MUZIK1030
Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.
MUZIK1030 is sinds 2021 de overkoepelende naam voor het Schaarbeekse muziekbeleid. Het is een organisch gegeven, waar er plaats is voor allerlei muzikale initiatieven. Soms is de gemeente daarbij organisator, maar vaak ook facilitator. Momenteel vallen er twee projecten onder MUZIK1030:
MUZIK1030 PLAYLIST: Een playlist op Spotify en (het meer laagdrempelige) YouTube met artiesten of bands waarvan er minstens één lid in Schaarbeek woont. De gemeente had te weinig zicht op wat er muzikaal leefde, maar sinds de opstart van de playlist boeken en faciliteren de Schaarbeekse cultuurdiensten een pak meer concerten met lokale bands, bijvoorbeeld op autoloze zondag, tijdens de zomerstraten of als steun aan wijkcomités. Ook andere spelers worden aangemoedigd om artiesten uit de lijst te boeken. Om deel uit te maken van de lijst maken Schaarbeekse artiesten een profiel aan via 1030.be/MUZIK, waar ze kunnen doorlinken naar een nummer dat de gemeente vervolgens opneemt in de MUZIK1030 PLAYLIST op Spotify en YouTube.
MUZIK1030 BAR: Initiatiefnemer en Schaarbeeks pianist Martin Salemi luidde in 2020 de alarmbel en trok met de steun van 75 Schaarbeekse muzikanten naar de gemeente. Met succes! “Cafés boeken nog amper bands en het is slecht gesteld met de voorwaarden voor muzikanten in kleine venues.” Via financiële steun motiveert de gemeente caféhouders om concerten te organiseren, en dit tegen verbeterde voorwaarden voor muzikanten. De gemeente zorgt daarnaast ook voor steun op vlak van communicatie. Alle Schaarbeekse cafés en elke muziekgroep waarvan minstens één lid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont kunnen deelnemen. Het café zorgt voor de band, catering en logistiek, en de gemeente betaalt een deel van de gage van de muzikanten (op minimum €120/muzikant betaalt de gemeente €90). De administratie wordt tot een minimum beperkt zodat iedereen zich maximaal kan concentreren op het concert.
In de eerste 6 maanden na het openingsevenement van MUZIK1030 BAR in juni 2021, organiseerden 19 Schaarbeekse cafés meer dan 80 concerten. Dat zijn gemiddeld zo'n drie gratis concerten per week. Het project gaf meer dan 250 muzikanten een betaalde podiumkans. MUZIK1030 BAR werd verlengd door het college van Burgemeester en Schepenen en gaat dus ook door in 2022.
- Schaarbeek, Brussels Hoofdstedelijk Gewest (131451 inwoners)
- De gemeente treedt op als facilitator en stimulator door de juiste randvoorwaarden te scheppen voor anderen en prikkels te geven in de vorm van subsidies.
- De Nederlandstalige en Franstalige diensten Cultuur en de dienst Economische Dynamisering voorzien samen iets meer dan de helft van het totaalbudget. De Staycation-subsidie is goed voor 9% van het budget en de rest komt van privésponsors (Rauwers, Clabots, Sabam for Culture, Playright, Conseil de la Musique, Rotary Club en het Fonds Alain De Pauw).
- Speelkansen, netwerk, financiële en promotionele ondersteuning.
- 1. Overleg goed met andere diensten van de gemeente. Als een caféhouder een aanvraag doet voor een concert, moet die aanvraag goedgekeurd worden door de politie en door de burgemeester. Na de start van het project bleek dat de politie meer gegevens nodig had van de caféhouders dan de cultuurdiensten vroegen in het aanvraagformulier. Overleg dus vooraf met alle betrokkenen om administratieve rompslomp te vermijden. / / / / 2. Je verzorgt de hele administratie voor de caféconcerten maar... hoe gaat het er eigenlijk aan toe? Spreek af in je team wie er concerten kan bezoeken. Elke caféhouder stuurt na een concert een korte evaluatie, maar zelf aanwezig zijn is toch een meerwaarde. Zo viel het de medewerkers van de cultuurdienst pas laat op dat het MUZIK1030 logo bijna nergens zichtbaar was in de cafés en ze dus een belangrijke communicatiekans lieten schieten.
- 2021
- Plaats
- Rol van gemeente
- Budget vanuit gemeente
- Deze actie zet in op
- Let op
- Publicatiejaar