Projectenfonds Stad Leuven
Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de stad, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.
In de nasleep van corona richtte Stad Leuven een projectenfonds op voor creatievelingen in de brede zin. Artiesten, zowel verenigd als niet-verenigd, organisatoren en verenigingen uit Leuven kunnen beroep doen op dit fonds voor hun culturele initiatieven. Denk aan creatie, repetities, presentatie voor publiek, artistiek onderzoek, participatieve trajecten, organisatie cultureel evenement, kunst-educatieve projecten,...
Elke aanvraag kan tot 5.000 euro ondersteuning krijgen en kan maximaal 2x aangevraagd worden per organisatie of individu voor eenzelfde of verschillende projecten. Je kan beroep doen op het fonds als feitelijke vereniging, professioneel cultuurwerker en VZW of andere rechtspersoon. Belangrijk is dat het initiatief geen puur winstgevend doel heeft en bijdraagt aan het culturele landschap van Leuven. Als muzikant val je individueel onder het label professionele cultuurwerker en als band onder het label van een feitelijke vereniging.
Aan deze steun hangen natuurlijk enkele voorwaarden vast:
-
Je krijgt geen structurele werkingstoelage hoger dan 25.000 euro, geen werkingstoelage van Vlaanderen of projectsubsidie van stad Leuven voor hetzelfde project.
-
Het initiatief mag niet plaatsvinden in het kader van een opleiding of louter dienen voor een winstgevend doel.
-
Het project moet plaatsvinden in Leuven of als digitaal event een link hebben met Leuven.
Na het indienen van de aanvraag, volgt een beoordeling door de adviescommissie en een goedkeuring door het college. Binnen de twee maanden krijg je een voorschot van 80%. Drie maanden na het evenement dient een kort inhoudelijk verslag en een financieel verslag opgemaakt te worden, waarna de rest van het bedrag (20%) toegekend kan worden.
De invoer van het projectenfonds zorgde er al voor dat tal van nieuwe initiatieven, kunstenaars en organisaties op de radar kwamen in Leuven. En ander gevolg is de totstandkoming van nieuw werk van bijvoorbeeld AliA en Up High Collective tot crossover festivals van en door jongeren. Ook omgekeerd komen artiesten of organisaties via het nieuwe fonds vaak voor het eerst in contact komen met de Leuvense stadsdiensten en zo ook met andere vormen van ondersteuning.
Eind mei 2022 verliep de deadline om beroep te doen op het projectenfonds. Er volgt een evaluatie om de duurzaamheid van het fonds te beoordelen.
- Leuven, Vlaams-Brabant (102126 inwoners)
- De actie werd gelanceerd en wordt uitgevoerd door stad Leuven zelf. Zo deelt de stad prikkels uit aan de culturele scene van Leuven om opnieuw te organiseren.
- Leuven voorziet in hun meerjarenplannen een budget voor dit fonds als relancemiddelen in 2021 en 2022. Ook voor de periode 2023-'25 werden al middelen voorzien.
- Stimuleren van kleinschalige culturele projecten cultuurscene in Leuven via subsidies.
- Iedereen kan voor kleinschalige cultuurprojecten beroep doen op deze subsidie. In de toekomst kan een afbakening helpen om de subsidies sneller op de juiste plek te krijgen. Nu werd het fonds slachtoffer van zijn eigen succes.
- 2022
- Plaats
- Rol van stad
- Budget vanuit stad
- Deze actie zet in op
- Let op
- Publicatiejaar