VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Belgen imponeren op digitale editie van Eurosonic

Afgelopen zaterdag eindigde de zesendertigste editie van ESNS, het belangrijkste Europese showcasefestival. Omwille van de huidige coronacrisis was het voor het tweede jaar op rij een digitale conferentie. Toch loonde het de moeite voor onze Belgische selectie.

24.01.22

Nieuws
© naima joris op ESNS digital 22

© naima joris op ESNS digital 22

Natuurlijk misten we het directe contact en de nagesprekken: bij deze tweede digitale editie zag de organisatie de bezoekerscijfers met 25% dalen. Dat illustreert dat een groot deel van het publiek moe is van livestreams en dat onze sector dringend weer aan de slag moet. Maar dankzij het online platform van het festival konden 146 bands verspreid over drie kanalen zich presenteren aan programmatoren en publiek van over heel de wereld. Des te belangrijker in een jaar waarin de industrie op apegapen ligt en de exportwaarde van muziek sterk gedaald is.

Maar liefst zeventien bands uit dat aanbod kwamen dit jaar uit ons land. Op de uiteindelijke resultaten van de hele pr campagne – met dank aan onze Belgische ambassadeurs  uit de muziekindustrie – is het nog even wachten. Maar dat onze landgenoten goede punten scoorden, blijkt o.a. uit het feit dat het invloedrijke 3voor12 maar liefst vier Belgen in hun ESNS Top 20 plaatste. Kers op de taart van deze editie was de Music Moves Europe Award voor Meskerem Mees.

Conferentie

Een pluim ook voor de Nederlandse collega’s die het conferentie luik in mekaar staken dit jaar. Daarbij kwamen topics aan bod als inclusie, Web 3.0. en de heropstart van de industrie waarover we jullie dit jaar blijven informeren. Extra interessant was de keynote speech van de Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over The Green Deal. En het interview met Merck Mercurialis, de stichter van het Hipgnosis Songs Fund dat meer dan 65.000 songs beheert. Peter Weening ontving de Lifetime Achievement Award voor 41 jaar als programmator van concertzaal Vera. 

Opmerkelijk was ook het nieuwe Radar en Analytics platform dat ESNS lanceerde. Een instrument voor inzicht in Europese hitlijsten en festivals met de steun van Creative Europe dat artiesten zou moeten helpen om grenzen over te steken. Eurosonic startte ook met het ESNS Green Touring Support programma. Acts kunnen het verschil tussen de reguliere tourkosten en de groene tourkosten opvragen bij ESNS, tot een maximum van 1.000 Euro. 

Je kan alle livesessies herbekijken op www.belgiumbooms.be.

Meskerem Mees haalt Grand Jury Prize op Music Moves Europe Awards binnen!

Stage oproep 2023

Reclame