VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

BWMN 2024: VI.BE valt in de prijzen op de eerste Belgian Worldwide Music Awards

BWMN 2024: VI.BE valt in de prijzen op de eerste Belgian Worldwide Music Awards

Vanavond, 22 januari, vierde de Belgische ‘worldwide music’ sector de diversiteit en levendigheid van deze boeiende muziekscene op de Belgian Worldwide Music Night. In de club van de Ancienne Belgique in Brussel kwamen sector, professionals en publiek, samen voor 4 showcaseconcerten én de uitreiking van de eerste Belgian Worldwide Music Awards.

22.01.24

Nieuws

Voor de concerten selecteerde een externe jury 4 bands die hun repertoire aan het publiek konden voorstellen. Jawa, AKAR Collectif, Anmoor en Kosmo Sound & Imane Guemssy toonden hun project aan Belgische en internationale professionals en enthousiaste muziekliefhebbers. De ideale manier om speelkansen te krijgen op nationale en internationale podia!

De showcases werden afgewisseld met de uitreiking van de allereerste Belgian Worldwide Music Awards. Met die awards zet het Belgian Worldwide Music Network de sector extra in de spotlight én bekroont ze de artiesten en professionals voor hun bijdrage aan de uitstraling van de sector. Juryleden Michaël Robberechts (VRT Radio 1), Morgane Mathieu (Festival d’Art Huy), Irene Rossi (Ancienne Belgique) en Michel Goedart (Radio Campus) kozen op basis van de longlist de genomineerden per categorie en selecteerden ook de uiteindelijke winnaars. Bij de categorie ‘album’ kon het publiek meestemmen.

Opmerkelijk initiatief pers/promo

Winnaar: VI.BE (Week van de Belgische muziek)

Andere genomineerden: Le Projet Melchior, Radio Mukambo

We zijn trots en dankbaar dat ons harde werk om aandacht te schenken aan ons divers en bloeiend muzieklandschap beloond wordt met een award op deze eerste Belgian Worldwide Music awards. Leve de muziek!

Opmerkelijke live performance

Winnaar: Las Lloronas

Andere genomineerden: Kosmo Sound, M.CHUZI

Las Lloronas: Vorig weekend stonden ze nog op Eurosonic. Deze drie dames leerden het métier op straat, maar sinds hun samenwerking met Muziekpublique betoveren ze concertzalen en festivals in binnen- en buitenland met hun geëngageerde meerstemmige en meertalige zang, subtiel begeleid op gitaar, ukelele, accordeon en clarinet. Na debuutalbum Soaked staan Sura Solomon, Marieke Werner en Amber in ’t Veld te springen om de gesmaakte opvolger Out of the Blue in het buitenland voor te stellen, te beginnen op 28 februari in Parijs.

Beloftevol talent

Winnaar: Turkish Kebap

Andere genomineerden: Gaïsha, Peixe e Limão

Turkish Kebap is een groep van vijf Brusselse muzikanten, waaronder Dilan Ozsu, die van Turks-Koerdische afkomst is. Beïnvloed door Turkse psychedelische rockfolkmuziek uit de jaren 70, maar ook door hedendaagse klanken, is Turkish Kebap een subtiele mix van ritmes en melodieën die ons meenemen naar de rand van het muzikale universum. Ze bouwden het afgelopen jaar een enthousiaste fanbase op en ook in 2024 staan al enkele mooie concerten gepland.

Carrière

Winnaar: Ghalia Benali

Andere genomineerden: Didier Mélon, Tony Van der Eecken

Ghalia Benali: De New York Times beschreef haar als de "schepper van haar eigen mythes" en noemde haar een van de tien beste podiumacts van 2013. Een decennium later is de Belgisch-Tunesische zangeres, songwriter, componiste, danseres, beeldend kunstenaar, schilderes en actrice Ghalia Benali nog steeds even creatief. Ze ontpopte zich tot één van de grote namen binnen de Arabische wereld wat haar de bijnaam de "Aretha Franklin van Carthago" opleverde. Haar artistieke repertoire omvat een dozijn albums, verschillende samenwerkingen, vijf films, een Egyptische tv-serie, een boek en schilderijen en we mogen ons nog aan veel meer verwachten.

Voor de categorie ‘Album’ selecteerde de jury 4 albums, waarna het publiek gedurende 10 dagen kon stemmen. Er werden maar liefst 2827 stemmen uitgebracht!

Album - Publieksprijs

Winnaar: farfar, Calima (label: eigen beheer)

Andere genomineerden:

  • 3’Ain, Sea of Stories (label: Choux de Bruxelles)

  • Bai Kamara Jr & The Voodoo Sniffers, Traveling Medicine Man (label: MIG Music)

  • Nisia Trio, Li Pedi (label: Homerecords)

farfar: Het Antwerpse farfar laat zich inspireren door Mediterraanse klanken. Calima, de naam van hun debuutalbum, is een wind die saharazand naar het Europese vasteland voert, een metafoor voor de muzikale invloeden van om en rond de Middellandse Zee die de muziek van farfar kleur geven. In AMOR (De Roma) speelden ze 2 uitverkochte albumvoorstellingen, en ze werden ook uitgenodigd op Radio 1 en Klara om over Calima te vertellen.

Na afloop van de concerten werd de avond verder gezet in de KFK Hope, waar DJ SebCat van collectief Rebel UP! voor een swingende afterparty zorgde. 

Het is duidelijk dat de Belgische worldwide muziekscene leeft en bruist van het talent. België is een smeltkroes van culturen, tradities en muziekgenres, die ons land een unieke positie in het internationale muzieklandschap bezorgt. 

Het Belgian Worldwide Music Network verenigt en stimuleert de sector met diverse activiteiten, waaronder de Belgian Worldwide Music Night. Volgende datum van afspraak is 21/05/2024 met de jaarlijkse Belgian Worldwide Music Meeting, waar de spelers uit de sector (artiesten, bookers, programmatoren, journalisten, labels…)  elkaar treffen voor talks, netwerkmomenten en meer. Save the date!

Org. Belgian Worldwide Music Network, in samenwerking met en met de steun van Ancienne Belgique / Belgium Booms / VI.BE / WBM / Conseil de la Musique / Sabam for Culture / Playright+ & la Fédération Wallonie-Bruxelles 

Internationale delegatie op Belgian Worldwide Music Night via internationaal bezoekersprogramma

Prolight + Sound (rechthoek 0224)

Reclame