VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Belgisch livecircuit na verbod op muziekfestivals tot 31 augustus: “Extra steunmaatregelen noodzakelijk om crisis te overleven”
© jokko

Belgisch livecircuit na verbod op muziekfestivals tot 31 augustus: “Extra steunmaatregelen noodzakelijk om crisis te overleven”

Het Belgische livecircuit neemt akte van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle massa-evenementen tot en met 31 augustus te annuleren ter inperking van het coronavirus. Om een economisch en maatschappelijk slagveld te vermijden roept het op om snel de bestaande steunmaatregelen uit te breiden in de tijd.

15.04.20

Nieuws

De Belgische muzieksector ondervond als eerste de impact van de lockdown-maatregelen en lijdt sindsdien steeds grotere verliezen. De overheidsbeslissing om nu ook alle Belgische muziekfestivals tot en met 31 augustus te verbieden heeft desastreuze gevolgen voor zowel organisatoren, artiesten en hun omkadering, als de hele complexe ketting van toeleveranciers, freelancers, horeca etc. De schade stijgt tot boven het miljard.

Ondertussen brengt het livecircuit en bij uitbreiding de hele muzieksector alle respect op voor de genomen maatregelen die de verdere verspreiding van het virus tegengaan. De veiligheid en gezondheid van het publiek staan absoluut voorop. Waardering is er ook voor de steunmaatregelen die tot nu toe genomen werden, gaande van compensatiepremies en overbruggingsrecht voor zelfstandigen over tijdelijke werkloosheid voor werknemers tot aangepaste en haalbare kredietmogelijkheden.

Maar nu de festivalzomer, voor vele duizenden in deze sector een erg belangrijke bron van inkomsten, deels is geschrapt, wordt het eens zo duidelijk dat zeker de maatregelen rond tijdelijke werkloosheid voor werknemers en overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot het einde van dit jaar verlengd zullen moeten worden. De sector vraagt ook verhoogde aandacht voor de kwetsbare profielen van werknemers met dagcontracten via interim (die vaak nog geen arbeidsovereenkomst hadden afgesloten op het moment van annulatie) en zelfstandigen in bijberoep die niet voldoen aan de huidige voorwaarden voor steunmaatregelen. Enkel zo vermijdt het beleid op korte termijn een enorm economisch en maatschappelijk slagveld en kan de sector deze klap te boven komen.

Vorige week publiceerde het livecircuit nog een open brief waarin het zich bezorgd uitte over haar voortbestaan. Datzelfde circuit reageert nu bij monde van de Belgische festivals, boekers, artiestenmanagers, muziekclubs en cultuurcentra, gefaciliteerd door VI.BE.