VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Amateurkunstensector inspireert lokale besturen met memorandum

Amateurkunstensector inspireert lokale besturen met memorandum

Met de lokale verkiezingen van 2024 in het vooruitzicht kropen de 9 amateurkunstenorganisaties, waaronder VI.BE, samen met De Federatie in de pen om concrete aanbevelingen te formuleren rond drie speerpunten en tal van good practices.

12.12.23

Nieuws

In elke gemeente of stad wonen amateurkunstenaars, waaronder ook tal van muzikanten. Artiesten, met of zonder grote ambitie, die vele uren investeren in hun passie, bruisen van goesting. En daar kan een lokaal ondersteunend beleid bij helpen. Dat het initiëren, stimuleren en faciliteren van initiatieven voor lokale amateurkunstenaars loont, is duidelijk. Het zorgt voor meer verbinding, een beter sociaal weefsel en meer welbevinden bij de beoefenaars, hun entourage én bij het lokale publiek. 

Om die lokale besturen te inspireren lanceren de 9 amateurkunstenorganisaties samen met De Federatie, belangenbehartiger van de amateurkunstensector, een print publicatie én website. Samen schuiven we hiermee drie speerpunten naar voren voor het lokale beleid: inzetten op zichtbaarheid, infrastructuur en samenwerking is de toekomst. 

Die speerpunten worden geïllustreerd door heel wat best practices, waar VI.BE negen inspirerende muzikale voorbeelden aan toevoegde, waaronder: een uniek bondgenootschap van DKO & Cultuurhuis in Izegem, het integrale muziekbeleid 1030 in Schaarbeek en repetitieruimtes als motor van de scene in Sint-Niklaas.

Hopelijk inspireert de publicatie jouw bestuur om het amateurkunsten- én muziekbeleid verder aan te scherpen. Lees je liever online? Check ’t hier

Zoek je nog meer informatie of inspiratie? Neem dan contact op met korneel@vi.be of jeroen@vi.be