VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Broes, Marvara en MANdolinMAN vallen in de prijzen tijdens Flanders Folk Awards
broes © studio trad

Broes, Marvara en MANdolinMAN vallen in de prijzen tijdens Flanders Folk Awards

De uitreiking van de Flanders Folk Awards, georganiseerd door het Flanders Folk Network, gebeurde voor de eerste keer live na twee online corona edities. Dit tijdens de Week van de Belgische Muziek in een goed gevulde AB Club (Brussel).

31.01.23

Nieuws

Het was geen gemakkelijke opdracht voor de jury, bestaande uit muziekprofesionnals binnen en buiten de folk. België barst van het talent! Iedere genomineerde band is een voorbeeld van hoe rijk, kwaliteitsvol en divers het Vlaamse folklandschap is. Naast de prijsuitreiking waren er concerten van Hot Griselda, de genomineerde band Naragonia en beste live band winnaar Broes

Marvara, beloftevolle band van het jaar

De prijs voor Beloftevolle Band gaat naar Marvara. Deze band rond toptalent en musette speelster Marieke Van Ransbeeck, onder meer ook bekend van Klara (De Twintigers), speelde in korte tijd een stevige internationale live reputatie bij elkaar. De band is samengesteld met topmuzikanten uit Vlaanderen en Scandinavië. Haar geluid is sterk beïnvloed door Nordic Trad. Dit voorjaar vertrekt Marvara op toer naar een hele reeks cultuurhuizen en dit samen met FFA winnaar 2022 Raske Drenge.

Marvara krijgt een geldprijs uitgereikt door Flanders Folk Network. Daarnaast winnen deze muzikale geesten een jaar lange trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE. Bijkomend biedt Muziekcentrum Dranouter een driedaagse residentie aan waar ze binnen de muren kunnen werken aan nieuwe muziek en hun live show.

Andere genomineerden in deze categorie waren H.A.R.A.L.D. en Cardboard Cabin.

Uit het juryrapport:

Bloemenkronen, kleurexplosies en opzwepende muziek... Marvara maakt van elk concert een echte party. Jonge band met een open en internationaal geluid, die elk publiek kan meekrijgen. Van café tot festivaltent, ze vallen als een blok voor Marieke en haar bende.

marvara © studio trad

marvara © studio trad

Broes in de prijzen als beste live band

De prijs voor Beste Live Band gaat naar Broes. Hoewel nog jong te noemen, speelt dit quintet al meer dan een decennia op gerenommeerde binnen- en buitenlandse podia. Het muzikale DNA van de groep wordt gekenmerkt door quasi uitsluitend eigen composities die geworteld zijn in traditionele muziek, maar doorspekt met elementen uit gipsy jazz, balkan, latin en andere wereldmuziek-invloeden. Dansbare en energieke instrumentale feel good muziek met ruimte voor improvisaties, dat is het handelsmerk van Broes.

Ze laten daarbij Marvara en Naragonia achter zich. Broes gaat naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+.

De Flanders Folk Awards celebreren de unieke band die folk - meer dan welk ander muziekgenre - tussen verschillende generaties smeedt door universele én herkenbare verhalen te brengen, en PlayRight als beheersvennootschap voor muzikanten ondersteunt dat graag mee.

aldus Nena Langloh van Playright+

Bovendien krijgt de band een spot op de affiches van Gooikoorts en Festival Dranouter.

Wat vond de jury van Broes?

De speelvreugde bij Broes spat van het podium en hun sound is heel virtuoos en toegankelijk tegelijkertijd. Leuk te zien dat vijf rasmuzikanten na zoveel jaren samen te spelen, nog ons telkens verrassen. Hun samenspel is sprankelend en ze laten elkaar de ruimte om te improviseren.

broes © studio trad

broes © studio trad

Album van het jaar gaat naar... MANdolinMAN feat Ansatz Der Machine

Sabam for Culture reikte de prijs uit aan Houtekiet (Trad Records) van MANdolinMAN feat Ansatz Der Machine als Beste Plaat van het afgelopen jaar.

MANdolinMAN ft. ansatz der maschine © studio trad

MANdolinMAN ft. ansatz der maschine © studio trad

Sabam for Culture draagt graag haar steentje bij aan initiatieven die folkmuziek van bij ons in de schijnwerpers plaatsen en de auteurs in dit genre een platform bieden. Daarom kan Flanders Folk Network rekenen op onze onvoorwaardelijke steun voor de uitreiking van deze awards.

motiveert Serge Vloeberghs, hoofd Muziek van auteursvereniging Sabam.

Op de plaat Houtekiet gaat MANdolinMAN samen met elektronicawizard Mathijs Bertel (Ansatz Der Maschine) aan de slag met de literaire klassieker van Gerard Walschap. Naast een geldprijs, koopt Muziekclub ’t Ey vijftig exemplaren om het album te promoten.

De jury was lovend over dit project:

Straf hoe deze band literair erfgoed, traditionele muziek en elektronica samenbrengt tot een sfeervolle en gelaagde plaat. De “analoge mandolines” matchen perfect met het licht elektronische tapijtje dat Ansatz voor deze productie legt. Subtiel, donker en melodieus.

Wouter Vandenabeele & Tom Theuns met “Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler” en Loogaroo met “ Nautilus” hadden ook een nominatie voor beste album op zak.

Marieke Van Ransbeeck: “De klank van een doedelzak gaat recht naar mijn hart”

Stage oproep 2023

Reclame