VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Commissie Europees Parlement vraagt om nieuwe EU-regels om streaming te reguleren

Commissie Europees Parlement vraagt om nieuwe EU-regels om streaming te reguleren

De Cultuurcommissie in het Europees Parlement heeft opgeroepen tot nieuwe regels in de Europese Unie met betrekking tot het streamen van muziek. De commissie wil meer transparantie over de algoritmes van streamingdiensten. Verder wil ze platforms dwingen om muziekmakers en rechthebbenden beter te crediteren.

30.11.23

Nieuws

De Cultuurcommissie van het Europees Parlement heeft op 28 november opgeroepen tot nieuwe regels in de Europese Unie om “te zorgen voor een eerlijke en duurzame omgeving voor muziekstreaming”.

Deze oproep kwam naar voren toen de commissie formeel een rapport aannam dat in juni werd gepubliceerd. Daarin werden de uitdagingen van streaming voor songwriters en componisten onderzocht. De voorgestelde nieuwe EU-regels gaan over transparantie en gegevens.

Over transparantie zei de commissie dat er regels moeten komen die “platforms verplichten hun algoritmen en aanbevelingsinstrumenten transparant te maken en te garanderen dat Europese werken zichtbaar en toegankelijk zijn”.

Ze stelden ook voor om een ‘diversiteitsindicator’ in te voeren die “de verscheidenheid aan beschikbare genres en talen en de aanwezigheid van onafhankelijke auteurs” zou beoordelen. Ze verklaarden ook dat AI-gegenereerde inhoud duidelijk gelabeld moet worden.

Op het gebied van gegevens zouden “regels streamingplatforms moeten verplichten om rechthebbenden te identificeren via de correcte toewijzing van metadata, zodat hun werken ontdekt kunnen worden”.

De verklaring van de commissie werd verwelkomd door de European Composer & Songwriter Alliance en GESAC, die de auteursrechtenorganisaties in Europa vertegenwoordigt. 

Promo adverteren

Reclame