VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Summer Jam

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de stad, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Stad Maaseik ontwierp samen met de Stedelijke Academie voor Kunsten van Maaseik Summer Jam, gratis openluchtconcerten in hartje Maaseik. Op twee zondagen, in juli en augustus, klimt het lokaal talent van Maaseik  op het podium om ieders hart in te palmen. Het initiatief ontstond vanuit overleg tussen de dienst vrije tijd en de Academie om in zomer 2021 concerten te organiseren. Om alles zo coronaveilig mogelijk aan te pakken, werd al snel gekozen om alles in openlucht te organiseren.

Studenten en leerkrachten van de Academie worden in the spotlight gezet en spelen in verschillende opstellingen op verschillende plekken in de stad. Naarmate de dag vordert neemt regionaal talent, die niet verbonden zijn aan de Academie, het podium over. De dag eindigt met een finale op het centrale podium waar student en leerkracht samen het podium bestijgen. Als laatste volgt een slotoptreden van een gevestigd artiest uit de regio. Onder de noemer van Summer Jam kan lokaal talent ook optreden op andere zomerevenementen in de gemeente. 

Een eerste succesvolle editie van Summer Jam werd georganiseerd in juli 2021, met een opkomst van meer dan 500 enthousiastelingen.  Zomer 2022 biedt meer vrijheden en belooft een goede tweede editie te worden. 

Plaats
Maaseik, Limburg (24317 inwoners)
Rol van stad
Stad Maaseik is samen met de Stedelijke Academie voor Kunsten (Deeltijds Kunstonderwijs) initiator en organisator van het initiatief. Faciliteren doet de stad via materiële en financiële ondersteuning van het event.
Budget vanuit stad
De stad voorziet hiervoor 20.000 tot 25.000 euro, wat uit het budget voor de zomerevenementen van de stad komt. Toegang is gratis voor de deelnemers.
Deze actie zet in op
Samenwerking tussen de Academie en de stad. Zo creëren ze samen nieuwe speelkansen voor lokaal talent.
Let op
Openluchtconcerten betekenen dat je voor je opkomst enorm afhankelijk bent van het weer.
Publicatiejaar
2022