VI.BE

Coronablog

De lockdown heeft heel wat gevolgen voor de muzieksector, zo ook voor VI.BE. Gelukkig onstaan er ondertussen een hoop hartverwarmende initiatieven om de coronastilte te vullen.

26.03.20

Nieuws

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, doet VI.BE het nodige. We werken zeker tot en met 5 april van thuis uit, maar al onze services én medewerkers blijven bereikbaar. 

Een vraag over jouw situatie?

  • Via advies@vi.be krijg je nog steeds persoonlijk advies op je muziekgerelateerde vragen, of maak je een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.
  • Met al je zakelijke of juridische vragen over de huidige situatie kan je van maandag tot vrijdag (tussen 10 tot 18u) terecht bij de Coronalijn van Cultuurloket: 02 534 18 24 of in de up to date FAQ die Cultuurloket maakte.
  • En zit je als organisator met de handen in het haar? Op ikorganiseer.be lees je alles over corona en de gevolgen voor je evenement.

Wat als je shows geannuleerd worden door het coronavirus?

Replay: Webinar coronacrisis maatregelen voor zelfstandigen

Replay: Webinar coronacrisis en tijdelijke werkloosheid

Departement Cultuur informeert over corona

Ondertussen zijn onze activiteiten die in de komende weken zouden plaatsvinden allemaal uitgesteld: Stoemp!, feedback sessions op Listen! FestivalCrash Course Muziekbusiness, Inspiratiedag Music is the Answer, ... 

Lees er hier meer over: 

Coronagevolgen voor VI.BE

Team VI.BE voelt mee met iedereen in de brede muziek- en cultuursector die gevat wordt door de coronamaatregelen. Daarom een warme oproep: Blijf thuis, was je handen, feel the VI.BE but don’t spread the virus! 

Keep up the VI.BE

Muzieksector in actie

De muzieksector laat van zich horen. Zo wil kunstenaarsplatform State of the Arts graag de economische effecten voor de meest kwetsbare doelgroep van freelance kunstenaars in kaart brengen. Ze plannen een artikel rond de verdoken impact van corona, en beraden zich over een gezamenlijk initiatief richting de bevoegde overheden, in samenspraak met relevante organisaties als oKo, Kunstenpunt, Cultuurloket, vakbonden... Het meldpunt vind je hier.

#PlayLocal: steun artiesten van bij ons

Europese exportbureaus bundelen krachten tegen corona

Hartverwarmend muziekland

De komende weken zal het stil zijn in de zalen, muziekcafés en clubs. Gelukkig ontstaan er een hoop creatieve initiatieven om de coronastilte te vullen. We updaten deze pagina dagelijks met nieuwe initiatieven. Organiseer je zelf iets hartverwarmend? Laat het ons weten!

Villa Basta

Jongerencultuurhuis Villa Basta bedacht een manier waarop creatievelingen hun ding kunnen blijven doen en elkaar kunnen inspireren vanop afstand. Samen met bekende creatives uit Limburg en daarbuiten Joke Emmers (Callboys), Milo Meskens (singer-songwriter), Gorges Ocloo (ARSENAAL/LAZARUS) en Claudia Guarraci (Mijn Keuken, Mijn Restaurant) stellen zij ‘De Voorraadkast’ voor, een virtuele plek waarin ze creatieve opdrachten, grappige impro-oefeningen met muzikale uitdagingen, zingende kookopdrachten en inspirerende voorbeelden met de wereld delen. Duik in de Voorraadkast.

Songswap

Onder het motto “artists supporting artists” bedacht het Belgische singer-songwriterduo Kids With Buns een challenge. Het idee is simpel: bands dagen elkaar uit om een nummer van elkaar te coveren. Zelf daagden ze Sound Track laureaten Coline & Toitoine uit. Het resultaat daarvan beluister je hieronder. 


Sofar Sounds Global Artist Fund

Sofar Sounds startte een fonds om financiële steun te bieden aan artiesten die van Sofar en andere lokale gigs afhankelijk zijn. Het doel is om $250.000 in te zamelen om zo 1.000 artiesten te helpen, maar hoe meer geld er ingezameld wordt, hoe meer artiesten er kunnen geholpen worden. Hier vind je meer info over het fonds.

Belgian Music Matters

Op woensdag 1 april wil Willy de Belgische muziekscene steunen door een hele dag Belgische muziek te spelen op verzoek. Stuur hen jouw verzoek.

Support de Brusselse scene

In BXL bundelen Kiosk Radio, C12 en Crevette Records de krachten. Ze lieten een T-shirt ontwerpen dat je kan bestellen om hen te supporten.

Huiskamerconcerten

Om de afgelaste concerten en evenementen te compenseren organiseert Radio 2 “Beste Buren”-huiskamerconcerten. Herbeleef de huiskamerconcerten van afgelopen weekend.

Ook Studio Brussel geeft elke dag liveconcerten cadeau. Deze week op het programma: Compact Disk Dummies, Mathieu Terryn (Bazart), Selah Sue, Absynthe Minded en Glints. Het grootste café van het land betreed je vanuit je luie zetel.

Beirut Jam Sessions organiseert dan weer een “Instagram Festival”. Ze livestreamen concerten van artiesten van over de hele wereld. Tune in!

Dansende Beren presenteert de Winterslaapsessies. De sessies zijn volledig live te bekijken en dienen als steun voor de Belgische artiesten. Hou hun Facebookpagina in de gaten.

Een portie cultuur op Facebook

Als coördinator van Kunstenoverleg Gent wil Frederik Sioen mensen warm maken voor cultuur tijdens deze coronacrisis. "De actie heet '#5voor12'. Iedere dag om 11.55 uur en rond middernacht zetten we iets van muziek of iets anders artistiek op de Facebookpagina. Zo hopen we de mensen thuis te inspireren."

Save Our Scene

Resident Advisor schreef een open brief en moedigt aan om de volledige scene te blijven ondersteunen. Lees alles over de Save Our Scene campagne.

The Lockdown List

Deze tijd is hét geschikte moment om to do’s te tackelen die al veel te lang op je lijstje staan. Met input van muzikanten van over de hele wereld stelde Jazzfuel een ‘Lockdown List’ samen. De drie thema’s die aan bod komen zijn: administratie, muziek en publieksontwikkeling. Afvinken maar!

Bandcamp 

Bandcamp roept op om artiesten rechtstreeks te steunen via hun platform. Meer nog: op vrijdag 20 maart laten ze hun eigen inkomsten op de verkoop vallen en gaat alles integraal naar de artiest! “March 20th, Bandcamp’s share of sales will also go to the artists and labels you choose to support, and as always, it will reach them in 24-48 hours.” Check it out!  

Villa Bota draait door: de Coronatapes

De Brugse jongerenradio Villa Bota beslist om niet langer liveradio te maken vanuit de eigen studio. Maar ook vanuit ieders huiskamer kan radio gemaakt worden. Daarom lanceert Villa Bota het initiatief ‘Coronatapes’.

Snuister zelf of samen met je vrienden in je muziekcollectie en stuur Villa Bota je meest eigenzinnige mixtape van 30 tot 60 minuten door. “Iedereen kan van thuis uit een mixtape maken, wij draaien hem sowieso op de radio!” Meer info op villabota.be.

Download tijdelijk gratis synth apps van Moog en Korg

Nog op zoek naar zinvolle manieren om jezelf thuis bezig te houden? Duik in de wereld van synth apps. Moog biedt zijn Minimoog Model D iOS app (t.w.v. $4.99) tijdelijk gratis aan. Korg doet hetzelfde met de Kaossilator app voor iOS en Android (t.w.v. $19.99).

De Minimoog is een visuele reproductie van de hardware versie die je doorgaans enkele duizenden euro’s kost. Met de Kaossilator app maak je tracks door loops te layeren met een veelheid aan tools en 150 ingebouwde klanken. Go nuts! #synthesizelove

De ‘Quarantune’ van Wonderland

Concerten worden massaal afgelast of uitgesteld, repetities worden afgezegd, schrijfsessies gecanceld. Wonderland (elke weekavond op Radio 1) wil daar iets aan doen. Hoe kunnen we toch samen spelen en samen muziek maken, zonder ons huis uit te komen? Dankzij de Quaran-Tune!

Het idee is simpel: de lieve mensen van Wonderland vragen een muzikant om hen een stuk muziek te bezorgen, zetten dat online, en iedereen die wil kan daar iets aan toevoegen. Zo wordt laag per laag een nieuw nummer opgebouwd. Korneel De Clercq belde Alessio Di Turi van The Sore Losers op, met de vraag of die het project in gang wil drummen. Simon Casier van Balthazar vulde ondertussen aan. Download hier alle tracks.

shesaid.so

shesaid.so roept artiesten op om hun muziek in te dienen zodat de nummers kunnen toegevoegd worden aan hun Spotify lijst. Daarnaast beloven ze dat ze de volgende dagen/weken jouw muziek zullen promoten op sociale media om zo door een toename aan streams de financiële verliezen te helpen compenseren.

#jazzisnotdead

#jazzisnotdead Oproep aan mijn bevriende jazzmuzikanten Momenteel werken we aan streaming platform waarbij we jullie...

Posted by Inge De Pauw on Saturday, March 14, 2020

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Lockdown type beat

Corrupted lanceerde Lockdown.type.beat. Het concept is dat je elke dag tot het einde van de lockdown nieuwe muziek maakt. Gisteravond draaide Studio Brussel zelfs al enkele van die nieuwe creaties.

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

AB Canapé 

AB zet iedere dag een ander concert in de kijker via AB Canapé. Gisteren startten ze met een concert van Iggy Pop uit 1999.

Studio Brussel

Wil jij iemand bedanken, een hart onder de riem steken, of gewoon even van je laten horen? Dat kan. Bel naar het antwoordapparaat van Studio Brussel en zeg het met muziek.

Maar vooral #blijfinuwkot en #savethesummer