiskamerconcert streamen voor hun samen meer dan 100.000 volgers. Daarnaast wordt er ook een inzamelingsactie opgezet waarbij al het gedoneerde geld integraal naar het Gents Solidariteitsfonds gaat.
Het festival start op maandag 6 april met een optreden van Mon-o-phone. Ook deze artiesten hebben al toegezegd: Milo Meskens, Peenoise, ILA, Brent Buckler van The Radar Station, Love Like Birds, Wim Segers van PAARD. en Compro Oro, Gianni Marzo en Charlotte Jacobs. Meer info via de Facebookpagina van de Live Untapped Solidarity Pub Sessions.

#KINKYKARANTAINE

Kinky Star smijt de digitale deuren open voor een massaal Skypegesprek mét muziek. Cafégangers kunnen genieten va verschillende live gigs die te zien zijn via de Facebookpagina van Kinky Star, maar ook van dj sets via twitch.tv/kinkystartv. Daarnaast lanceren ze ook een oproep: artiesten die zelf iets in elkaar willen steken, mogen zich aanmelden via info.kinkystar.com.

De Fakkel

Dankzij Trix loopt er een vuurtje door het Belgische muzieklandschap. Elke avond om 19u covert een Belgische artiest de volgende en geeft zo De Fakkel genadeloos door. Via welke woonkamers knispert de vonk? Je ontdekt het elke avond via de Instagrampagina van Trix.

Effect Rack

Soundtoys biedt hun Effect Rack gratis aan tot 30 juni. In deze plug-in zitten verschillende van hun bekendste effecten (Decapitator, EchoBoy...). Om het met de woorden van Soundtoys te zeggen: “Stay Home. Stay creative.

#cinematekbecreative

CINEMATEK wil in deze bijzondere tijden met parels uit de filmcollectie aan iedereen een aanzet geven om zelf creatief aan de slag te gaan met deze drie minuten montage uit de stille kortfilm ‘Je vais me faire raser’. Op hun YouTube kanaal biedt CINEMATEK meer dan 100 stille films aan zonder de live muzikale begeleiding door één van hun vaste pianisten, een live ervaring die normaal een drietal keren per week in CINEMATEK te beleven valt. Aangezien dat nu niet doorgaat, dagen ze met dit digitaal gerestaureerde filmfragment iedereen uit om creatief uit de hoek te komen: ‘om er je eigen ding mee te doen’ en je creatieve combinatie van de beelden en eigen geluid met de wereld te delen via social media. Download, ga zelf aan de slag én deel wie jij hiervoor wil uitdagen. Berichten met de vermelding #cinematekbecreative en de tag @cinematekbe zal CINEMATEK met veel plezier delen.

Villa Basta

Jongerencultuurhuis Villa Basta bedacht een manier waarop creatievelingen hun ding kunnen blijven doen en elkaar kunnen inspireren vanop afstand. Samen met bekende creatives uit Limburg en daarbuiten Joke Emmers (Callboys), Milo Meskens (singer-songwriter), Gorges Ocloo (ARSENAAL/LAZARUS) en Claudia Guarraci (Mijn Keuken, Mijn Restaurant) stellen zij ‘De Voorraadkast’ voor, een virtuele plek waarin ze creatieve opdrachten, grappige impro-oefeningen met muzikale uitdagingen, zingende kookopdrachten en inspirerende voorbeelden met de wereld delen. Duik in de Voorraadkast.

Songswap

Onder het motto “artists supporting artists” bedacht het Belgische singer-songwriterduo Kids With Buns een challenge. Het idee is simpel: bands dagen elkaar uit om een nummer van elkaar te coveren. Zelf daagden ze Sound Track laureaten Coline & Toitoine uit. Het resultaat daarvan beluister je hieronder.

Sofar Sounds Global Artist Fund

Sofar Sounds startte een fonds om financiële steun te bieden aan artiesten die van Sofar en andere lokale gigs afhankelijk zijn. Het doel is om $250.000 in te zamelen om zo 1.000 artiesten te helpen, maar hoe meer geld er ingezameld wordt, hoe meer artiesten er kunnen geholpen worden. Hier vind je meer info over het fonds.

Support de Brusselse scene

In BXL bundelen Kiosk Radio, C12 en Crevette Records de krachten. Ze lieten een T-shirt ontwerpen dat je kan bestellen om hen te supporten.

Huiskamerconcerten

Om de afgelaste concerten en evenementen te compenseren organiseert Radio 2 “Beste Buren”-huiskamerconcerten. Herbeleef de huiskamerconcerten van afgelopen weekend.

Ook Studio Brussel geeft elke dag liveconcerten cadeau. Deze week op het programma: Compact Disk Dummies, Mathieu Terryn (Bazart), Selah Sue, Absynthe Minded en Glints. Het grootste café van het land betreed je vanuit je luie zetel.

Beirut Jam Sessions organiseert dan weer een “Instagram Festival”. Ze livestreamen concerten van artiesten van over de hele wereld. Tune in!

Dansende Beren presenteert de Winterslaapsessies. De sessies zijn volledig live te bekijken en dienen als steun voor de Belgische artiesten. Hou hun Facebookpagina in de gaten. Wil je zelf graag een Winterslaapsessie spelen? Dat kan!

Een portie cultuur op Facebook

Als coördinator van Kunstenoverleg Gent wil Frederik Sioen mensen warm maken voor cultuur tijdens deze coronacrisis. "De actie heet '#5voor12'. Iedere dag om 11.55 uur en rond middernacht zetten we iets van muziek of iets anders artistiek op de Facebookpagina. Zo hopen we de mensen thuis te inspireren."

Save Our Scene

Resident Advisor schreef een open brief en moedigt aan om de volledige scene te blijven ondersteunen. Lees alles over de Save Our Scene campagne.

The Lockdown List

Deze tijd is hét geschikte moment om to do’s te tackelen die al veel te lang op je lijstje staan. Met input van muzikanten van over de hele wereld stelde Jazzfuel een ‘Lockdown List’ samen. De drie thema’s die aan bod komen zijn: administratie, muziek en publieksontwikkeling. Afvinken maar!

Villa Bota draait door: de Coronatapes

De Brugse jongerenradio Villa Bota beslist om niet langer liveradio te maken vanuit de eigen studio. Maar ook vanuit ieders huiskamer kan radio gemaakt worden. Daarom lanceert Villa Bota het initiatief ‘Coronatapes’.

Snuister zelf of samen met je vrienden in je muziekcollectie en stuur Villa Bota je meest eigenzinnige mixtape van 30 tot 60 minuten door. “Iedereen kan van thuis uit een mixtape maken, wij draaien hem sowieso op de radio!” Meer info op villabota.be.

Download tijdelijk gratis synth apps van Moog en Korg

Nog op zoek naar zinvolle manieren om jezelf thuis bezig te houden? Duik in de wereld van synth apps. Moog biedt zijn Minimoog Model D iOS app (t.w.v. $4.99) tijdelijk gratis aan. Korg doet hetzelfde met de Kaossilator app voor iOS en Android (t.w.v. $19.99).

De Minimoog is een visuele reproductie van de hardware versie die je doorgaans enkele duizenden euro’ kost. Met de Kaossilator app maak je tracks door loops te layeren met een veelheid aan tools en 150 ingebouwde klanken. Go nuts! #synthesizelove

De ‘Quarantune’ van Wonderland

Concerten worden massaal afgelast of uitgesteld, repetities worden afgezegd, schrijfsessies gecanceld. Wonderland (elke weekavond op Radio 1) wil daar iets aan doen. Hoe kunnen we toch samen spelen en samen muziek maken, zonder ons huis uit te komen? Dankzij de Quaran-Tune!

Het idee is simpel: de lieve mensen van Wonderland vragen een muzikant om hen een stuk muziek te bezorgen, zetten dat online, en iedereen die wil kan daar iets aan toevoegen. Zo wordt laag per laag een nieuw nummer opgebouwd. Korneel De Clercq belde Alessio Di Turi van The Sore Losers op, met de vraag of die het project in gang wil drummen. Simon Casier van Balthazar vulde ondertussen aan. Download hier alle tracks.

shesaid.so

shesaid.so roept artiesten op om hun muziek in te dienen zodat de nummers kunnen toegevoegd worden aan hun Spotify lijst. Daarnaast beloven ze dat ze de volgende dagen/weken jouw muziek zullen promoten op sociale media om zo door een toename aan streams de financiële verliezen te helpen compenseren.

#jazzisnotdead

#jazzisnotdead Oproep aan mijn bevriende jazzmuzikanten Momenteel werken we aan streaming platform waarbij we jullie...

Posted by Inge De Pauw on Saturday, March 14, 2020

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Lockdown type beat

Corrupted lanceerde Lockdown.type.beat. Het concept is dat je elke dag tot het einde van de lockdown nieuwe muziek maakt. Gisteravond draaide Studio Brussel zelfs al enkele van die nieuwe creaties.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

AB Canapé

AB zet iedere dag een ander concert in de kijker via AB Canapé. Gisteren startten ze met een concert van Iggy Pop uit 1999.

Maar vooral #blijfinuwkot en #savethesummer

Sabam september

Reclame