VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Auteursrechten in coronatijden: een blik op 2021

Auteursrechten in coronatijden: een blik op 2021

Telkens een nummer wordt afgespeeld op de radio, live uitgevoerd, gestreamd, gedownload etc. krijgen de auteurs en componisten (zeg maar de songwriters) van dat nummer een auteursrechtelijke vergoeding. Die wordt meestal geïnd en verdeeld via een beheersvennootschap - in België is dat Sabam. Uit hun jaarverslag kunnen we afleiden hoe het in 2021 met de muzieksector gesteld was.

13.06.22

Nieuws

Een blik op het jaarverslag 2021 van Sabam leert ons heel wat. In totaal inde de beheersvennootschap in 2021 voor € 132 miljoen aan rechten. Dat is een stijging van 5% ten opzichte van 2020, maar nog steeds meer dan 20 miljoen minder dan vóór de coronacrisis. Vorig jaar betaalde Sabam € 108,5 miljoen uit aan auteurs, componisten en uitgevers, een daling met 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Let op: het gaat om uitbetalingen van rechten die in 2020 gefactureerd werden; de verdeling gebeurt doorgaans een jaar na de facturatie. Het grootste deel van die bedragen komt voort uit het gebruik van muziek en wordt dan ook uitbetaald aan songwriters en publishers.

Als muziek wordt afgespeeld in cafés of op feesten, of bij de kapper of in de wachtzaal, dan worden de songwriters daarvoor vergoed via Sabam. Die inningen stegen in 2021 met 1/3 t.o.v. 2020. Dit komt uiteraard vooral doordat in 2020 heel veel cafés, winkels etc. op slot gingen, vorig jaar was dat minder het geval. Ook de inkomsten uit mechanische reproductierechten (het persen van cd's en vinyl) stegen opnieuw, we zagen dus een opleving van fysieke dragers, onder andere door uitgestelde releases. Maar in het livesegment kleurden de cijfers in 2021 opnieuw donkerrood. Ten opzichte van 2020 gingen die inkomsten nog eens met 16% achteruit doordat heel veel festivals en concerten opnieuw geannuleerd moesten worden of op veel kleinere capaciteit konden doorgaan. In 2019 inde Sabam nog voor meer dan € 19 miljoen rechten voor live-uitvoeringen, in 2020 was dat € 6,7 miljoen en vorig jaar nog € 5,7 miljoen.

Het volledige jaarverslag 2021 van Sabam vind je hier. Hun jaarmagazine, met daarin o.a. een overzicht van de inningen en uitbetalingen vorig jaar, download je hier.

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame