VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Run the City

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

De Sint-Martinus-school en de cultuurdienst van Herk-de-Stad organiseerden jarenlang Hartstocht, een evenement waar straattheater gebracht door leerlingen centraal stond. In 2015 werd het festival gekoppeld aan Lokale Helden en omgedoopt tot Run The City: een stratenloop met performances op het parcours. Aan de eindmeet stond een groot podium en was er een afterparty. Het leek op een klein festival. Het project werd voornamelijk georganiseerd vanuit een werkgroep van de school. Leerlingen konden zich inschrijven voor logistieke taken of als artiest. Leerlingen konden dus niet enkel tentoonstellen op het podium, maar leerden ook de kneepjes van het organiseren.

Plaats
Herk-de-Stad, Limburg (12632 inwoners)
Rol van stad
Facilitator en stimulator.
Budget vanuit stad
Er was een budget van 5.700 euro. Dit ging in hoofdzaak naar materiaal en logistiek, maar deels ook naar promotie in vorm van flyers en affiches, onkostenvergoedingen en catering. De stad subsidieert het festival nog steeds, maar door de jaren heen is dit bedrag steeds kleiner geworden. In 2019 bedroeg de subsidie nog 2.000 euro.
Deze actie zet in op
Speelkansen en promotionele ondersteuning.
Let op
De objectieven van een stad en een school lopen niet altijd gelijk. De match daartussen zoeken kan dus moeilijk zijn. Door de jaren heen is de link met de stad steeds meer vervaagd. Het evenement is geëvolueerd naar een school-festival, waarbij er meer vraag is naar gevestigde artiesten en de nadruk minder ligt op lokaal talent.
Publicatiejaar
2020