VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Bandcamp opgekocht door gamingreus Epic

Bandcamp opgekocht door gamingreus Epic

Bandcamp, hét platform waar artiesten hun muziek en meer rechtstreeks kunnen verkopen aan hun fans, is opgekocht door gamingreus Epic, het bedrijf achter onder andere Fortnite. Epic is ook de bouwer van de Unreal Engine, software die gebruikt wordt in de ontwikkeling van games, maar op korte tijd ook cruciaal is geworden in de productie van videoclips, films en virtuele tv-producties.

02.03.22

Nieuws

Nieuw is de link tussen Epic en de muziekindustrie niet. Enkele grote sterren (Ariana Grande, Marshmello, Travis Scott) speelden al virtuele shows in het Fortnite-metaversum, en er is ook een apart concertprogramma onder de naam Soundwave Series, met namen als Tones And I en Aya Nakamura die spelen op speciaal gebouwde eilanden in Fortnite. Epic werkte een tijdje geleden ook samen met Radiohead voor een virtuele tentoonstelling rond de heruitgave van Kid A en Amnesiac.

Eerder kocht Epic ook al Harmonix, de indepent game studio verantwoordelijk voor het immens populaire spel Rock Band. Met de overname van Bandcamp zet Epic een nieuwe stap in wat het noemt ‘de creatie van een ecosysteem waarin makers hun content, technologie, kunst, mode, games, muziek etc. kunnen vermarkten’. Epic wil in de eerste plaats een platform bieden waarin het grootste deel van de opbrengst naar de makers gaat, en die visie deelt het met Bandcamp. Tijdens de coronacrisis steunde Bandcamp nog massaal artiesten met hun Bandcamp Fridays waarop ze hun aandeel in de verkoopprijs lieten vallen.

Of en hoe er een integratie van Bandcamp komt in bv. Fortnite is nog niet duidelijk. In elk geval blijft Bandcamp ook als losstaand platform bestaan, en oprichter Ethan Diamond blijft naar eigen zeggen het Bandcamp-team leiden. De vraag is wel hoe de Bandcamp-community op dit nieuws zal reageren. Het platform doet het vooral erg goed bij de muzikale meerwaardezoekers en bij onafhankelijke artiesten. Dankzij een uitgesproken direct-to-fan model, flexibele prijszettingen, doorgedreven transparantie en vrij lage fees is Bandcamp dé go to plek voor meer DIY-gezinde artiesten. Of zij de verkoop aan Epic, een bedrijf dat gesteund wordt door Sony en dat momenteel geschat wordt op een waarde van zowat 30 miljard dollar, zullen kunnen appreciëren is nog af te wachten.

2020 – Het jaar van Bandcamp

Lotto april

Reclame