VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Corona update: events en repetities

Sinds vandaag, 29 juli, zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht. We overlopen wat dit betekent voor evenementen en repetities.

29.07.20

Nieuws

Van 29 juli tot zeker 31 augustus wordt de nieuwe sociale bubbel beperkt tot 5 mensen per gezin. Daarnaast zijn niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden toegelaten met maximum 10 personen. Die 10 mensen moeten niet tot dezelfde bubbel behoren, maar er moet wel steeds 1,5 meter afstand gehouden worden. Lokaal kunnen ook strengere maatregelen gelden zoals het dragen van een mondmasker op straat.

Door de verontrustende cijfers van de voorbije dagen wordt het aantal toegelaten aanwezigen op evenementen niet uitgebreid, maar ingeperkt tot maximum 100 personen binnen en 200 personen buiten. In de stad Antwerpen en randgemeenten (de zwaarste getroffen zone) zijn zelfs alle evenementen verboden. We raden organisatoren aan om dus steeds goed af te stemmen met de lokale besturen.

Repeteren kan nog steeds op voorwaarde dat een mondmasker of face shield gedragen wordt én de afstand van 1,5 meter gegarandeerd wordt. Repetities in kleinere repetitiekoten zijn daardoor absoluut uit den boze. Regelmatig handen wassen, verluchten van de ruimte en ontsmetten van de oppervlakken blijven eveneens cruciaal.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het beperken van sociale contacten en het naleven van hygiënemaatregelen nu zijn. In de sectorgids cultuur staan algemene preventiemaatregelen, maar ook specifieke richtlijnen voor bijvoorbeeld zangers en blazers, die als extra risicovol moeten worden aanzien.